Kipróbáltam: Gravity Boulder

Miért nem a Mont Blanc Projekt-re írom ezt a bejegyzést? Hát azért mert….mert…mittudomén, azért! A lényeg, hogy nyílt egy új mászóterem, mintegy az Ujjerő hamvaiból feltámadt főnixmadár és egy kedves invitálás hatására el is autóztam odáig, hogy meglessem. Új név, új hely, új elképzelések. Gravity Boulder néven nyitott újra a régi csapat új bázisa. Az egyik szemem sír, a másik meg nevet, csak mindkettő telement ziával. Vegyes érzelmek, de pozitív tapasztalatok kavarogtak bennem, amikor visszasétáltam a Mammut mélygarázsába.

Már megint egy újabb boulder terem

Igen, egyből a magnéziummal teleszórt szememmel kezdeném, és nyitásként a fikázást helyezném előtérbe. Csak, hogy gyorsan túllegyünk rajta és rátérhessek a pozitívumokra. A legnagyobb szívfájdalmam, hogy hiába az új helyszín, ez egy boulder terem. Ez szubjektív, de én jobban szeretem a köteles mászást, viszont olyan teremből kevés van. A Spidernél a minőség, a BigWallnál az alapterület a legnagyobb probléma, a Mászóbirodalmat meg hadd ne említsem. Mindegy is, mert ez tényleg szubjektív, ha boulder hát boulder.

A termet megtalálni, ha nem lenne kitáblázva kifejezetten kihívásokkal teli lenne, de szerencsére sikerült leküzdenem az akadályt. A regisztráció nagyon huszonegyedik századi: kis tableteken lehet megtenni akár helyben is, de aki nagyon szorgos az előre elvégezheti a műveletet otthon, vagy a saját telefonján. A megadott adatok kezelésével kapcsolatban felmerül ugyebár a GDPR betűkombináció, mert sehol nem találni adatkezelésre vonatkozó irányelveket, meg semmi hasonlót, erre majd érdemes lesz figyelniük a srácoknak. Jelenleg egyébként egyetlen funkciója van az online felületnek: edzésekre lehet jelentkezni. Illetve ezen kívül a felhasználónevedhez kapsz egy kézzel fogható RFID-s kulcstartót, amit minden alkalommal ha magaddal hozol, akkor szépen leolvasnak és tudják, hogy te vagy te. Ezzel két problémám van: tökéletesen fölösleges, mert minden második emberke hetente kétszer el fogja hagyni. Illetve mivel semmilyen azonosítót nem kértek a regisztrációkor, annyiszor regisztrálok ahányszor akarok = annyi kis kék lifegőt szerzek amennyit akarok. Nem akarok. Csak mondom. Tök fölösleges.

Ezzel szemben viszont a nyitás után három nappal még nincs víz az öltözőkben, ami mondjuk kevésbé lenne fölösleges. Hogy nem tudtam lezuhanyozni azt még valahogy elviseltem, viszont a kezemről sem tudtam lemosni a ziát, hogy az utcai ruhámat visszaöltve magamra ne úgy nézzek ki mintha egy péket ölelgettem volna.

Ó, azok az utak

Ennyit a panaszkodásról, jöjjenek azok a dolgok amelyek mosolyra húzták a szám. A Gravity Boulder nagy! Talán nem nagyobb mint a Monkey, de közel akkora. Két óriási pozitívumot emelnék ki: Az utak jelölései minden igényt kielégítőek. Az azonos színű fogások jelölik az utakat, tehát nem cetliket, meg rajzokat kell figyelni, ami nagyban megkönnyíti a tájékozódást. A beszállónál nagy színes kártyák adnak részletesebb tájékoztatást a kihívásokról. Egyrészt a kártya színe már behatárolja a nehézséget, így messziről látjuk melyik kezdőponthoz érdemes közelednünk, és melyiket kerüljük el messzire, ha nem vagyunk Adam Ondra egyenes ági reinkarnációi. A legkönnyebb problémákat fehér, a többit sorban kék, sárga, zöld, piros és fekete kártyák fémjelzik. A színkódon kívül a kártyákon jelölve van a beszállás módja (állva, guggolva), a kiszállás módja, és….és itt álljunk meg egy pillanatra. A falak kábé egy harmadán/felén nem kell leugrani, vagy lemászni: ki lehet mászni a tetején a galériára. Hát mekkora királyság?! Megmondom: nagy!

Szóval visszakanyarodva még le tudjuk olvasni a cetlikről azt is hogy hány pontot ér az adott boulder és hogy milyen típusú az út (reibung, peremes, áthajlós, nyújtozkodós, stb). Utóbbi véleményem szerint fölösleges információ, úgyis rájön az emberfia. A pontok viszont jó támpontot nyújtanak ahhoz, hogy az adott színkódon belül mennyire nehéz feladatot néztünk ki. Nekem a kékek nem nyújtottak sok kihívást, de élvezetesek voltak, megjött tőle a flow érzés. A sárgák voltak azok, amelyeket nagyrészt meg tudtam oldani, de nem mindet és amik sikerültek is azért gondolkodóba ejtettek, vagy épp csak sokadik nekifutásra tudtam abszolválni. Egy kék út volt, ami nem sikerült és többekkel álltunk ott bután, hogy hát ezt most akkor hogy? Szóval egy felhívást közzé tennék itt most:


Aki a nagy áthajlás melletti 15 pontos kék cetlivel jelzett ámde narancsárga fogásokból álló utat megoldja, az árulja már el nekem mi a trükk. Odáig jutottam, hogy a kis csillag alakú falkiszögellést megfogtam vagy mindkét kézzel az egyik oldalt, vagy külön-külön a kettőt, de azon kívül hogy ebben a pozícióban nagyon kényelmetlen volt gondolkodni nem sok eredményt tudtam felmutatni.

Ami még nagyon pozitív volt, hogy maga a fal felülete olyan érdes, hogy a cipőt mintha enyvbe fürdettem volna, tapad rá mint a kurvaélet. Az már egy másik elméleti értekezés témája lenne persze, hogy nincs az a sziklafelület, ami ennyire jól tapad.

A Gravity Boulder útjait egyébként nem tudom kik építették (habár a nevek ott vannak, csak nem ismerem őket), de nagyon jó munkát végeztek. Egyrészt a pontozás egészen meglepően korrekt, egy 10 pontos kék tényleg könnyebb mint egy 14 pontos, csak egy-egy helyen érzékeltem hogy talán egy hangyányit nehezebb, vagy könnyebb az adott probléma, mint ami oda van írva. Mint ugyebár az említett narancsárga, hogy rohadna meg.

Három kedvencem született egyébként. Az egyik eleve a bejárat melletti pozitív fal, ami egészen szikla jellegű élményt nyújt, de azon belül is egy kis peremes zöld utacska nyerte meg a tetszésemet. Ügyeskedős, egyensúlyozgatós, fasza. A másik jópofa kihívás nem sokkal messzebb a plafonáthajlás előtt van. Fekete fogásokkal indul, aztán úgy tűnik mintha vége lenne rögtön a beszállóval, de nem-nem. Át kell traverzálni jobbra, csak hát nincs fogás, csak a fal alakját lehet kihasználni, jó kis egyensúly gyakorlat. Alacsonyabb delikvenseknek kifejezetten nagy kihívás. A harmadik érdekesség a terasz melleti rózsaszín, ahol szintén a falat kell segítségül hívni, hogy elérjük a beszálló utáni második fogásokat. Itt még a szürke út is egészen izgalmas volt, egy dinamikusabb-erőteljesebb kinyúlással.

Nem nagy meglepetésemre több ismerőssel is összefutottam. Tekintve hogy – talán a nyitás miatt – óriási tömeg volt, ennek nagyobb volt a valószínűsége mint egyébként. Ami nagyon durva volt az az egy négyzetméterre jutó bomba nők aránya. Ezt persze növeltük, mert én is két csajjal mentem mászni, de akkor is nem várt mennyiségű topmodell lógott innen-onnan a színes falakról.

via GIPHY

A szaunát sajnos nem tudtuk kipróbálni, mert még nem üzemelték be – ejnyebejnye, pedig be volt harangozva. Ellenben a terem közepén elhelyezett babzsákok jó szolgálatot tettek két mászókázás közben. Érdemes mindazonáltan megnézni melyikbe huppanunk bele, mert volt amikor egy kisebb monszun vízhozamával megegyező mennyiségű izzadságot szívott magába a pólóm az egyik ilyen ülő alkalmatosságból…és nem a sajátomat.

Minden jó ha a vége jó

Mindent egybevetve marha jó hely a Gravity Boulder! Még a nagy tömeg ellenére is mindig tudtunk falhoz jutni, elég nagy tér van a pihenések lebonyolítására is, a színek nagyon jól sikerültek és az egész helynek van egy olyan mondern benyomása, ami az itthoni mászótermekben (még) nem megszokott. Az utak és a falak jó minőségűek és okosan kivitelezettek, a “top-out” kiszállókért külön piros pont. A galérián van egy bemelegítő/nyújtó rész, ahol még egy fekvenyomó pad is helyet kapott a szokásos, SMR hengerek, polifoamok, golyók és fingerboardok mellett. A fogásokkal sűrűn telerakott edzőfalat nem nagyon próbálgattuk, de biztos az is jó valamire, ugyanúgy ahogy a moonboardot sem próbáltuk ki (talán még az sincs beüzemelve). Kilenc-féltíz kötött hagytam el a komplexumot és nagyon meg voltam elégedve az összképpel. Talán a 2500 Ft-os jegyár egy kicsit mellbevágó az itthoni termek árképzéséhez szokott külvárosi pénztárcának, de hát mégis csak egy modern teremről beszélünk Budán. A nevének megfelelően a gravitáció is jól működött, ezzel kapcsolatban egy kicsit féltem az elején, hogy tudják-e teljesíteni a színvonalat, de nem volt vele gond….próbáljátok ki ti is ;)

Gravity Boulder weboldal: https://gravitybudapest.com/
Facebook oldal: https://www.facebook.com/gravitybudapest/

Szólj hozzá!