Kis hasznos: Paypal deviza konverziók

Amikor 1998-ban megalapították a PayPal Inc-t, az időpont az elektronikus pénzügyi világnak egy jelentőségteljes mérföldkövévé lett így utólag visszatekintve. Nem sok jobb dolog történt a bankkártya feltalálása óta, és továbbra sem sok változás van, csak itt-ott kisebb nagyobb módosítgatások képében tűnnek fel újabb és újabb vállalatok az amúgy jól működő rendszerben. A blockchain-t most ne keverjük ide, egyelőre hivatalos fizetőeszközként, vagy egy bankszámla alternatívájaként nem említhető (még) egy lapon a Paypal-al. Node! Eme remek rendszer mögött trónoló vállalatnak is meg kell élnie valamiből: természetesen jutalékokat szednek a különböző tranzakciók után. Ez még így rendben is lenne, de van egy olyan bevételi forrásuk is, amit az óvatlan felhasználó, ha aktívan nem tesz ellene, simán benyel úgy, hogy talán sokan még észre sem veszik. Ez nem más mint a deviza konverzió.

Az tiszta, hogy ha bankkártyával vásárolsz külföldön, akkor jobban jársz, ha az adott ország devizájában terhelik meg a kártyád és majd a te saját bankod átváltja szépen középárfolyamon. Nincs ez másként a Paypalnál sem, csupán egyetlen picinyke különbség van. A Paypal pofátlanul – de valami elképesztően arcátlan módon pofátlanul – magasabb árfolyammal dolgozik, mint a hivatalos. Konkrétan amikor 310 Ft körül mozgott az Euró, akkor 379 Ft-ért akarta átszámolni nekem. Azért az felér két-három visszakézből ribancpofonnal. Egy 50 €-s bizbasznál, ez közel 3500 Ft különbséget jelent. Ja és akkor még azt nem is mondtam, hogy ha magánemberként küldesz magánembernek pénzt, akkor is ezzel a “nem sül le a bőr a képükről” árfolyammal számolnak, de még “ajiba” rárakják a jutalékukat is, külön tételként.

Na! Idáig tartott a hiszti része a mai felvonásnak, lássuk mi a megoldás. Valójában egyszeri tranzakcióknál már régebb óta vágtam a témát, habár nincs kimondottan szem előtt, hogy mit is kéne csinálni. Képtalálat a következőre: „paypal currency conversion”

A fizetéskor oda kell kattintani arra az Other conversion options linkre és a felugró ablakban átbiggyenteni a convert with paypal opciót convert with card issuer-re. Voila, problem solved. Háhá, de én az utóbbi időben elég sok olyan kifizetést hagytam jóvá Paypalon keresztül, amit automatikusan terhelnek rá rendszeres időközönként a számlámára és ennél is természetesen az alapbeállítás, hogy a Paypal számolja ki mit is jelent ez nekem forintban…mégpedig a szokásos pofátlan árfolyammal. Már eleve a jóváhagyott kifizetéseket nem olyan egyszerű megtalálni egyébként, de én ebben is segéd kezet nyújtok így virtuálisan a monitorod pixelen keresztül….bele a szemedbe:

paypal deviza konverzió előre elfogadott kifizetések
Csipketerítő (fogaskerék) -> Kifizetések
Elég egyértelmű itt mire kell kattintani

 

Mióta tessék-lássék módra lemagyarították ezt a remek eszközt, tök sok mindent elérhettek a saját nyelveteken. A kis steampunk napocskára bökve (tudom hogy fogaskerék) a saját beállításaitokra ugorhattok és a Kifizetések fül alat egy ormótlan nagy kék-fehér gomb égtelenkedik az Előre elfogadott kifizetések felirattal. Na ezt kell megnyomkodni. Pont idáig tartott a magyar felület, ugyanis itt a régi dizájn, angol nyelvű verziójára vált egyből, de sebaj, fogom tovább a kacsódat, ne aggódj!

A lista jobb felső sarkában van egy link, ami azt állítja magáról, hogy “Set Available Funding Sources” – magyarul elérhető finanszírozási források beállítása. Áj em veri perfekt. Klikk dat! Ekkor egy újabb oldalra navigálódunk át (mily meglepő). Itt találjuk a bankkártyáinkat, amelyeket összekötöttünk a Paypallal. Nekem csak egy van, de gyanítom ha több lenne, mindegyik mellett külön lenne egy “Conversion Options” lehetőség, mint itt:

Innen már csak egy további lépés a menyország. Két választási lehetőséget kínál fel nekünk a kis husigombolyag: pont ugyanazt mint egyszeri kifiezésnél, csak kicsit szofisztikáltabban megfogalmazva, hátha át tudnak ejteni.

paypal bankkártya hitelkártya átváltás opciókMég jól ránk is akarnak ijeszteni, hogy ha az alsó lehetőséget választjuk, akkor nem fogjuk tudni előre, hogy milyen árfolyammal lesz átváltva az összeg csak ha már a bankszámlánkon lekönyvelték. Hát üsse kavics, ezt a kis kockázatot bevállalom. Én havonta 40-60€-t folyósítok ezen formán a Paypal segítségével külföldi szolgáltatásokra, ez akár 4-5000 Ft megtakarítást is jelenthet ezzel a beállítással…az éves szinten 50-60 ezer forint. Szerintem ez nagyon nem mindegy….szóval szívesen, viszlát!

Szólj hozzá!