Éviránytű 2017: Zenék

A tavalyi jó szokásomat fenntartva, hagyománnyá nemesedő tényként jelentkezem ismét, önnön zenei ízlésem propagálásának céljából. Tudniillik próbálkozik az ember a kultúrát terjeszteni az internet népe között, több kevesebb sikerrel, melyben kimondatlanul is megfogalmazódik az az elképzelés, hogy amit én kedvelek az csakis minimum pompás lehet. Ezen kiindulópontokat szem előtt tartva, mustráljuk végig mennyiben változott tavalyhoz képest muzikális étvágyam. Ehhez újra segítségül hívom a last.fm csodálatos statisztikáit, melyeket azért jócskán torzíthat, hogy az autóban pendriveot használok a háttérzaj iránti vágyaim kielégítésére.

zenei összefoglaló 2017 spotify last.fm előadók

A Kéknyúl egészen elképesztő ugrással az első helyre lépett, de ami ennél jócskán nagyobb meglepetés az a második helyen debütáló Igorrr. Írtam róluk nem is olyan régen és az igazság az, hogy eleinte belehallgatva az akkori énem jó eséllyel nagyon meglepett képet vágna, ha látná mennyit hallgatom őket. Chester Benington sajnálatos halála persze nálam is kicsit felpörgette a Linkin Park dalainak darabszámát, nem mintha eme ténytől függetlenül nem kedvelném őket. Hiszen 2005-ben még az én menedzselésem alatt futott a második legnagyobb LP rajongói weboldal. Az első nyolc helyen ékeskedő maradék zenekarok viszont nem okoztak túl nagy meglepetést. Egyedül a Corpo-Mente akik még új befutók, de gyakorlatilag őket vehetjük az Igorrral ekvivalens versenyzőnek.

Ha valaki a nyers számokra kíváncsi, idén csak spotify-on 11186 perc zenét hallgattam. Segítek, az 186 óra. Ez azt jelenti, hogy 1742 különböző dal pörgött körbe-körbe, ami kevesebb, mint tavaly.

Stílusokban eléggé dominál a rock és a metál, ezt amúgy észre is vettem. Az utóbbi időben sokkal többet hallgatok kemény muzsikát, ami kicsit a gimnáziumi éveimet idézi. Na de nem is lopom tovább a szót, nincs ezen mit bő lére ereszteni, inkább ide bököm azt a tíz számot amit idén a legtöbbet hallgattam, íme:

1. Igorrr – Probleme d’emotion

Aki szereti a komoly zenét, de nyitott az elvontabb, talán kicsit modernebb témákra, annak teli találat lesz. Mindenképpen jó minőségű fülessel, vagy remek hangrendszeren javasolt a hallgatása, mert a basszusnak komoly szerepe van a háttérben, arról nem is beszélve, hogy az énekes hangjának pedig jót tesz a kifogástalan magas hangokra képes hangszórók jelenléte. Nem egy vidám szám, de nem kell mindig örömködni :)

2. 30Y – Felhő

Tessék! Akinek az előző szám túlságosan nehezen emészthető volt és nem bír megbirkózni a mélyebb “magaslatokba” hulló zenei témákkal, annak itt egy könnyedebb szórakozás. Emellett még a Teremtős került be az idei listámra a 30Y-tól.

3. Albert Cummings – Working Man Blues

Viszonylag sok ilyen és ehhez hasonló zenét is összeszedtem idén, ez csupán a véletlen műve, hogy pont ez került a dobogós helyek egyikére. Valójában semmi kiemelkedő nincs benne, egyszerű, kellemes, fülbemászó, mint általában a blues…

4. Igorrr – Opus Brain

Előzetesen is figyelmeztetek mindenkit, hogy a fenti kép és hanganyagok ólom nehéz súllyal rendelkeznek és nehezen emészthetőek, megtekintése csak saját felelősségre :D

5. Lóci játszik – Szociálisan érzékeny dal

Azt hiszem pont jó elosztásban sikerült összehallgatnom a toplistámat. Az Opus Brain agyzsibbasztása után ismét szépen feloldja a keletkezett feszültségeket a Lóci játszik vidám kis szerelmi ellentmondása.

6. Paul McCarthy & Wings – Live and let die

A Guns & Roses dalának ezen feldolgozása azon újragondolások közé tartozik, amelyek szerintem túlnőttek az eredetin. Nagyon jót tett neki a nagy zenekari betét, egészen monumentálissá magasztolja a refréneket.

7. Kéknyúl – Empty Cage

Az egyik kedvenc számom tőlük amúgy a Chicken Pressure, de a Spotify véletlen algoritmusának hála mégis az Empty Cage került a top10-be. Ezen a koncerten egyébként pont ott voltam, elég jó volt…mondhatnám fasza! :)

8. View – Coldest Season

Külföldi rap ritkán kelti fel az érdeklődésemet, ennek mégis sikerült. Főleg a refrénben szinte elfagyott szájjal éneklő “aranyember” hangja fogott meg.

9. Kéknyúl – Rooftops

Egy újabb nyulacska. Nincs is mit hozzáfűznöm….imádom őket!

10. Zaják és társa – Szuper ez az élet

Szerencsés véletlen, hogy 10. helyre pont ez futott be, de vegyük ezt zárásként életfelfogásnak a következő évre: szuper ez az élet, szuper helyen élek! szuper ez az élet és szuper ez a sztráda valaki tényleg jól kitalálta köszönöm istenem vagy köszönöm valaki mindegy hogy kinek csak kösz kösz köszi! Holnap jövök a filmekkel…

Szólj hozzá!