Virslis-mustáros gluténmentes lapcsánka

Lapcsánka, lepcsák, tócsni, cicedli, hremzli…najó nem folytatom, mindenki tudja, hogy a reszelt-krumpli-lángosról beszélek. Aki kíváncsi, az összes fellelhető elnevezését a cikk alján olvashatja, de itt most gasztromaszturbáció esete forog fenn! Mégpedig úgy, hogy egy jól fejlett igény és a szegényes lehetőségek arra sarkalltak, hogy vegyítsem két ősmagyar táplálék eredőjét egyetlen zseniálisan összeillesztett egésszé.

gluténmentes lapcsánka paleo virslivel és mustárral

Mivel a gyomrom úgy gondolta csinál egy evolúciós hátra-arcot, ezért nem mindegy milyen táplálék jut el hozzá, így sok olyan magától értetődő alapanyag kiesik, mint a búzaliszt, a rizs, a tejtermékek, vagy épp a túrós-tészta! Basszameg, de imádom a túrós-tésztát. Párdon. Szóval ebből a rajtpozícióból indulva és hozzáadva azt, hogy elég sokat túrázom, adva van egy megoldandó kihívás: könnyen csomagolható, nem romlandó, mégis finom és tápláló étkek készítése. Roppant mód fejleszti a kreativitást, próbáljátok ki! Ebből lett az, hogy mivel eleddig, semmilyen akárcsak állagában a kenyérre hasonlító képződményt nem sikerült készítenem (tudniillik amit meg lehet kenni és megpakolni mindenféle földi jóval), ezért az önmagában teljes értékű szeletkék, az olajos magvak, a marcipán és különböző édességek jelentették a megváltást. Ilyen például az Éden Szelet, vagy épp a már említett lapcsánka. A lapcsánka egyébként önmagában tök jó, csak viszonylag egyhangú és ha nem sikerül jól eltalálni a megfelelő liszt fajtáját és arányát, akkor olyan lesz mint egy fűrészporos bútorlap, némi fokhagymás beütéssel. Megkenni ezt sem logikus, mivel kifejezetten különböző formájú lesz mindegyik, ráadásul van hogy lukas, szóval szendvicsként használva finoman szólva nem túl magas a hatásfoka. Háhá, de mi van, ha belesütöm a szendvics alapanyagot is? Kurva jó lesz, az! És gasztronómiai Nobel-díjat nekem de tüstént!

Végy:

 • 2 nagyobb krumplit (burgonyát)
 • 2 nagyobb tojást (tojást)
 • 4 evőkanál tápióka keményítőt
 • 25 dkg kukorica darát
 • 3 evőkanál csicseriborsó lisztet
 • 3 füstlit
 • 1 szelet kenyérszalonnát
 • 1 fej fokhagymát (imádom a fokhagymát)
 • borsot
 • mustárt
 • sót

Lisztek tekintetében nem vagyok biztos a mennyiségekben, mert mindegyikből csak úgy öntögettem amíg jó állagú nem lett. A kukoricadara az szinte biztos hogy negyed kiló volt, mert egy fél csomagot találtam csak a spájzban és beleöntöttem az egészet, szép pöttyös lett tőle.

Szóval a krumplikat lereszeltem: felét kis sajtreszelőn, felét nagy sajtreszelőn. A reszelt krumplikat összekevertem a tojással, kb 2 evőkanál mustárral, borsal, sóval, és a kinyomott fokhagymákkal. Hazudtam, fokhagymakrémet használtam…A virslit és a kenyérszalonnát iciri-piciri kockákra vágtam és azt is belekevertem. Ennél a pontnál elkezdtem adagolni a liszteket amíg egy ilyen gusztustalan trutymó nem lett az egészből. Ekkor nekiláttam az olajat felmelegíteni tepsiben, és amikor már elérte a pokol tüzének hőmérsékletét, akkor kedves kis pacákat placcsantottam belé a gusztustalan trutymóból. Addig sütöttem amíg szépen meg nem sültek. Aztán mind megettem. Najó nem, mert a holnapi túrára kell….próbáljátok ki ti is!

Ja és amit ígértem a lapcsánka nevei:

bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, borzaska, bramborák, buhi, cicedli, cicege, cincogó, cinke, derrentyű, egérke, enge-menge, görhöny, hadi, hadirántotta, harula, hlebcsánka, hremzli, Kartoffelpuffer, kremzli, krumplibaba, krumplifasírt, krumplilepény, krumplimálé, krumpliplacki, krumpliprósza, krumplitócsni, krumplis tócsni, lapcsánka, lapcsinka, latke, lapotya, lapótya, lapotyka, lepcsák, lepcsánka, lepkepotyi, leppalacsinta, mackó, macok, macskanadrág, matutka, matyutyka, medvetalp, nist, pacsa, pacsni, placki, prósza, recsege, reszelt krumplis, röstiburgonya, rösztike, siligó, sisznyi, smacog, sündisznó, süni, szisznyi, tocsi, tócsi, tocsnyi, tócsni, tócsnyi, toksa, vakhús.

A lista innen származik: http://www.nosalty.hu/ajanlo/70-nevu-tocsni-vagyis-lepcsanka

Szólj hozzá!