A “szóló” csak egó-növelés vagy kivételes sportteljesítmény?

Kínzó kérdés következik! Kivételesen külön megkérnélek téged – igen téged, aki olvasod most ezen sorokat -, hogy ha befejezted a vélményem részletes kifejtésének áttanulmányozását cáfold meg azt, vagy foglalj állást mellette kommentben, mert ez egy olyan téma, amely kapcsán valóban érdekel akár tapasztaltak, akár csak józan paraszti ésszel gondolkodók véleménye. Előre vetítem, nem vagyok tapasztalt sziklamászó, mostanában tervezem az alapfokú tanfolyamon való részvételt. Ennek ellenére sokat voltam már hegyen, sokat ferrátáztam, nagyjából azért tisztában vagyok a kockázatokkal, veszélyekkel és van egy kialakult véleményem arról, hogy bizonyos sportokat hogyan szabadna csak űzni: alázattal! Ja bocsánat, azt írtam bizonyos sportokat? Nem! Az összes sportot! De az extrém sportokat főleg. És a sziklamászás extrém sport. Period!

A kiindulópontom egy videó lesz, amely a napokban járta be a Climbing Porn elnevezésű közösséget. Annyi történik benne, hogy két sziklamászót (tradícionális, több kötélhosszas úton) útközben leelőzi egy szólómászó, nagyjából 90 méteres magasságban. Tekintsünk el attól a személyes véleményemtől, hogy minden szólómászó valójában öngyilkosjelölt. Kivételt képeznek a “deep water soloing” című mulatságot játszók, de most nem róluk van szó, hanem azokról, akik mindenféle felszerelés nélkül, biztosító mászó-partner nélkül kifejezetten magas, hosszú és sokszor technikás utakat másznak.

Én úgy gondolom, hogy a hegymászás/sziklamászás alapvetően egy kiegyensúlyozott, nyugodt lelkiállapotot igényel, megfontolt mozgásmintákkal és mindenekelőtt a kockázatok és veszélyek minimalizálásával. Hiszen nem azért mászunk, hogy meghaljunk. Legalábbis remélhetőleg. Egy 10-20-40-100 méteres sziklafal bemászása elképesztő teljesítmény. Épp ezért jön képbe az alázat. Először is hadd mondjam el, mi is az én problémám a fenti videón szereplő kivételes sportteljesítményt nyújtó úriemberrel! Hogy nem köszönt! Najó nem. Bár tény, hogy bunkó, tirpák dolog volt, de ezen emelkedjünk felül. Szóval a problémám az, hogy nem elég, hogy a saját életét kockáztatja, egy olyan úton mászik, amin valószínűleg már “beszálláskor” láthatta, hogy kvázi foglalt. És hogy ez miért baj? Mert akármennyire is tapasztalt, akármennyire is biztosra megy a fogásokkal/lépésekkel, akármennyire is könnyű egy út, a természet bármikor tartogathat meglepetéseket. És ha épp a biztosított mászók fölött szarik az arcába a sziklafal, azzal már nem csak a saját testi épségét veszélyezteti, hanem más, egyébként kockázatvállalás szempontjából helyesen eljáró sportemberekét is. Mert bármikor lehet egy olyan pont, ahol bármennyire is fasza mászó és az ezredik útját mássza kötél nélkül, de hibázik. Mindenki hibázik. Vagy ha nem hibázik, de mondjuk egy kiszögellés pont alatta omlik le, mert nem bírta el már a sokadik 70 kg-t ami ráállt. Boom! Szerintem ez felelőtlenség. Erre persze az alábbi válaszokat kaptam sokat látott mászóktól:

  • I personally think that’s an uninformed opinion. The climber is clearly confident and experienced and is very courteous to the other climbers. Soloists work with big margins for error when it comes to grade because falling is not an option. Just like when you get in your car to go drive, you *could* crash into a family and kill them all. But you won’t, because you’re experienced and know how to drive. This is exactly the same.
  • Frankly that climb is a piece of cake and I solo stuff like that, all the time. He’s not an idiot he’s cool, calm, collected and probably going to do 5 climbs by the time they’ve done 1!! His choice, their choice. No issues. I expect you get annoyed when car drivers overtake you too…
  • Like any good soloist, this wont be the first time he has climbed/soloed this climb. He know what he is doing. He is calm, relaxed and in the zone. Its all good!

Az angolul kevésbé beszélő olvasóimnak összefoglalom a lényeget: tudatlan és tapasztalatlan vagyok, a videóban szereplő mászó jól láthatóan tudja mit csinál, a videóban szereplő mászó nyugodt és a kockázatokat mérlegeli, a videóban szereplő mászóút kifejezetten könnyű – ő rendszeresen mászik ilyeneket kötél nélkül (mármint a kommentelő), valószínűleg a szólómászó öt ilyen utat bemászik, mire a kötelesek egyet befejeznek és a végére kaptam egy kis személyeskedést is: gondolom te akkor is felidegesíted magad amikor egy autó megelőz.

Na, kezdjük a legfontosabbal: nem előznek meg mert nem hagyom….haha. Csak vicceltem, kifejezetten nyugodtan vezetek az a véleményem és a szóban forgó témához is nyugodtan, érveket felhozva álltam hozzá. Szerintem. Értem én amúgy, hogy nem ma kezdte, ez valóban látszik a videón. És továbbra sem pusztán a szóló mászással van problémám, hanem a fölöslegesen felelőtlenül mások kockázatának növelésével. És miért? Itt jön a lényegi része a dolognak: egóért!

Én úgy látom, hogy a kötél nélküli sziklamászás egyetlen hozadéka a biztonságos mászással szemben, az az, hogy marhára növelheti a mászó egóját. Egyébként pont ugyanúgy, ahogy az autós példánál maradva a mindenkit előzgető idióta, akinek túl rövid a farka és inkább egy menő verdával pótolja a hiányosságát. Sportérték szempontjából semmivel sem több kötél nélkül mászni valamit, mert a nehézségen nem változtat, csak a kockázaton. És ugyanazt a teljesítményt nyújtani fölöslegesen nagyobb kockázattal szerintem nettó faszság. Ohh pardon….úgy értettem butaság. Egy 5a-s út akkor is 5a-s marad, ha kötél nélkül másszák. Ha pedig edzeni szeretne, akkor menjen traverzálni egy 9-es nehézségű boulder falra, ott nem kell kötél és sportértékre is nagyobb kihívás.

Cáfoljatok meg kérlek, és komolyan mondom, hogy várom kommentekben a véleményeteket. Mert lehet tényleg én látom rosszul, vagy én vagyok túl konzervatív, esetleg a saját kompetenciáim hiányában becsmérlek remek sportembereket. Ha így van, hozzátok a tudomásomra! És azért még egyszer kiemelném: nem nagyon érdekel ha valaki az egója miatt a saját testi épségét teszi kockára. Tegye, szíve joga! De ebben a videóban már mások is részesei lehetnek önkéntelenül egy plusz problémaforrásnak…

Szólj hozzá!