Rendezzünk olimpiát! Miért ne?

Nem, nem tudok elmenni szó nélkül mellette! Szerencsére ahogy érzékelem, a környezetemben lévő többség nagyjából tisztában van vele, hogy mivel jár egy olimpia (úgy a pozitív, mint a negatív hozományokkal) és az amúgy még jobb oldalra húzó emberek egy része is beismeri, hogy nem feltétlenül mi járnánk jól vele, egyszerű állampolgárok. És akkor nagyon virágnyelven fogalmaztam. Hogy ki is járna jól és miért, illetve hogy mi miért nem, azt mindjárt ki is fejtem, először hadd meséljek el egy kis fiktív történetet…

Z. Károly, budapesti lakos épp a konyhaasztalnál ül és várja, hogy a vízforraló csendben kattanjon és ráönthesse a bugyborékoló forró vizet a reggeli Lidl-s instant kávéjára. Ez napjának fénypontja. Ő még szerencsés, mert a csapatából ő az egyetlen akit nem csábított el a csavarós barack kupakjának lágyan ropogó nyílása. Károly hideg-burkoló. Nem keres rosszul, de minimálbérre van bejelentve és hát inkább magában duzzog, mert tudja hogy egy családot kell egyedül eltartania. Havi kétszáz-ötven ezerből nem könnyű egy feleséget és két iskolás gyereket elfogadható szintű élettel megajándékozni egy lakáshitel mellett, de Károlyék kigazdálkodják.

Egy nap, amikor a téli napkelte finoman simogatta az arcát a felhőtlen égbolton keresztül, Károly azt mondta magában: elegem van, hogy nem tudunk elmenni nyaralni, ezen változtatni kell! Ezért Károly elhatározta, hogy lépéseket tesz. Megtiltotta a vacsorát, mindhárom családtagjának, hogy az így megspórolt pénzt szépen félre tudják tenni. Egy évig gyűjtögettek így, és bár nehéz volt éhesen nyugovóra térni minden áldott nap, de végül az áldozat meghozta gyümölcsét. Összekuporgattak 400.000 Ft-ot, ami elegendő volt egy 6 milliós személyi kölcsön önrészéhez. Végre! A Z. család elutazik Balira. 10 napra! Ez ám az igazi élet, ugye? Kérdezte Károly a csemetéit! Ők pedig bólogattak. Nagyon élvezték a tengert, a gyenge meleg fuvallatokat, amit megszűrt a pálmafák széles leveleinek lassú mozgása.

Mikor eltelt a nyaralás, Károlyék hazarepültek és visszazökkentek a szürke hétköznapokba, szép emlékekkel gazdagodtak, kipihenték magukat. Csak egy évig kellett kihagyni a vacsorákat és most is csak havi negyven ezer forinttal kell többet fizetniük hitelre, alig 10 évig. Megérte! Károly boldogan ment vissza járólapokat ragasztani a Váci úton épülő új irodaház folyosójára. Mert ez ám az élet….

Szóval olimpiát rendezni kicsit olyan mint Károlyéknak elmenni Balira. Jó, persze hogy jó, mindenki kurvára fogja élvezni….30 napig. Aztán mi? Visszatérünk az omladozó falu kórházak közé, a kátyúkkal teli főutakra, a közel minimálbérből élő tűzoltókhoz. De legalább lesz egy csomó tök modern sportlétesítmény. Ha kevés az ágy a kórházban, majd lefektetik a betegeket a fűre az MTK stadion betonfalai közé.

Tény: olimpiát rendezni még soha egyetlen országnak sem volt kifizetődő. Sőt a legtöbbjük, akiknek nem volt megfelelő gazdasági háttere majdnem bele is rokkantak. A “majdnem” kis sarkítás, hiszen a görögök lehet jobban átvészelték volna a 2008/2009-es válságot, ha előtte nem hitelből építenek fel egy harminc napig tartó sportbulit. Olimpiát rendezni veszteséges. Pont! Nem mi leszünk akik ezt a statisztikát kikozmetikázzák. És itt jön a lényeg, hogy kinek éri meg olimpiát rendezni igazán?

Egyrészt azoknak a politikusoknak és ismerőseiknek, akik épp közel vannak a húsosfazékhoz: lásd úszó vébé. Aki tudott, az le nyúlt belőle pár milliárdot. Az olimpia annyiban más, hogy más léptékkel lehet számolni….nem milliárdokat lehet lenyúlni, hanem tíz, vagy talán százmilliárdokat is. Észrevétlenül…mert hát simán a pofánkba fogják tolni, hogy hát az olimpia az egy drága dolog. És itt jön az, hogy valójában én pont leszarom, hogy egy kormány mennyire korrupt, ha közben az ország tökéletesen zakatol. De amíg az én pénzemből kell óriásplakátokon, meg postaládába bedobált szórólapokon elhitetni velem, hogy nekünk milyen jó (miközben, ha utána nézünk hivatalos statisztikáknak, olyan sarkításokat ordítanak az arcunkba, hogy szégyen), addig ne lopkodjanak. Ha a kórházainkban európai szintű ellátás lenne (vagy legalább az emberi méltóságot tiszteltben tartó), ha a közalkalmazottak (rendőrök, tűzoltók, tanárok) épkézláb fizetést kapnának, ha közutak lennének olyan minőségűek, hogy nem venném észre csukott szemmel is mikor értünk át  nyugati határátkelőink egyikén, akkor azt mondom: lopjatok, vigyétek el azt a pár milliárdot, mit bánom én. Akkor csupán egy lelkiismereti, ideológiai probléma lenne. De jelenleg nem az, jelenleg nagyon is realista, materiálisan is megmutatkozó probléma.

A másik csoport aki jól járna, azok a sportolók. Nekik mivel a sport a munkájuk, ebből kapják a pénzt, nyilván anyagilag is megérné egy itthoni olimpia (hiszen amit kapnak támogatást, annak egyetlen százalékát sem kell utazásra költeni). De azt is értem, hogy hatalmas királyság lehet olimpikonként itthon versenyezni. Viszont azt meg a sportolóknak kellene belátnia, hogy amíg nekik ez egy pár hetes rivaldafény, és óriási dolog, addig mások miután közösen kiörömködték magukat a kocsmában a vízilabda csapat győzelmén, utána ugyanúgy hazatérnek a szobakonyhába és a 20 éve átfestetlen, talán penészes falak között hajtják álomra a fejüket olcsó sörtől bódultan. Nincs arányban az a pozitív plusz amit kapunk az olimpiától, a háttérben megbúvó óriási problémákkal szemben. Csak úgy mint Károlyéknál: marha jól fogja magát mindenki érezni, ha mégis lenne itt olimpia. De aztán ha vége akkor mi lesz? Itt maradunk ugyanúgy, kétszer annyi hitellel (államadóssággal?), továbbra is szar egészségüggyel és egy romlott kormánnyal mint előtte. Megérte? Ezt mindenki döntse el maga!

(PS.) Ja igen és a jelenlegi aláírás gyűjtésnek annyi a célja, hogy legyen az olimpiáról népszavazás. Ha valaki szeretné, hogy legyen, az ugyanúgy elmehet majd szavazni és odabiggyesztheti a véleményét a szavazólapra. Ha az nyer, hogy megtartsuk, akkor a nép szólt! De adjuk meg a lehetőséget neki, hogy szóljon. Aki még nem írta alá és rendelkezik budapesti állandó vagy ideiglenes lakcímmel, az innen le tudja tölteni az aláíróívet és feladhatja postán is: https://nolimpia.com/nepszavazas-a-2024-budapesti-olimpia-ellen-itt-ird-ala/

Szólj hozzá!