Éviránytű 2016/2017

Eljött hát a pillanat, hogy leüljek és csendes magányomban kiteregessem az elmúlt évvel kapcsolatos legprivátabb gondolataimat. A korábbi években az Éviránytűt mindig csak magamnak töltöttem ki és egy remek módszer volt arra, hogy visszatekintsek mi minden jó történt velem az elmúlt évben, ha voltak rossz pillanatok azokat elengedjem és felkészüljek az előttem álló hónapokra. De általában a kitöltés utáni könnyűség és eltökéltség hamar feledésbe merült, a kis füzet felkerült a polcra és minden folytatódott úgy ahogy a folyó sodorja a kis kavicsokat. Engem is sodort a következő év. Egyfelől ez persze jó, a keleti filozófiák felé hajló énem azt mondja, csak így tovább, ne állj ellent annak ami jön. Nem is ellent akarok állni, hanem meg akarom erősíteni az itt és most megfogalmazott elhatározásokat, súlyt akarok adni a leírt szavaknak azáltal, hogy nem csak egy feledésbe merülő papírcetlire pazarolok el újabb pár mikronnyi töltőtoll tintát, hanem a nagyvilág elé tárom a legbelsőbb gondolataim. Nem érzem úgy, hogy bármit is kifejezetten titkolnom, szégyellnem vagy tagadnom kéne. Természetesen érzékeny, más embereket is érintő témákban nem fogok konkrét tulajdonneveket használni, ha az bántó vagy bármilyen formában kellemetlen lehet az illetőnek. Csak a saját szennyesemet és egyéb holmijaimat teregetem ki. Egy kis csalást azért eszközölök, ugyanis nem “egy-seggel” írom/rajzolom az alábbi sorokat, hanem több nap több órányi munkájának gyümölcse.  A forma (kérdések, dőlt betűs magyarázatok) teljes egészében megegyezik az eredeti Éviránytűvel.


Az elmúlt évem…

~ 2016 ~

Naptárlapozgatás

Vedd elő az előző éves naptáradat, és lapozd végig hétről hétre. Ha valami fontos eseményt, találkozást, tennivalót látsz, írd föl erre a lapra.

Az év második napját Hugi-val és vőlegényével töltöttem egy jó meleg kávé társaságában, nem is indulhatott volna jobban az év. Egyébként kifejezetten sokat találkoztunk 2016-ban, és ennek nagyon örülök.

01/07 – Különtermes vetítésen, egy ismert filmkritikus elemzésével egybekötve láthattam az Aljas Nyolcast premier előtt.

01/23 – A tél egyik leghidegebb napján kipróbáltuk másodmagammal a Galyatetői kilátóban kialakított bivak-szállásokat. Erről írtam is akkor!

02/06 – Az első olyan Lizzard-os hazai túrát is tavaly tartottuk, amelyen 16 résztvevő gyűlt össze egészen változó összetételben és forrásból. A Spartacus ösvényt néztük meg az előre tervezettnél kevesebb hóval.

02/12 – Életem második céges partija, közepesen szánalmas stand-up fellépőkkel, majd korai dobbantással, végül életem első Über utazásával. Sajnálom, hogy végül ellehetetlenítették őket.

02/29 – Food Film Fighters farsang. Szerelem első látásra az előadással, azóta csupán egyetlen alkalmat hagytam ki, azt is bánom.

03/02 – Kocsmázás egy rég nem látott hölgyismerőssel, meglepetésszerű lezárással. Azért vannak még fekete foltok a nők észjárásával kapcsolatban számomra. Miért smárol le valaki, aki épp szakításban van a pasijával, de se új kapcsolatot se kalandot nem keres? 

04/03 – Az év első nagyobb bringázása Papp Rétre. Végre Attissal is tekerhettem. Pár hónapra rá mentünk egy kicsit montizni is a Budai hegyekbe.

04/16 – Másfél óra sorbanállás és 20 km betonon gyaloglás a Gerecse30 keretében. Nem volt őszinte a mosolyom.

04/10 – Egy remek első randi, melyet 2 hónappal később egy kevésbé remek szakítás követett.

04/23 – Végre megint volt Critical Mass – akarom mondani I Bike Budapest. Egyedül nyomattam végig, majd egy nagyot menekültem az eső elől.

05/06 – Az első Lizzardos külföldi túra (egyben az egyik legjobb): A Bolzano-i Alpok felfedezése

05/27 – Ferrátázás a Raxon Lizzard színekben, erről is készült blogbejegyzés: Íme!

06/20 – Részt vettem egy Alváslabor felmérésen, amelyből megtudtam, hogy nem horkolok és nincs apnoém sem, viszont baromi felületesen alszom, de ezzel nem lehet semmit kezdeni.

07/23 – Nomádolós túrát is szerveztem a Bükkbe, ott ünnepeltem a születésnapomat is. Függőágyban aludni az erdő közepén még nagyobb élmény mint sátrazni, rendszert fogok csinálni belőle.

07/30 – Katona Csaba szervezésében egy remek susnyásban és dagonyában bringázós túrán is részt vettem bringával a Cuha-patak völgyében. Két héttel később páran visszamentünk kipróbálni az ott található via ferrata utakat is.

08/20 – Egy hét olaszországi nyaralás a családdal. Egy másfél millió forintot érő carbon bringával tekerés a Velencei lagúnában és az egy hétre jutó legtöbb steak elfogyasztása. Pipa!

09/01 – Az első állásinterjú az Ernst&Young-nál, amivel kezdetét vette a munkahelyváltás projekt. Felmondó levél írás, több feszült beszélgetés, több sikeres interjú. Végül október közepére megegyezés, maradás, jobb feltételek.

09/16 – Ismét ellátogatott hozzám Niki Belgiumból és egy remek hosszú hétvégét töltöttünk együtt, amibe belezsúfoltunk amit lehetett: szabadulós játék, barlang látogatás, Tropicarium.

09/23 – A legnagyobb létszámú külfdöli túra: A Szlovák paradicsomban is jártunk.

10/18 – Megtartottuk az első Lizzard filmklubot, melyen mindössze öten voltunk, de később hamar kinőtte magát (és a lakásomat).

11/13 – Részt vettem életem első csapatépítő tréningjén Nóri jóvoltából, habár nem a munkatársaimmal hanem ismerősökkel, barátokkal dolgoztunk egy közös cél elérésén Normafánál.

12/03 – Az elmúlt években elmaradt Paprika Étteremben megtartandó céges zabálást is bepótoltuk idén. Meglepő módon nem csak én maradtam az estén absztinens, ami tök pozitív!

12/09 – Beadtam a Lizzard Outdoor Természetjáró Egyesület alapításához szükséges papírokat a Fővárosi Törvényszéknek: várakozás indul!

12/20 – Megvolt a szokásos év végi kajálás/mozizás is a közvetlen kollégákkal, melyre ismét találtunk apropót a Zsivány Egyes megjelenésének kapcsán :)

12/30 – Dédnagymamám karácsony előtt hunyt el és szilveszter előtt temettük. 92 évet élt és sok szép emléket hagyott maga mögött!

12/31 – Az elmúlt évek legjobb szilveszterét tölthettem együtt nagyrészt a múlt évben megismert emberek társaságában Királyréten. Remek lezárása volt ennek a remek évnek!

Erről szólt az előző évem

Mi volt számodra meghatározó az elmúlt évben az alábbi területeken? Mely történések voltak a legfontosabbak? Foglald össze néhány szóban.

Család, magánélet

Egy rövid, de tartalmas párkapcsolatot és néhány kósza randit követően idén sikerült megfogalmaznom azokat az egyébként ambivalens katalizátorokat, amelyek mentén végül ugyanoda lyukadok ki mint mindig: tök jól érzem magam egyedül és tök fölöslegesen görcsölök rá egy-egy párkapcsolati kérdésre. A folyó és a kavics példáját itt kellene leginkább megfogadnom. Sok családtagommal nem töltöttem egyébként annyi időt amennyit szerettem volna.

Munka, egyetem, hivatás

Hónapokon át tartó bizonytalanság, majd a betelt pohár érzete vezetett odáig, hogy felmondtam. Nem azért mert nem szerettem a munkahelyem, hanem mert nem éreztem anyagilag megbecsültnek magam. Szerencsére az új helyemen csak egy napot kellett dolgoznom, aztán a vezetés rájött, hogy nem szeretnék ha itt hagynám őket és sikerült megállapodnunk. Tanulással meglehetősen keveset foglalkoztam, szabadidőm nagy részét a Lizzard körüli teendők, szervezkedés kötötte le, de volt bőven fusimunka is, amivel foglalatoskodhattam.

Körülmények (lakás, tárgyak)

Anyámék közreműködésével, végre befejeződött a fürdőszobám, bár a rendtartás és takarítás továbbra sem tartozik kedvelt időtöltéseim közé. 

Pihenés, kikapcsolódás, alkotás

A 2015-ös fotótábor után lanyhult a motivációm a fotózás tekintetében, de azért születtek szép képek. Talán még soha egy évben nem túráztam ennyit, és nem utolsó sorban a külföldi látogatások száma is rekordokat döntögetett. Az Olaszországi nyaralással pedig az átlag ember számára is a pihenéssel egyenértékű hetet pipálhattam ki. 

Barátok, közösség

A tavalyi évben központi szerepet töltött be a Lizzard, ami elég fajsúlyosan befolyásolta a barátaimmal töltött időmet, illetve a barátaim személyét is. Egyrészt voltak akikel már nem olyan a viszony mint egy évvel korábban, de sok új barátot is szereztem és egy új izgalmas közösség kialakításának/közösségbe való csöppenésnek kellős közepével zártam az óévet. Mindenki akivel sok időt töltöttem fontos számomra, de sajnos nem mindenkivel töltöttem sok időt aki fontos.

Fizikai, testi

A Crossfit intézményét februárban magam mögött hagytam, ami némiképp kapcsolódik a munka címszóhoz is. A “MetCon” bástyája a kerékpározás volt, sikerült is 500 km-el többet tekernem mint tavaly (1500 km), és majdnem csináltam egy Gran Fondo-t is. Úszni szinte egyáltalán nem voltam, ami szégyen, viszont felszedtem 5 kg-t nem kifejezetten izomból hasra, ami nagyon bután néz ki egy vékony srácon, ezért szeptemberben szisztematikus edzés és diéta tervbe kezdtem. A kitűzött céljaimhoz mégcsak közel sem kerültem a bringázáson kívül, de ez csak arra ösztönöz, hogy jól seggbe rúgjam magam és még jobban belehúzzak!

Mentális, szellemi

Jó pap holtig tanul, tartja a mondás és az önismeret aminek a fejlesztését sosem szabad abbahagyni. Sok tekintetben egy sikeres év volt ez számomra ilyen szempontból, amiben jópáran segítettek is, ki úgy hogy támogatott, ki úgy hogy kihívást teremtett, valaki pedig ellenpéldaként szolgált. Az akadályokat sikeresen vettem és ez büszkeséggel tölt el!

Érzelmi, spirituális

Kissé eltávolodtam az ezoterikus és spirituális világ felé vonzódó énemtől. Kevesebbet meditáltam, de sokkal stabilabb is voltam érzelmileg mint a korábbi években, a kettőnek valószínűleg van kapcsolata. Az érzelmi stabilitáshoz hozzá tartozik persze a már említett önismeret fejlesztése.

Pénzügyi

A lakáshitel még mindig jelentős részét elszipkázza a havi bevételeimnek, de jelentősen emelkedtek az ilyen-olyan befolyó pénzek, így kevésbé voltam rászorulva szülői támogatásra, hála a jó égnek. A stockfotózás nagyjából lecsengőben van, lévén alig fotóztam valamit, így bevételem sem nagyon volt belőle…

Bakancslista

Nincs kimondott bakancslistám, de lassan lehet kéne csinálni egyet, végiggondolni milyen “ultimate” célok határozzák meg az életem. Viszont mindig is akartam egy csúcsminőségű svájci bicskát, amit karácsonyra megkaptam, úgyhogy ezt kihúzhatom a nemlétező listáról:P

Hat mondat az előző évemről

A legbölcsebb döntés, amelyet meghoztam…

…hogy elengedtem sok fölösleges dolgot, köztük például olyan munkakapcsolatokat, amelyekből kevesebb hasznom származott, mint amennyit belefektettem.

A legnagyobb lecke, amelyet megtanultam…

…hogy mégsem vagyok olyan jó emberismerő mint hittem.

A legnagyobb kockázat, amelyet vállaltam…

…hogy megfelelő plusz biztosító felszerelés nélkül (30m kötél, ereszkedő eszközök, karabinerek) vittem ferrátázni kezdőket Ausztriába. Soha többet nem csinálok ilyet!

A legnagyobb meglepetés az előző évemben…

…hogy anyámék külföldre mentek nyaralni (és jól érezték magukat) és nem a szokásos Balatonboglár volt terítéken.

A legfontosabb dolog, amit másokért tettem…

…remélem sikerült lelki támaszt nyújtanom, vagy segítségére lennem annak aki számított rám!

A legnagyobb dolog, amelyet befejeztem…

…nem jut eszembe sajnos semmi nagyobb projekt, vagy cél amit 2016- ban be is fejeztem. 

Hat kérdés az előző évemről

Mire vagy a legbüszkébb?

Sikerült elindítanom egy egyesület (Lizzard) bejegyzését és összehoznom egy olyan közösséget, csoportot akikkel már komolyabban lehet tervezni a jövőt illetően.

Ki az a három ember, aki a legnagyobb hatással volt rád?

László, Hanga, Dóri

Ki az a három ember, akire a legnagyobb hatással voltál?

Kitti, Dani, László (de ezt lehet inkább tőlük kellene megkérdezni)

Mi az a dolog, amit nem sikerült befejezned?

A tanulással, illetve az ahhoz köthető motivációval sokszor hadilábon állok…egyik elkezdett e-learning kurzust sem csináltam végig.

Mi a legjobb dolog, amit fölfedeztél magadban?

Könnyebben engedek el dolgokat mint korábban, nem rágódom a döntéseimen annyit.

Mi az, amiért leginkább hálás vagy?

Hogy vannak még a világon elfogadó, nyitott és vidám emberek, akik ráadásul megbízhatóak és értelmesek is. 

A legszebb pillanatok

Idézd föl az elmúlt éved legszebb, legörömtelibb, legemlékezetesebb pillanatait. Rajzold le ezeket erre a lapra. Mit éreztél? Ki volt ott veled? Mit csináltatok? Milyen illatokra emlékszel? Milyen érzések voltak benned?

Ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy vajon egy pszichológus, vagy egy művészetterapeuta mit láthat egy ilyen rajzban? Jó volt végignézegetni az elmúlt év fényképeit, feleleveníteni egy két szituációt amikor nagyokat nevettem. Beszéljen inkább a rajz, meg egy két hashtag: Food Film Fighters, Bolzano, Lizzard Outdoor, 7Wonders, Társasjáték, Sakk, Barátság, Tévedés, Eltévedés, Vízesés, Köngissee, Létrák, Szlovákia, Hármashatár-hegy, Defekt, Ismerettség, Hegycsúcs, Kötél, Filmklub…..és még sok minden más!

2016 éviránytű legszebb pillanatok rajzokban

A három legnagyobb sikerem

Írd ide az elmúlt éved három legnagyobb sikerét.

 • A Lizzard Outdoorral egy év alatt elért fejlődés
 • Hármashatárhegy szegmens (Rose Challenge) rekordom 25 perc alá szorítása (track)
 • Sikeres állásinterjúk (igaz a végén maradtam a Porsche-nál)

Mit tettél azért Te, hogy ezeket a sikereidet elérd?

Rengeteg időt fektettem a túracsoporton belüli szervezésbe, ötletelésbe, de biztos hogy egyedül, a kezdőlökés nélkül nem pörögtek volna ennyire az események. Sokszor volt olyan, hogy félre kellett söpörnöm az egyéni igényeimet, vagy az épp aktuális érzelmi gátjaimat az útból ahhoz, hogy egy-egy túra végén azt sikerként könyvelhessem el! A bringás rekordban sok bringázás segített, de egy kis csalás is volt benne, hiszen nem a saját kerékpárommal, hanem egy 6 kg-val könnyebb országúti géppel értem el azt az időt.

Az állásinterjúkra valójában csak az angolt gyakoroltam és lelkileg készültem a kihívásra, szakmai szempontból nem sok különleges erőfeszítésbe került. Ez persze csak félig az én érdemem, a másik fele, hogy hiány van informatikusból és könnyű volt olyan pozíciók hirdetéseire bukkanni, amik tökéletes átfedésben voltak a tapasztalatommal.

Kik és hogyan segítettek abban, hogy ezeket a sikereidet elérd?

A Lizzardos kezdéshez Lászlóval közösen lökdöstük egymást, aki egyértelműen nagy motivációs hátteret jelentett és sok jó ötlettel is gazdagította a csapatot. Természetesen Kitti a felvarrókkal és pozitív hozzáállásával is egyértelműen előre mozdított. Az év második felében az egyesületi keretek és egyéb plusz ötletek megszületéséhez Nóri, Kati és Attila is hozzájárult, meg persze minden túra összes résztvevője azzal, hogy együtt töltöttünk egy vagy több napot a természetben. Közvetve Keresztapám (Doki) szervezőtevékenysége is fontos befolyásoló tényezőként működött, mint példakép vagy egyfajta minta, hogy hova is szeretnék eljutni a túrázással kapcsolatban. 

A munkakeresésben a legnagyobb támogatóim (saját magamon kívül) az apám és az anyám, akik bár technikailag két külön családként üzemelnek, mindkét oldalról (nem csak idén) sok biztatást kaptam abban a tekintetben, hogy mellettem állnak bármi is történjen. 

A három legnagyobb kihívásom

Írd ide az elmúlt éved három legnagyobb kihívását.

Talán a legnagyobb kihívás az volt, hogy rávegyem magam a felmondásra.

Ki vagy mi segített abban, hogy ezeket a kihívásokat legyőzd?

Sokkal kevesebb erőfeszítésbe került, mintha 1 vagy 2 évvel ezelőtt tettem volna meg, valószínűleg azért mert mostanra jutottam arra a pontra, hogy betelt a pohár és nem tudtam elviselni azt a megbecsületlenséget és szinte kilátástalanság érzést ami a pozíciómmal kapcsolatban bennem volt. Tehát valójában a felgyűlt negatív érzelmeknek köszönhetem, az ezekkel való megbirkózás manifesztálódott abban, hogy felmondtam. Igazából akkor lehet, hogy maga a munkahelyi feszültség volt a kihívás, és a felmondás megoldás.

Mit tanultál ezekkel a kihívásokkal való megbirkózás közben magadról?

Az “és akkor mivan?” életfilozófiát ültettem rá egy újabb szegmenségre az életemnek. Végiggondoltam az összes lehetséges forgatókönyvet, kezdve a legrosszabbal (felmondok másik állás nélkül és nem kapok munkát 1 hónapon belül) és mindegyikre azt tudtam mondani, hogy “és akkor mivan?”. Amíg éhen nem halok, addig mindig lesz valahogy. Mert hát ugye olyan még sosem volt hogy nem volt sehogy!

Megbocsátás

Történt-e bármi az elmúlt évben, ami miatt még meg kell bocsátanod bárkinek? Rosszul esett valamilyen tett, szó, cselekedet? Esetleg magadra haragszol még valami miatt? Írd le erre a lapra, aztán tégy jót magaddal, és bocsáss meg.

Konkrétumokat nem fogok felsorolni, de nem vagyok haragtartó ember. Már rég mindenkinek megbocsátottam, bármi rosszat – vagy számomra kellemetlent – cselekedett. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkivel puszi pajtások leszünk és tiszta lappal indul, nem. Az ember nem felejt, csak elengedi a negatív érzelmeket, a haragot és egy puszta tényszerű emléket őriz, hogy legyen mit óvatosságra való intelemként felhasználni.

Elengedés

Mit kell még kimondanod, hogy lezárhasd a mögötted álló évet? Melyek azok a dolgok, amelyeket még el kell engedned, hogy belevághass a következő évbe? Írj vagy rajzolj, aztán nézz rájuk, és engedd el mind.

Kifejezetten jó évet zártam, nincs bennem semmi feszültség azzal kapcsolatban, hogy valamit nem zártam le akár érzelmileg, akár fizikailag. Persze így, hogy felelevenítettem az évemet, érzem hogy még nem tudtam teljes mértékben elengedni bizonyos szempontból azt a rövid, de tartalmas kapcsolatot, amelyben részem volt tavasz végén, de kiírva magamból sokkal könnyebb és itt-most szélnek eresztem ezeket az érzéseket.

Dédnagymamám halálára teljes mértékben fel tudtam készülni, mivel régóta nagyon rossz állapotban volt, így nem villámcsapásként ért az eltávozása. Az utóbbi években (évtizedben?) sajnos nem sokat tudtunk beszélgetni, talán a nagy generációs szakadék miatt, nem tudom. Sajnálom, hogy elment, gyerekként sok szép emlékem fűződik hozzá és remélem, hogy jó helyre születik majd újjá, és kevés kihívással kell szembenéznie a következő életében. 

éviránytű dédimama 70 éves szülinapja - 92 évesen halt meg

Az elmúlt évem három szóban

Válaszd ki az elmúlt éved három szavát

 bátorság felszabadultság   utazás

Az elmúlt évem könyve

Könyv készült a tavalyi évedből (vagy lehet hogy film). Írd le a címét.

Not-Alone in the Wild

Búcsú az elmúlt évedtől

Ha maradt még valami, amit leírnál, vagy van még valaki, akitől elköszönnél, tedd meg most.

Azt hiszem már mindent leírtam, mozgalmas év van mögöttem, és a nagyvilágban létrejött negatív hullámok 2016-al kapcsolatban nem befolyásolták azt az érzést, hogy számomra minden rosszat és jót összegezve egy remek év volt. Mindenkinek köszönöm, aki ehhez hozzájárult és mindenkinek kívánok legalább ilyen jó 2017-et! ;)


Előttem az év!

~ 2017 ~

Álmodj nagyot

Hogy néz ki az előtted álló év? Mi minden történhet ideális esetben? Mitől lesz jó? Rajzolj, írj, szabadulj meg az elvárásoktól, és álmodj bátran.

2017 graffiti elvárások álmok rajz

Erről szól a következő évem

Mi legyen számodra meghatározó az előtted álló évben az alábbi területeken? Mely történések lesznek a legfontosabbak? Foglald össze néhány szóban.

Család, magánélet

Öcséim kezdenek felnőni, így több minőségi időt tudok, és szeretnék majd velük tölteni. Remélem talán lassan a túrázást is megkedvelik és akkor jöhetnek oda is velem. Elvárásaim nincsenek nagyon magánéleti szempontból, úgy gondolom engedem majd hogy “jöjjön aminek jönnie kell”. Mivel sok programot igyekszem belegyömöszölni a szabadidőmbe, külön görcsölni nem fogok azon, hogy nem vagyok párkapcsolatban, mert tulajdonképpen sokkal egyszerűbb így az élet. Nem fogok ellenkezni, ha úgy alakul persze. 

Munka, egyetem, hivatás

Idén szeretnék dedikáltabb figyelmet szentelni a tanulásnak, és ha a cég is úgy akarja akkor nekifutnék egy MSA vizsgának is szívesen. Ezen kívül a Cloud Computing témaköre érdekel, amit már el is kezdtem feldolgozni a Coursera és a Unversity of Illinois közreműködésével. A tanfolyam/vizsga finanszírozásért cserébe hajlandó vagyok tanulmányi szerződést is kötni, amúgy sem tervezek a következő egy évben nagyon ugrálni, amennyiben a megbeszélt körülmények stabilizálódnak. A Lizzardot tovább nyomom gőzerővel, idén majd realizálódik, hogy pénzügyileg hogyan lehet kihozni úgy hogy meg is érje, de ne a lehúzásról szóljon. Ehhez látni kell majd a valódi felmerülő kiadásokat a túráktól függetlenül is.

Körülmények (lakás, tárgyak)

Jó lenne befejezni az utolsó nagy hiányosságát a lakásomnak: azaz kicseréltetni a konyhabútorom ajtajait és felújítani a keretet.  Ez nagyban függ az anyagiaktól, az elsődleges cél még mindig egy országúti kerékpár, de lévén annak az ára 200.000 Ft alatt nem áll meg, és még van bőven egyéb gyűjtögetni valóm, erősen kérdéses, hogy a konyhafelújítás a Lakáskassza lejárta előtt (2019) megvalósul. Hogy mi az amit szeretnék még vásárolgatni, az minden időben megtekinthető a WISHLIST menüpont alatt ;)

Pihenés, kikapcsolódás, alkotás

A hobbijaim közül időhiányra hivatkozva már csak a fotózást tartottam meg a sport mellett, amit szintén kezdtem kissé elhanyagolni. Ez ellen szeretnék tenni, ezért amikor csak lehet viszem magammal a gépemet és igyekszem ismét nyitott szemmel (és lélekkel) járni, hogy megtaláljanak a képek! Egyébként három nagyobb utazást tervezek idénre, az egyik pont (direkt) a születésnapomra esik, mégpedig a 2016-os Bolzano-i túra ismétlése (vagyis hát félig meddig pótlása). Ezen kívül egy nagyobb kaland projekt lesz várhatóan augusztusban a norvégiai kiruccanás, és május környékén tervezem, hogy meglátogatom Zsolti barátomékat is Innsbruckban, ahol Buzi hüttében ücsörgéstől kezdve a ferrátázáson át a bringázásig mindent lehet csinálni:)

Barátok, közösség

Sok új baráttal, ismerőssel gazdagodtam tavaly, így a túrázás iránti elkötelezettségemet egyre több emberrel oszthatom meg. Örülnék ha a kialakult csapat hosszú távon is együtt maradna, bővülne. Lehet, hogy maradi vagy szentimentális vagyok, de hiszek abban, hogy léteznek “örök barátságok”, nem kell folyton frissíteni a repertoárt. Persze emberek jönnek-mennek, és kell új emberekkel ismerkedni, de a régi kapcsolatok ápolása legalább olyan fontos. Ennek persze ott az árny oldala, hogy nincs annyi idő, hogy végtelen számú baráttal egyenlő mennyiségben lehessen foglalkozni, ráadásul még feledékeny is vagyok. Szóval aki úgy érzi nem keresem eleget, az szólaljon fel! Akit azért nem keresek mert nem akarok találkozni vele, annak megmondom kérés nélkül ;)

Fizikai, testi

Idén a cél 2000 km bringázás, nem kell nagy léptekben haladni. Ezen kívül újra elkezdek rendszeresen úszni és a heti erősítő edzéseket is komolyabban veszem. Mivel a térdem még csak nem rég működik hosszú távon is fájdalommentesen, azért a további rehabilitációját sem szabad figyelmen kívül hagynom, ha nem akarom megint korlátozni a túráim távját. A tavaly összehozott “fatworm” alakomat is meg kell reformálni, így ismét nagy levegőt veszek és kiiktatom a cukrot az étrendemől, valamint igyekszem visszaszorítani az olajban sült dolgokat (például a hat tonna hasábburgonyát amit naponta befaltam). Ja és Front Lever…annak idén össze kell jönnie!

Mentális, szellemi

Erre nehéz válaszolni, hiszen a szellemi fejlődés nagyban függ attól, hogy mit gördít elém az élet. Nyilván az előállt kihívások, a megoldandó feladatok fogják meghatározni, hogy milyen irányba lépkedek az előttem álló ösvényen. 

Érzelmi, spirituális

Gyakrabban fogok meditálni! Ezt itt és most megfogadom. Nem tudom még, hogy hogyan tudom ezt betartani, de az összes kütyümben minden emlékeztető funkciót ki fogok aknázni ennek a megvalósításához. Fogok szánni időt, hogy eljussak (legalább egy) zazenre is a Mokushó Házba. 

Pénzügyi

Létezik egy alszámlám ami a “Biztonsági tartalék” nevet viseli. Kemény 40 ezer forint csücsül rajta. Nem mondhatnám, hogy kielégíti a biztonság fogalmát. Na ezt kellene egy kicsit jobban felduzzasztani. Meg a nyugdíjszámlámra is kéne idén legalább 100.000 Ft-ot átrakni. Ja egyébként épp most indítottam még egy önkéntes magángyugdíjpénztárat is. #öngondoskodás!

Bakancslista

Mint írtam nincs még ilyenem. De például ha lenne az egyik listaelem lehetne az, hogy 3000 m fölötti csúcsra eljutni. 2900+ eddig a legmagasabb csúcs amin voltam. Vannak persze olyan álmaim, mint Mexikóban az azték piramisok, Új-Zélandon szörfözni vagy vízitúrázni Taiwan sziklái között, de ezek elég valószínűtlen, hogy a 2017-es év projektjei között lesznek. 

 

Mágikus hármasok a következő évre

Ezt a három dolgot fogom magamban szeretni.

 • az érzékenységem,
 • a csoffadt bajuszom
 • atörött középső ujjam :P

Ez a három dolog érett meg arra, hogy elengedjem.

 • java fejlesztői karrier
 • az érmegyűjteményem,
 • Nem tudok többet, pedig kopogtattam a fejem mint Micimackó. Majd kiderül mit kell elengednem még idén…

Ezt a három dolgot szeretném a legjobban elérni

 • egy jól működő, pénzügyileg is önfenntartó egyesület
 • elismerésre méltó “six-pack”
 • rendszeres meditáció

Erre a három emberre tudok majd a nehéz pillanatokban támaszkodni.

Nem tudok három embert megnevezni, az egész családom és a barátaim többsége úgy érzem mellettem állna a bajban, így nem szeretnék senkit kiemelni!

Ezt a három újdonságot merem majd fölfedezni.

 • rafting
 • canyoning
 • egy komolyzenei koncert élőben

Erre a három dologra lesz erőm nemet mondani

 • cukor
 • olyan meghívások amelyeknek csak udvariasságból tennék eleget
 • betegen edzés

Ezzel a három dologgal teszem otthonosabbá a környezetem.

 • Rendet és tisztaságot tartok (ez legnagyobb fogadalmam idén)
 • Több növényt szerzek be (és életben tartom őket)
 • Megcsinálom végre a WC hátfalának borítását nádrolóval

Ezt a három dolgot minden reggel megcsinálom.

 • Fél liter tiszta vizet megiszom még munkába indulás előtt
 • Az ébresztő megszólalásakor egyből felkelek (nem fél órával utána)
 • 10 húzódzkodás

Ezzel a három dologgal kényeztetem a testemet rendszeresen

 • csokis fehérjeporral kevert erdei gyümölcsturmix
 • napsütés :)
 • délutáni szundi

Erre a három helyre látogatok el.

 • Trolltunga
 • Innsbruck
 • Bánság

Ezen a három módon kapcsolódom többet a szeretteimhez.

 • Nagyszüleimet gyakrabban látogatom
 • Tesóimmal több időt töltök
 • Gyakrabban telefonálok SMS vagy Messenger helyett

Ezzel a három ajándékkal jutalmazom a sikereimet.

 • Valami drága ínyencség
 • Egy nap amikor tényleg semmit de semmit nem csinálok
 • Sokszor a siker maga a jutalom!

Hat mondat a következő évemről

Ebben az évben azt nem halogatom tovább, hogy…

valami rendszert vigyek a szekrényeimben és fiókjaimban tárolt dolgokba.

Ebben az évben abból merítem majd a legtöbb erőt, hogy…

remekül indult az év, sok remek ember vesz körül és tudom hogy bármire képes vagyok.

Ebben az évben akkor leszek a legbátrabb, amikor…

kiülök majd a Trolltunga szélére.

Ebben az évben akkor fogok igent mondani, ha…

megkérik a kezem :DDDDD #LOL

Erre az évre azt tanácsolom magamnak, hogy…

ne ugorj bele semmibe óriási elvárásokkal, hagyd hogy csak úgy megtörténjenek a dolgok

Ez az év számomra azért lesz különleges, mert…

harminc éves leszek, és az élet itt kezdődik!

Az én szavam a következő évre

Válassz magadnak egy szót a következő évre. Ez ad majd erőt, hogy ne add föl álmaidat, ebbe tudsz majd kapaszkodni, ha kell egy kis energia. Ez a szó jellemzi az előtted álló évet.

szilárd

Titkos kívánság

Engedd teljesen szabadon a fantáziád. Mi a titkos kívánságod az előtted álló esztendőre?

Hehe, majd biztos azt hittétek a titkos kívánságaimat is leírom ide, a szájpeckekkel meg a plüssbilinccsel. Hát nem! :)


HISZEM, HOGY IDÉN MINDEN SIKERÜLHET!

Készítették a YearCompass és a Láthatatlan Egyetem önkéntesei.

http://yearcompass.com/hu

Békéssy László, Csúth Zsófia, Freisinger Ádám, P. Tóth András, Szarvas Gábor, Vad László Ádám, Vigh István.

Szólj hozzá!