Éviránytű 2016: Zenék

Idén is (mint minden évben) rengeteg zenét hallgattam. Megy a Spotify a kocsiban, a melóban, otthon, futás közben és ad abszurdum, januártól úszás közben is, mert tervezek venni egy vízálló mp3 lejátszót, amit kifejezetten úszáshoz terveztek. Az ízlésem kifejezetten eklektikus, ugyanakkor meglehetősen válogatós is vagyok. A populásris plömplöm nem épp az én ízlésemnek megfelelő, egy zene akkor fog meg, ha van benne valami egyedi, valami olyan kis nüansz, amitől egy pillanatra végigfut a jóleső borzongás rajtam, amitől önkéntelenül elmosolyodom. Nem azt mondom, hogy egy átlagos számot nem hallgatok meg szívesen, sőt még dobolni is szoktam az ütemre, akár egy Agnes – Relese me-re is. De attól még nem fogom berakni a gyűjteményembe és önszántamból biztos nem fogom hallgatni. Na a sok rizsa után nézzük mit jelentett az elmúlt 365 nap zene terén számokban! Ehhez a Last.fm nevű oldalt fogom segítségül hívni, ami az ilyen statisztika-fetisisztáknak – mint én – szépen gyűjti, hogy mikor mit mennyiszer hallgattam és hol. Össze lehet kötni Spotify-al, szinte bármelyik offline mp3 lejátszó szoftverrel, és talán Deezerrel és Google Play-el is, bár ebben nem vagyok biztos…aki regisztrált, az rkoczur néven talál meg egyébként.

934 különböző előadó 1306 különböző albumáról hallgattam 1863 különböző számot 2016-ban. A világon mindössze az emberek 9% hallgatott több különböző előadótól számokat mint én. A System of a Down-t még nyár elején tornázhattam fel, mint legtöbbet hallgatott előadó, mivel amúgy is szoktam hallgatni őket, de Olaszországból hazafelé jövet a 8 órás autóút 90%-ban ők szóltak, hogy el ne aludjak. Sena Dagadu albuma pedig azért kerülhetett a csúcsra, mivel nincs neki több, viszont az elmúlt hónapban, ezt körbe-körbe játszottam, annyira tetszett. És igen, Cseh Tamás Csönded vagyok című számát a 30Y feldolgozásában hallgattam rongyosra, szerintem jobb mint az eredeti, annak ellenére, hogy Cseh Tamást is szeretem.

last.fm top új előadók és albumok

November 18-án volt nálam filmklub, amikor is a film előtt szintén Sena Dagadu albuma pörgött. Nyilván ez is hozzájárult az elsőségéhez. Egyébként a hallgatott zenék 79%-a olyan volt idén, amelyeket idén hallgattam először. Jó, ok ehhez hozzá kell tenni, hogy tavaly októberben kezdtem el használni a last.fm-et, szóval ez a statisztika azért nem teljesen igaz. De nézzük mikor és milyen stílusok voltak a kedvenceim:

last.fm statisztikák

Úgy látszik a hét közepén kevésbé szerettem zenét hallgatni, de a hétvégén csúcsra járattam a hangfalakat (hát igen a takarítást nem bírnám elviselni egy kis táncolás és éneklés nélkül). Azon mondjuk meg vagyok lepődve, hogy délután 5-6 között szólt a legtöbbet zene a fülembe…akkor általában épp utazom hazafelé, a kocsiút max 20 perc, amikor hazaérek akkor pedig nem az első dolgom, hogy benyomjam a muzsikát. De a statisztika nem hazudik, biztos így volt. Mint látható az ízlésem jelentős szeletét teszi ki a Rock és a Metál (ami persze még cizellálható lenne alműfajokra, mert nem mindegy hogy Anaal Nakrath-ot hallgatok vagy Metallica-t, de ez már csak finomkodás). Meglepő, hogy az electronic csak ilyen kis szelettel képviselteti magát, de ennek nagy része valószínűleg Dubstep és Drum’n’bass lehet. Nyilván csak a Top5 címke látszik a tortadiagramon, de a jazz és a blues is oda kívánkozna még valószínűleg. Na de nézzük kik és milyen számokkal végeztek az idei listám élén:

Top 8 előadó

last.fm top8 előadó

Az összesítő statisztika 2 héttel el van csúszva az aktuálishoz képest, ezért lehet, hogy a lista tetején itt most Red Hot Chili Peppers szerepel és nem a System fo a Down. A Vad Fruttik még tartja magát a dobogón, de már egyre kevesebbszer hallgatom őket. Idei meglepetés a felsorolásban a Kéknyúl, melyet a szintén Andrew Hefler által vezényelt Food Film Fighters című előadás sorozat apropóján kezdtem el hallgatni és szerelem első hallásra lett. A The Piano Guys félig meddig a komolyzene képviselőiként szerepelnek itt, reggeli kávé mellé hétvégenként szeretem Bach, Rachmaninoff Franz Schubert és Debussy műveit hallgatni, azonban mint a populáris és klasszikus zene találkozása a The Piano Guys felvételei forognak leggyakrabban, az eredeti “nagy-zenekaros” verziók mellett.

Most pedig lássuk a lényeget: mely dalok nyerték meg a tetszésemet olyannyira, hogy a legtöbbször forogtak a Spotify képzeletbeli lemezjátszójában. Jó persze van egy kis szerepe benne a “random” algoritmusnak is, ami valamiért szeret kiemelni számokat és egymás után többször lejátszani….

Top 8 dal

Első helyen a már említett Cseh Tamás feldolgozás Beck Zoltán előadásában:

Második helyre érkezett az AC/DC debütáló 1975-ös High Voltage című albumáról a Rock’n’Roll singer című szám, amit már évek óta rongyosra hallgatok és még mindig nem untam meg…

A következő meglepetés vendég a Neonwing és MDK által közösen jegyzett Baelfire. Ezt valószínűleg edzés közben hallgattam sokat és a Spotify véletlen-algoritmusának köszönhető, hogy az elektronikus zenék közül pont ez került dobogóra.

Negyedik helyen egy osztrák gyökerekkel, de lengyel énekesnővel operáló metál együttes ücsörög, melynek a klippje és a zenéje is olyan volt, hogy amikor először megláttam instant nyomtam meg a replay gombot:

A következő versenyző ismét egy meglepetés. Na nem az együttes miatt, hanem hogy pont ez a számuk került ilyen magas helyre. Tény, hogy szeretem ezt a számukat, de talán van amit jobban. Mégis ezt hallgattam idén a legtöbbet, hát íme:

Hatodik helyre futott be a B. B. King, avagy a blues (jazz?) királya. Egy elég elcsépelt és agyon játszott, hatmilliószor feldolgozott szám ugyan, de valószínűleg nem véletlenül. A Rock Me Baby örök klasszikus marad:

Szintén edzős muzsika bitorolja a következő helyet, bár hozzáteszem ezt kocsiban is szívesen hallgatom, habár nem egy kifejezetten bonyolult szám…

Az utolsó pontszerző helyet pedig nem más mint a magyar Blues-rock koronázatlan hercege gyűjtötte be: Deák Bill Gyula. A Buta fiúk doktora valóban az egyik kedvenc számom tőle:

Hát ezek voltak az idei zene életem sarokkövei. Érdeklődve várom mit hoz 2017…szerintem a stílusok tortadiagramja jelentősen meg fog változni, de meglátjuk majd jövő decemberben…

Szólj hozzá!