Mit tegyünk ha megtámad egy vadállat?

Ez nagyban függ attól, hogy milyen állatról is van szó! Kis erdei túlélés kalauz következik kezdő vadállat idomároknak. Természetesen felelősséget nem vállalok az itt leírtakért, mindenki a saját belátása szerint verjen orrba egy medvét, ne mondja majd a kiérkező halottkémnek, hogy én mondtam.

Először is legyünk tisztában több dologgal. Egy: Magyarországon viszonylag kevés olyan állat van amelytől komolyan tartani kellene. Ami van (medve, farkas, hiúz) azok olyan kis számban fordulnak elő, hogy gyakorlatilag szinte lehetetlen, hogy olyan szituációban fussunk beléjük, ami támadásra késztetné őket. És itt el is érkeztünk a második ponthoz: alapvetően a legtöbb állat fél az embertől és inkább nagy ívben kikerüli ha észrevette semmint direkt támadásba lendül. Ha egy állat agresszíven viselkedik az legtöbbször azért van, mert nem vett észre minket időben és úgymond a frászt hoztuk a kis buksijára, amitől keresztbe fosta magát és most nem akarja hogy kiderüljön, így inkább eltesz minket láb alól. Bizony!

Ha már mindenképpen kézitusába keveredünk a Medvedisznóemberrel, tudnunk kell, hogy az állatok sem terminátorok, nincs nekik fémvázuk az élő szövet alatt. Magyarul vannak gyenge pontjaik. Próbáld ki a következőt: tekerj az öklödre egy rövidebb fáslit, csukd be a szemed és alullól fölfelé vágd ollon magad, de nagyon dulván! Na? Azt sem tudod hányadikán van elseje, mi? Az állatok nagy részének ugyanilyen érzékeny pontja az orr, vagy épp a szem, tehát általánosságban elmondható, hogy ha már a földön vagyunk és nincs más lehetőségünk, próbáljuk meg ezeket a területeket támadni.

A Farkas

A vadon élő farkasok általában elkerülik az embert. Más a helyzet az állatkertből megszökött vérfarkasokkal, de ebbe most ne menjünk bele, azokat úgyis lelövik. Node, mi van akkor ha egy megvadult egyedül kószáló rémfarkas tejszínhabos csokitortának néz és kiskanállal nekünk esik? Először is, majdnem minden vadállat torokra, illetve fejre támad, így ezeket a területeket igyekezzünk minél hatékonyabban védeni. Mondjuk egy öntöttvas lovagi sisakkal.

farkas_tamadas_boxolo_vedd_a_fejed

A farkas orra és szeme érzékeny, ha lehetőségünk van rá és már túl közel van az állat (például a lábkapocs csontunk vápájáról szopogatja le az ízületi folyadékot) akkor ezek jó támadási felületek lehetnek. Ha még nem került fizikai kontaktusba velünk, de már támadni készül, csapjunk minél nagyobb zajt (tapsoljunk, kiabáljunk) és sose fordítsuk a hátunkat neki. Mert az bunkó dolog! Mindenképp nézzünk a szemébe, különben úgy tekinti, hogy gyengébbek vagyunk nála. Semmiképp ne fussunk el, gyorsabb nálunk. Kisebb példányoknál ha már megtámadott használjuk a súlyunkat, csak ritka egyedek nehezebbek 50-60 kg-nál.

Farkasokkal egyébként a Bükkben és a Zemplénben futhatunk össze, de ott sem él több összesen 20-30 egyednél.

A Medve

A maci már keményebb dió, lévén előfordulhat hogy nagyobb nálunk. Aki látta a Visszatérő című filmet, az tisztában van vele, hogy egy medve nagyon csúnyán el tud bánni velünk. És el is fog, ne legyenek csillámpónis álomképeink. Annak ellenére amit itt most leírok, ha megtámad egy medve valószínűleg csak a szerencsédben bízhatsz. Meg abban, hogy büdös vagy és ott hagy. De ebben ne bízzunk, inkább próbáljuk meg elkerülni a medvéket, hiszen a székelyek is megmondták: a sör nem alkohol, az asszony nem ember, a medve nem játék!

visszatérő medve támadás halálFotó: Giphy

Mi van akkor, ha mégis a fenti szituációba keveredünk és még lélekjelenlétünk is marad legalább annyi mint az Oscar díjas DiCaprinonak a CGI vadállattal szemben? Hát először is ha meglátunk egy medvét és ő is észrevett minket, akkor elemezzük a szitut. Elindul felénk, vagy inkább elsétál nyugodtan? Ha elindult felénk, akkor próbáljunk meg minél nagyobbnak tűnni, emeljük fel a kezeinket. Ne próbáljunk elfutni, vagy fára mászni sőt úszni sem, a maci sajnos mindenben jobb nálunk, kivéve repülésben, abban egy szinten vagyunk. Ennek ellenére ez sajnos nem segít rajtunk. Egyes leírások azt mondják, hogy ha nem zsákmányszerzés céljából támad meg egy medve, akkor játsszunk halottat. Kivéve, ha fekete medve, mert az egy agresszív kis köcsög. De kérdem én, honnan tudom, hogy miért támad meg az a nyavalyás? Kérdezzem meg tőle?

Szóval ha már a karmai között vagyunk, a medve is hasonlóan a farkashoz érzékeny az orrára. Ha elég erőteljesen orrba tudjuk rúgni, vagy vágni, az elbizonytalaníthatja. Semmi esetre se próbáljuk ezt a taktikát mielőtt bármilyen ártó szándékot nem tanúsított volna felénk, mert nyilván fel is dühítheti a dolog. A nyakadat és a fejedet védd elsősorban, azok nehezen pótolhatók. Összegezve tehát semmi esélyed….rest in peace. Kerüld a medvéket :)

Darazsak

Ritkán hallani olyanról, hogy valakit megtámadott egy veszett darázs, esetleg hogy egy vérdarázs falka felfalt egy kisdedet, de néhány darázsfaj azért képes elég sok borsot törni az ember orra alá. Azt tudni kell a darazsakról, hogy ellentétben a méhekkel, ha egyet megölsz, azt a többiek megbosszulják. Ugyanis a darázs teteméből egy speciális feromon száll ki, amit a többi megérez és támadásba lendül a tett helyszínére.

Alapvetően a darazsak csak úgy nem támadnak. De ha mégis, az lehet veszélyes. Az átlag kistestű magyarországi darazsak csípése inkább kellemetlen mint veszélyes (kivéve ha valaki allergiás rá), azonban 2-300 egyidejű csípés már okozhat halálközeli élményt. Más a helyzet a lódarázzsal, ugyanis ők egyrészt agresszívebbek is kisebb rokonaiknál, másrészt jelentősen nagyobb mennyiségű és erősebb mérget képesek egy csípéssel belénk pumpálni, így 5-6 lódarázscsípés már kifejezetten veszélyes is lehet.

lodarazs

Ha egy egész kasnyi repülő sárga kis geci akar minket halálra csipkedni (pardon, elragadtattam magam), semmiképp ne ugorjunk vízbe, hacsak nem tudunk legalább 30-40 métert úszni levegővétel nélkül. Ugyanis elég okosok ahhoz, hogy megvárják míg feljössz és mivel egyből a nyitott szádon és orrodon akarsz lélegzethez jutni, azt fogják támadni. Ezt mondanom sem kell, nincs benne a 10 legegészségesebb napi rutin listáján.

A legegyszerűbb minél messzebb futni. A darazsak egy bizonyos távolságnál tovább nem merészkednek a fészektől, így ha elég jó hosszútávfutó képességekkel rendelkezel, egy idő után békén hagynak.

A Vaddisznó

Elképesztően kicsi az esélye annak, hogy a kis sörtés sertés neked ront szánt szándékkal. Ez akkor fordulhat elő, ha hirtelen váratlanul termesz nagyon közel a kicsinyét őrző kocához. Ebben az esetben is inkább ijesztésképpen fújtat, meg viselkedik agresszíven, ha szépen elhátrálsz elég nagy esélyed van rá, hogy nem lesz komolyabb mesélni valód. Természetesen ha te direkt megtámadod, akkor is bepöccenhet, ezért próbálj meg tartózkodni a bikaviadal imitálásától egy vaddisznóval.

Ha mégis azt veszed észre, hogy kivont agyarakkal, vérben úszó szemmel feléd vágtat egy pár száz kilós szőrcsomó, akkor a legjobb ha kivársz és az utolsó pillanatban félreugrasz. Ugyanis a disznó nem arról híres, hogy hirtelen tud irányt változtatni. Ezt követően minél hamarabb mássz fel egy fára, mert a medvével ellentétben, a vaddisznó nem kifejezetten jó benne. Sőt, ha minden igaz egyáltalán nem képes ilyesmire. De azért mindig legyünk körültekintőek, hátha mégis. Ha te sem tudsz fára mászni, akkor sajnos meg fogsz halni, nincs mit tenni. Oké, talán kicsit túloztam. Ha megfelelő irányba ugrálsz el, akkor ha már megfelelő távolságra távolodtál a kicsiktől békén fog hagyni. Megígérem!

Jáj, nagyon kígyó!

Ezek a lábatlan jószágok félnek a legjobban mindentől. Hacsak nem az előző éjszakai kokain füstös buli után lábadoznak, kora reggel, fejfájással, elég nagy esélyünk van rá, hogy nem fogunk sosem találkozni velük, mert elhúzzák a csíkot. Mármint nem a maradék kokaint, hanem elhagyják a terepet. A kokaint otthagyják nekünk, azt macerás lenne menekülés közben végtagok nélkül magukkal cipelniük. A konklúzió tehát, ha az erdőben fehér porral teli zacskókat találtunk, ott korábban egy kígyó tartózkodott. #Boszorkány!

Komolyra fordítva a szót: ha azt látjuk, hogy egy pápaszemes kobra éppen hastáncot jár pont velünk szemben, akkor egyetlen dolgot tehetünk: mozdulatlanok maradunk amennyire csak tudunk egészen addig amíg megunja és odébb áll. Ugyanis ezek a huncut lábatlankodók sokkal gyorsabbak mint hinnénk és mire hátrébb lépünk, már bele is ejakulálta a mérgecskéjét a combunkba (jó esetben). Itthon persze nem találkozhatunk kobrával, sokkal nagyobb az esélye, hogy valamilyen vipera fajta néz farkas (akarom mondani kígyó) szemet velünk. Amit még érdemes tudni, hogy a vipera nem fog felágaskodni, mint a kobra, az csak fenyegetően néz ránk a gomb szemeivel. Meg persze ráncolja a homlokát és összevonja a szemöldökeit. Persze! Egyébként a viperák sem olyan gyakoriak, hogy minden bokorban összefuthatunk velük. Ha valamilyen pikkelyes lábatlan hüllőt látunk, az nagy eséllyel vízisikló vagy erdei sikló. Ők jobbára ártalmatlanok. Nem is kokóznak annyit.

És végül, mit tegyünk ha ilyet látunk:

Szerezzünk csöndben, nagyon óvatosan egy kanna benzint, és egy öngyújtót és gyújtsuk fel a területet 1 km-es körzetben. Ha kell, saját magunkat is! Jézusom, beszartam….

One thought on “Mit tegyünk ha megtámad egy vadállat?

Szólj hozzá!