Mit mond a róka? Ylvis!

Zenei kulturális rovatunk következik, melyet már sokszor olvashattatok, de most kivételesen nem egy magyar együttes népszerűsítésére használom eme platformot. Bizonyára sokak ismerik a fülbemászó dallamot, ami a “what does the fox say” címet viseli. Ha nem, akkor engedjétek meg, hogy bemutassam nektek az Ylvis nevű norvég párost, akik amellett hogy zenészek, még humoristák is. Szóval jöjjön a legismertebb szerzeményük, amivel meghódították a jútyúbot:

Na de ismerve saját kíváncsiságomat nem elégedtem meg annyival, hogy oké oké itt ez a rókás szám tök vicces és ennyi? Nem! Elkezdtem kutatni utánuk és csillió youtube-on eltöltött óra után kialakult egy kép bennem: ezek zsenik. A humoruk számomra olyan, mintha saját magammal beszélgetnék, elsőre betalált minden számuk. Ráadásul feliratozzák is az összes klipjüket, így aki kevésbé fogékony az – egyébként nagyon szép kiejtésű – angolukra, annak sem okozhat gondot.

A videó anyagaikat is tökéletes precizitással építik fel, egyszerűen MTV-n lenne a helye a klippjeiknek. A stílusokat is remekül keverik, használják és úgy általában mondhatom, hogy szinte semmibe nem tudok belekötni. A következő klippet saját magamnak küldeném:

Persze a zenészkedésen kívül, mint mondtam ők humoristák is, főleg prank videókat készítenek. 2007-10 között saját sorozatuk volt a Norvég tévében, aztán egyre nagyobb nemzetközi figyelmet kaptak, majd a Youtubenak köszönhetően több nemzetközi zenei toplistán is megjelentek főleg az What does the fox say-el, de a Trucker’s Hitch is fel-fel bukkant.

Azt meg sem említem, hogy a klippben tényleg ezt a csomót kötik meg koreográfiára. Najó itt be is fejezem, mert nem tudok mást csak egyesével belinkelgetni a videóikat. Nem is tudok válogatni közülük. Ja, egyébként:

Szólj hozzá!