Neked mi a szeretetnyelved?

Nem olyan rég belefutottam egy agykontrollos oldalon egy tesztbe, ami “megmondja”, hogy mi az én elsődleges szeretetnyelvem. Úgy gondoltam a legutóbbi mélyen szántó téma után jó lesz beszámolni valami nyálas érzelmi aspektusról az életemben, ez pedig pont kapóra jött. Amúgy érdekes véletlen, hogy erről az elmúlt 3-4 hétben többször több emberrel is beszélgettem és akkor csak úgy meglátok egy linket egy teljesen más dologgal foglalkozó oldalon, ami erről szól. De mi is az a szeretetnyelv? Mindenki máshogy várja el és máshogy kommunikálja a szeretetet. Valakinek az okoz örömöt, ha elhalmozzák ajándékokkal, valakinek az ölelés, a testi érintés az elsődleges kifejeződése a szeretetnek, valakinek pedig az elismerő szavak, az együtt töltött idő és a szívességek. Ez az öt alapvető ága van a szeretetnek. És itt most nem csak párkapcsolatra kell gondolni, hanem családi és baráti kapcsolatokra is, vagy akár kollegiális viszonyokra. Nekem az ilyen tesztek megmozdítják a bennem lakozó nőt, és kíváncsi leszek, ezért kitöltöttem.

Nyilván nem elvárások, illetve feltételezések nélkül futottam neki, ennek ellenére okozott meglepetést. Viszonylag egyszerű a teszt és persze lehet csalni is, csak nem érdemes. Én úgy csináltam, hogy minden kérdésnél elképzeltem egy hozzám közel álló személyt (nem mindig ugyanazt a változatosság kedvéért) és beleéltem magam a két lehetőségbe. Így sokkal könnyebb volt választani, nem kellett agyamnak racionális részével gondolkodnom, ami lássuk be ebben a témában nem is baj. Ez lett az eredmény:

szeretetnyelv grafikon teszt

Ez így nagyon tudományos lett, de hát tudjuk, hogy adatfetisiszta vagyok és mindent be kell írnom excelbe, meg kell jelenítenem és prezentálnom kell az eredményeket. Nem is értem, miért nem kontroller lett belőlem. Na! Szóval mit is jelent ez a szép pókháló? Azt, hogy az én elsődleges szeretetnyelvem a minőségi idő. Azaz:

Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora, vagy egy közösen eltöltött hosszú hétvége is. Az ilyen emberek különösen érzékenyek arra, ha egy megbeszélt találkozót valaki lemond.

És tényleg. Pedig teljes mértékben azt hittem, hogy az elismerő szavak fog nyerni. De jobban belegondolva valóban igaz mindkét fele az állításoknak. Egyrészt, nagyon szeretek időt tölteni a barátaimmal, családommal és szeretem megosztani velük az én időmet, másrészt baromi csalódott vagyok ha valaki valamit lemondd. Beszarás, hogy egy papírtesztből kell megismernem saját magam. De hát tudjuk, hogy az ember önmaga megismerését haláláig tanulja, ez a legnagyobb feladatunk az életben. És ha ehhez ilyen fogódzkodók kellenek, hát rajta, használjuk őket.

Az is látszik az eredményből, hogy az ajándékozás és az elismerő szavak azért erős második helyen végeztek, szóval azért annyira nem lőttem mellé magammal kapcsolatban. Bár azt nem gondoltam volna, hogy az ajándékozás ennyire magas pontszámot fog kapni. Azt sem gondoltam, hogy a testi érintés ennyire alacsonyat. Viszont az, hogy a szívességek teljesen hidegen hagynak már korábban is egyértelmű volt. Persze félreértés ne essék, szeretem ha valaki megtesz értem valamit, nem vagyok hülye. Csak ezt egyáltalán nem tudom összekötni a szeretettel. Vagy, hogy jobban fogalmazzak, ez nem olyan fontos nekem. Ha valaki (akit szeretek! ez fontos) felajánlja, hogy kifesti helyettem a konyhát (hogy aktuális témával példálózzak) azt örömmel fogadom. De ha azt mondja, hogy vagy kifesti a konyhát, vagy elmegyünk túrázni, akkor az utóbbit fogom választani, szarok a konyhára, majd meg lesz csinálva.

Na de ennyit magamról! Neked mi a szeretetnyelved? Töltsd le a tesztet innen (PDF).

Szólj hozzá!