Belgium Trip II.

Aki lemaradt a bevezésről az itt bepótolhatja (ha akarja): Belgium Trip I.

 Szóval ott hagytam abba, hogy egy rövid és tömör Brüsszeli látogatás után felpattantam a vonatra és irányba állítottam magam Ghent felé. A vonatok tiszták, gyorsak, csendesek és nem is vészesen drágábbak mint itthon, főleg ha az embert nem az utolsó napon világosítják fel, hogy a Standard Ticket-en kívül milyen más opciók vannak még. No problem. Végül kora délután leszálltam a vonatról és szomorúan konstatáltam, hogy itt is és még mindig esik. Mivel már elegem volt a hátizsákból a hátamon és úgy egyébként a vízből a nyakamban, a legközelebbi pub-ot célba vettem és lehuppantam először egy kávéra, aztán természetesen egy sörre. Pontosabban egy Kriek-re (meggy sör)…ajánlom mindenki figyelmébe (itthon is lehet kapni, bár egy kicsit borsos az ára). Rengeteg féle van belőle kint, ez a Kriek Max márkájú verzió elég édes, de van olyan ami egyáltalán nem az.

kriek belga sör

A pubban egy jó 2 órát ellébecoltam, majd úgy döntöttem egy éltem egy halálom elindulok a szállásom felé, melyet egy Nadia nevű (egyébként bolgár) hölgy biztosított részemre a Couchsurfing elnevezésű mozgalom keretében. Gyorsan fel is hívtam, hogy épp ádáz harcot vívok az elemekkel, mikor ér haza? Hát hatig dolgozik, és nem pont Ghentben, szóval még egy ideig nem. Hát mivel nem volt más választásom sétáltam még egy picit az esőben, közben találtam nagyon kis jópofa ingyenes pisszoárokat, amelyekbe miközben épp kiengedem a fáradt olajat tudok nézelődni a táj szépségben és mégsem egy fára ürítem magam. Bevallom életmentő volt, hogy minden második sarkon volt egy ilyen okosság.

Fél hét körül végül befutott Nadia és nagy örömömre megnyugtatott, hogy van melegvíz, úgyhogy be is csobbantam egy gyors tusolás erejéig, hogy átmelegítsem elázott tagjaimat. Ezután megpróbáltam odaadni neki a hungarikum-pakkot amit magammal cígöltem, de nem volt épp telitalálat: egy üveg tokaji (nem iszik), egy erőspista (nem szereti a csípőset), egy rúd kolbász (nem nagyon eszik húst). Hát akkor jóétvágyat, úgylátszik a mai vacsorám erőspistás kolbász lesz borral, de nem…végül mindent megkóstolt, adott nekem vacsorát (salátát magvakkal) és kibontottuk a bort. Mivel nem volt dugóhúzója (a villás kísérlet meg kudarcba fulladt), benyomtuk a dugót. De ugye ő nem akart nagyon inni. Mi következik ebből? Egy pohár kivételével meg kellett innom az egész üveget, nehogy megromoljon.

Rengeteget dumáltunk. Annak ellenére, hogy ő másnap reggel korán ment dolgozni, még éjjfélkor is találtunk újabb és újabb témákat amiket ki kellett taglalni. Végül azért olyan 1 óra tájban nyugovóra tértünk és a magam részéről reménykedtem, hogy eláll végre az eső is reggelre. Tévedtem.

Nadia hagyott nekem egy kulcsot, hogy tudjak szabadon lófrálni (meg hogy ne kelljen nekem is felkelnem reggel hatkor), úgyhogy olyan 10 óra körül, egy gyors konzervhalas reggeli után felöltötem a legvízállóbb gúnyámba és nyakamba kaptam a lábam: márpedig ha esik ha fúj én akkor is megnézem ezt a várost (köcsög)!

Nagyjából két óra alatt olyan szinten rommá áztam, hogy még az alsónadrágomból is csavarni lehetett. Ezen annyira felbőszültem, hogy kedvet kaptam egy kis mekis kajához (éljen a paleó). Jelentem közel 10 euró volt egy szimpla royal menü. Végül a lakás felé visszafelé egy autó úgy lefröcskölt, hogy ahol még talán száraz voltam, onnantól kezdve már ott sem. Ennek fényében a nap hátralévő része azzal telt, hogy a ruhámat szárítgattam a lakásban, meg a telefonomon játszottam. Aztán meguntam és elmosogattam, kitakarítottam…szerintem én voltam Nadia legjobb vendége eddig. Végül 5 óra tájt, úgy éreztem, hogy mostmár eléggé száraz minden, felöltöztem és a kulcsot a postaládában hagyva elindultam az állomás felé ismét…de mostmár villamossal.

Itt megállnék egy pillanatra! Belgiumban egyetlen városi közlekedési vállalat van (De Lijn). Minden városban ugyanaz. Azaz, ha veszel egy bérletet Brüsszelben, az ugyanúgy jó Ghentben is, meg mindenhol máshol. És mindezért cserébe egy havi bérlet 32 euró (~10800 Ft), egy olyan országban ahol a havi minimálbér 800 ? (252 e Ft)…összegezzem? Fuck you BKV!

Na mindegy, ez csak egy kis gondolatébresztő volt. Végül felszálltam ismét a vonatra, hogy végre a fő uticélom irányába vegyem az utam: Bruges-be. De ez már egy újabb bejegyzés témája lesz, mert elfáradtam….

Folytatás: Belgium trip III.

2 thoughts on “Belgium Trip II.

Szólj hozzá!