Ars Zenetica – TOP 25 Rock

Rákeresel a GÚÚÚGLIBAN arra, hogy top…akármi, vagy best of akármi és ki fog dobni neked rengeteg akármit, több oldalon keresztül. Ez így van, meg lehet nézni kérem szépen. Hát akkor gondoltam miért ne csinálhatnék én is egy ilyen akármit? Csinálok is! És lásd: csináltam, itt van kicsit lejjebb. Ez az első akármi egy olyan akármi ami eredetileg kedvenc rock számaim akárminek készült volna, de végül annyira döntésképtelen voltam, hogy inkább kedvenc rock előadóim lett és ki emeltem egy-egy számot közülük. Azért ez nem akármi! Bármiféle sorrend felállításának felfedezése csak a véletlen műve, nem kívánok semmiféle (akármiféle?) rangsort – párhuzamot – állítani ilyen mértékű műalkotások között, úgyhogy a címek melletti számokat tekintsétek mintegy bizonyítéknak arra, hogy valóban 25 sorról van szó….semmi több!

1. AC/DC – T.N.T (1975)

A nagy öregek, mondhatnánk. Mondhatnánk? Én mindenképpen, mert kis pelushuszár vagyok hozzájuk képest és már akkor beírták magukat a rock történelembe, amikor még apám sem nagyon tombolt a gitárok előtt! A T.N.T mellett még a Rock’n’Roll Singer című szám a másik nagy kedvencem (sok egyéb mellett).

“Lock up your daugther, lock up your wife
lock up your back door, and run for you life!”

2. Metallica – I Disappear (2000)

Egy másik nem túl fiatal együttes, de számomra a legnagyobbak között van számon tartva (sőt talán mondhatjuk ‘A’ legnagyobbként). Mégis egy viszonylag nem túl koros számot választottam ki tőlük (nem volt könnyű választás). Keveset játszott szám, hivatalos albumon nem is jelent meg, csak kislemezként mint a Mission Impossible 2 betétdala. Én akkor is imádom az összes többi számukkal együtt!

“Do you bury me when I’m gone
Do you teach me when I’m here
Just as soon as I belong
Then it’s time I disappear”

3. Rammstein – Feuer Frei! (2001)

Egyik oldalról sokat kritizált, másik oldalról egekig magasztalt csapat….egy biztos: nem lehet csak úgy elmenni mellettük. Róluk még az is hallott, aki amúgy teljesen műveletlen rock témában, nem véletlenül: a koncertjeik felérnek egy rituális gyilkosság közben elkövetett szexuális zaklatással. És akkor még finom voltam. Nehezen tudtam választani, mit rakjak ide, de végül az egyik régi nagy kedvencre esett a választásom, a piromániások himnuszára!

“Bäng Bäng! Feuer Frei!”

4. System of a Down – Toxicity (2001)

Szerintem jogosan mondhatom, hogy a kétezres évek egyik legmeghatározóbb együtteséről van itt szó kéremszépen. Még James Hetfield is külön köszönetet mondott a zenéjükért a Metallica Icon show-n. El kell azért ismerni, ennek ellenére rétegzeneként is felfogható, mert bár Tarkian és Daron Malakian is gyakorlatilag egy zseni (Tankian szó szerint: 4 különböző hangszeren játszik profi módon – köztük Tereminen – 4 oktávos hangterjedelme van és elsimerésre méltó komolyzenei műveket is ír), mégis nehezen emészthető az Ő művészetük. Álljon itt most egy könnyedebb alkotás. Ez egyébként az első szám volt amit tőlük hallottam és azóta is imádom.

“When I became the sun
I shone life into the man’s hearts”

5. Nightwish – Highest Hopes (2006)

Ezt a számot igazából a Pink Floyd írta, de nekem mégis az egyik legkedvencebb a Nightwishtől…holott csak a búcsúkoncertjükön adták elő (legalábbis amennyire én tudom). Ha mindenképp kimondottan saját számot kellene választanom, akkor azt hiszem a Passion and the Opera lenne a megfelelő választás…

“The grass was greener
The light was brighter
When friends surrounded
The nights of wonder”

6. Subscribe – Use her friendly (2006)

A Tankcsapdát nem akartam berakni a listába, mert bár nagyon szeretem őket a másik 24 versenyző mellett sajnos egy igénytelen szarnak tűnnének. Ezért a magyar felhozatalból a Subscribe-ra esett a választásom és nem is véletlenül. Fiatal banda az igaz, de olyan tökéletességgel tudják ötvözni a blues-t és a jazz-t a hörgős metállal, hogy az már-már zseniális. Sajnos annak ellenére hogy magyarok, a számaik nagyrésze angolszász nyelvezettel írodott, de ezt ne rójuk fel nekik hibaként a mai globalizálódó társadalomban.

7. Lenny Kravitz –  Always On The Run (1991)

Kravitz papa azon polihisztorok közé tartozik, akik színészként is megállták már a helyüket. Ugyan nem kifejezetten rock-ot, hanem inkább funky-t vagy funk rock-ot játszik de elvitathatatlan helye van ezen listán, mert nagy kedvenc. Lesz itt még funk rock később is (RHCP). Egyébként az első olyan előadó akinek van olyan száma, amit szerintem tényleg mindenki ismer….ez pedig a Are you gonna go my way.

“Mama was said That your life is a gift
And mama was said There’s much weight you will lift”

8. Slipknot – Duality (2004)

És akkor most fognak egyesek hülyének nézni, pedig igen szeretem a Slipknotot és annak ellenére, hogy a lista legkeményebb zenekara, szerintem nagyon jó számokat írnak. Persze van bennük némi szadizmus, némi perverzió, némi agresszió….de a Rammstein sem egy habos szoknyás balett csoport. Ez a műfaj ilyen, ezt tessék szeretni vagy nem szeretni….de Slipknot van, a Slipknot zúz!

“You cannot kill what you did not create
I’ve gotta say what I’ve gotta say
And then I swear I’ll go away”

9. Red Hot Chili Peppers – Can’t stop (2002)

Ugyan egy régi együttes ez is, nekem mégis az egyik kedvenc számom a Can’t stop tőlük, ami már az ezredforduló után született (mégpedig a By the Way című albumon foglal helyet, ami szerintem a Californication után a csapat második legjobb lemeze). Nem véletlenül van annyi rajongójuk, hiszen ők emelték a funky-t olyan magasságokba, hogy egy egész világ megszerette. Ez főleg Flea basszusjátékának (ő egyébként sok mai basszgitáros számára az atyaúristen) és Anthony Kiedis egyedi hangjának köszönhető. Az meg csak külön mókás, hogy a dobos Chad Smith szinte pont ugyanúgy néz ki mint a színész Will Ferrell….és az sem véletlen hogy ebből talkshowban mókás kis előadás született.

“The world I love The tearsI drop
To be part of The wave can’t stop”

10. Ill Nino – My pleasant torture (2009)

A legifjabb ugrifüles, alig 5 éves. Kicsit spanyol, kicsit akusztikus, kicsit ordítozós, kicsit éneklős. A kongadobok meg cudálatoszan harmonizálnak az egésszel. Egyébként a többi számuk inkább a Slipknot-hoz áll közelebb, azokat is szeretem, de ez a kis latinos kevert móka az egyik kedvencem.

“When all of our love has been missing. I ask you why? I ask you who?”

11. Ozzy Osbourne – Crazy Train (1980)

Bevallom itt sokat gondolkodtam, mert Ozzy (illetve korábban a Black Sabbath) számomra elég megosztó, már-már tudathasadást idéz elő. Ugyanis vannak eszméletlen jó számai(k), de egy csomó (számomra) vállalhatatlan. Itt most lehet sokan megköveznének, de hát ez is egy vélemény. Végülis az Iron Man, a Paranoid és a Crazy Train között vaciláltam és úgy éreztem ez utóbbi az ami a legjobb a három közül (ezért is biztos sokan elküldenek majd a sunyiba).

“Crazy, but that’s how it goes
Millions of people living as foes
Maybe it’s not too late
To learn how to love
And forget how to hate “

12. Paul Gilbert – Curse of Castle Dragon (2006)

A videón nem Gilbert papa tépi a húrokat, de ez volt az első száma ami szembejött velem, mégpedig pont ez a videó, amin Alapi Károly dolgozza fel. Ez a szám azóta is olyan mértékben zseniális, hogy saját személyi igazolványt kéne kiállítani neki. Nem tudom elégszer megnézni és meghallgatni. Persze Róla írtam korábban egy “egész estés” bejegyzést, ezért most nem is pazarolnám tovább a betűket…

13. Mötley Crüe – Dr. Feelgood (1989)

Ha már olyan nagy öregek is előkerültek mint az AC/DC, vagy a Black Sabbath, akkor nyilván meg kell említeni Mötley Crüe-t is. Na most a helyzet az, hogy tőlük csak ezt a számot szeretem, de azt nagyon. A koncert látványelemei eléggé kicsaphatták annak idején a biztosítékot!

14. Clutch – Electric Worry (2007)

Nem régiben ismertem meg ezt az együttest, de lávindöförsztszájt volt. Kicsit blues, kicsit country…kilóg a kapa a gitár nyakából, de ez kölcsönöz nekik valami olyan bájt amitől egyből lábamban a boogie.

“I get satisfaction everywhere I go.
Where I lay my head – that’s where I call home.”

15. Lordi – Would you love A Monsterman (2002)

Természetesen a Lordi nem maradhat ki egy ilyen listáról, hiszen anno a Hard Rock Hallelujah-val (és eléggé kirívó színpadi öltözékükkel) elég rendesen lesokkolták az Eurovíziós dalfesztivál nézőit. Annyira, hogy asszem meg is nyerték. Szerintem az volt az utolsó év amikor értékelhető volt az a műsor….vagy még akkor sem? Mindenesetre nehezen tudtam választani kedvenc számot, de végül ennél maradtam.

“Would you love a monsterman?
Could you understand beauty of the beast?”

16. Van Halen – Hot for teacher (1983)

Kevesen ismerik (vagy mégsem?) itthon, de a hetvenes évek heavy metál korszakának egyik elindító és kiemelkedő alakja volt. Egyébként Eddie Van Halen-nek hívják a frontembert, csak az együttes neve simán Van Halen. Ez a szám úgy ahogy van bitang jó, klippestül, dobostul, mindenestül…stül…stül!

“I think of all the education that I missed.
But then my homework was never quite like this.”

17. Guns N’Roses – Welcome to the Jungle (1987)

Nem maradhat ki egy ilyen listáról természetesen Axl Rose és Slash legendás bandája sem (habár azóta már csak Axl Rose tartja a frontot). Ezzel a számmal minden bizonnyal a születésnapomat ünnepelték és köszöntöttek hogy a világra jöttem! Ezúton is köszönöm nekik, igazán nem kellett volna. Egyébként nyilvánvalóan a Paradise City volt az első szám amit hallottam tőlük még “süldő” koromban, ezt követően kattantam rá az internetes szupersztrádára, hogy megismerjem jobban őket. A Welcome to the Jungle azóta is nagy kedvencem.

“Welcome to the jungle we take it day by day
If you want it you’re gonna bleed but it’s the price to pay”

18. Mester és tanítványai – Kölyköd voltam

Kis kakukktojás: Mester Tamás. Ez rímelt! Egyrészt mert az egyetlen magyar aki magyarul is énekel a listán, másrészt mert egyébként nem igazán vagyok oda érte, harmadrészt pedig mert ez nem is saját száma (hanem egy Edda alkotás, ha valaki tudatlan). Viszont annyira jól sikerült, hogy már több mint egy évtizede imádom. Fogalmam nincs mikor vették fel (ezért hiányzik a dátum), de biztos nem mai darab.

“A régi dolgok sorra elvonultak,
Percről-percre messzebb jutok.
Terheim hegyekké nőttek,
Áttörni rajtuk nem tudok.”

19. Linkin Park – One Step Closer (2000)

Életem második komolyabb zenei elköteleződése a Linkin Park felé irányult amikor hetedikes voltam. Az első a Bomfunk MC’s volt, egy kicsit más jellegű zenével, de ebbe ne menjünk bele. Az ezredfordulón az akkoriban még új műfajnak számító nu-metal-al (hip-hop és rock keveréke) nagyot szakítottak a Limp Bizkit-el karöltve és In The End című számuk szerintem még azóta is a kategória himnusza. Sok másik számot is választhattam volna, de nekem már anno is a One Step Closer volt az egyik kedvencem.

“I find the answers aren’t so clear
Wish I could find a way to disappear”

20. Limp Bizkit – Hot Dog (2000)

És akkor az emlegetett szamár. Bevallom akkoriban amikor ők voltak a királyok én nem rajongtam értük, nekem ott volt a Linkin Park. Aztán a zöld albummal együtt megszerettem őket, pedig az már nem volt teljesen az a Limp Bizkit amivel elindultak. Komolyabb, lassabb, érettebb számok voltak rajta. Persze a Hot Dog pont nem az, nem is arról az albumról van, de hát vissza a gyökerekhez, attól még ez egy jó szám!

“If I say “Fuck”, two more times
That’s forty six “Fucks” in this fucked up rhyme”

21. Rage Against the Machine – Killing in the Name (1991)

A zenekar Tom Morello-val olyat adott a zenetörténelemnek, amilyet Les Paul és az elektromos gitár feltalálása óta nem. Már nem azért mert a számaiknál nem születtek esetleg jobbak, vagy fontosabbak (bár azért nem véletlen van az én listámon sem), hanem mert a kis kopott satyijában megteremtett egy olyan játékstílust (teljes tenyeres sikálással, meg basszer jellegű ütögetéssel), amelyet azóta sem sokan utánoztak le, előtte meg ugyebár senki nem csinált még ilyet.

22. Joe Satriani – Surfing with the Alien (1987)

Gilbert mellett a másik kedvenc gitárosom. Youtube tele van az oktatóvideóival meg a kis kopasz szemüveges fejével. Nem tudok igazából sok egyebet hozzáfűzni, csak hallgatni kell!

23. Rob Zombie – Living Deadgirl (1998)

Csak azért, hogy a Lordi ne maradjon egyedül a horror témában. Nem, nem amúgy is szeretem őket tényleg, bár az új albumaik szerintem kritikán aluliak lettek. Mindenki emlékszik gondolom a Mátrix diszkós jelenetére, ahol Trinity erotikusan belesuttog a Neó fülébe, hogy megszopkodná a kukiját az igazi világban. Na ott is Rob Zombie megy, csak remixben!

“Rage in the cage
And piss upon the stage
There’s only one sure way
To bring the giant down”

 http://www.youtube.com/watch?v=BvsMPOfblfg

24. Queen – Killer Queen (1974)

Sokan biztos várták már, hogy nem maradhat ki és igen, nem is maradt. De természetesen nem a Bohemian Rhapsody-t vagy a Bycicle Race-t rakom ide. Több okból! Azért mert azt mindenki ismeri (aki nem az szégyellje magát), meg azért sem mert bár az előbbit nagyon-nagyon szeretem, valamiért mégis a Killer Queen nőtt a legjobban a szívemhez. Mondjuk a teljes Greatest Hits 1-2-3-at felpakolhatnám ide….

“To avoid complications
She never kept the same address
In conversation
She spoke just like a baroness”

25. Tenacious D – Fuck Her Gently (2001)

Bármennyire is megosztó zenekar, számomra örökre a szívembe zárták magukat. A szövegeik tele vannak iróniával és humorral (attól mert az emberek egy jó része csak azt hallja hogy “FUCK”, attól még nem (csak) erről szól a nóta, mint ahogy a South Park sem csak egy merő káromkodás), Jack Black hangja szerintem elképesztően jó, a koncertek meg egyenesen zseniálisak. Kár, hogy nem nagyon jönnek Európába.

“You don’t always have to fuck her hard
In fact sometimes that’s not right to do
Sometimes you’ve got to make some love
And fucking give her some smoochies too”

Na, hát ennyi lett volna így hirtelen (hirtelen=5 nap kemény munkája). Nyilván nem fért bele minden és erősen rostálnom kellett a listát, meg persze lesz aki nem ért vele egyet. Nem is kell, ez az én listám, és én ezeket szeretem. A következő bejegyzésben majd leírom a belgiumi tapasztalataimat is….egyszer…

Szólj hozzá!