A magyar labdarúgás nekrológja

Szombat délután van, kényelmesen heverek az uszoda pezsgőfürdőjében és közben figyelem a szemben elhelyezett LCD tévéken rohangáló embereket, amint egy kis bőrgolyóbist kergetnek. Az Újpest FC játszik az MTK-val hazai pályán ahol egy alapos ruházásban részesül. Azaz Újpest FC amely – mint épp a minap megtudtam – majdnem csődbe ment, de valahogy némi kis politikai hátszéllel végül sikerült talpon maradnia. Miközben a kellemes langyos vízben a buborékok csiklandozták a köldökömet azon tűnődtem, vajon miért ekkora szívügye itthon minden magas egzisztenciával rendelkező honatyának a labdarúgásba való logikátlanul sok pénz beletunkolása. A foci tipikusan olyan sport, aminek elsődleges faktorai között szerepel a nézettség és sok értelmesebb sporttal ellentétben többen nézik mint csinálják. Mi következik ebből? Ha a nép el van látva megfelelő minőségű cirkusszal (a kenyér mellett), akkor nem fog átallani kiadni néhány száz vagy néhány ezer forintot arra, hogy élőben is megtekintse. Ebből a “cirkusznak” bevétele származik, jobb edzőket, jobb játékosokat tud venni, nagyobb motivációt tud elérni és így még több néző fog jegyet venni a következő meccsre. Ha egy csapat nem képes kitermelni a saját rezsiköltségét – mert mondjuk tehetségükhöz képest túl magasan díjazzák játékosaikat, vagy vezetőiket – akkor annak az üzleti pályája arra van ítélve, hogy a kárhozat martalékává váljon. Kérdem én: Miért keres egy focista Magyarországon 2-3-4-5x nagyobb összegeket havonta, mint egy jól menő üzletember, vagy egy jól dolgozó kétkezi munkás? Nem sajnálom tőlük, félreértés ne essék. Csak ezért a pénzért cserébe elvárnám (ha már ez a “munkája”), hogy a belét is kidolgozza és olyan minőségű játékos váljék belőle, aki meg is érdemli ezt a fizetést. Egy Bajnokok Ligáján elért jobb szereplés már megdobhatná a focisták bevételeit, de miért törnék magukat, ha így is megvan a magyar átlaghoz képest kiemelkedő kereset?

Nekem lenne egy olyan ötletem amiért simán meglincselne minden hivatásos labdarúgó: A fizetést a meccsek bevételei alapján kapnák. Minden hazai pályán játszott meccs jegyeladásainak a – hasamra ütök – 40%-át osztanák szét a játékosok között, plusz aki pontot szerzett, gólonként még +5%-ot. Máris lenne motiváció, hogy úgy játszanak, amivel meg lehet tömni a manapság tök üres lelátókat. A szombati Újpest meccsen is a hatalmas lila űrben, itt-ott lézengett pár kis folt (lilára vannak festve a lelátók székei, aki nem tudná). Alább látható, hogyan is fest egy modern stadion meccs közben:

üres újpest stadion magyar labdarúgás nekrológ

Hatalmas kihasználtság. Hát csoda, hogy csődbe megy a csapat? Ennek a 100 embernek kell 30 ezres stadionokat építeni Felcsútra meg Debrecenbe? Most, így a bejegyzés végére kezdem felhúzni magam, pedig tök nyugodtan álltam neki az írásnak. De mindegy, itt a végszó hölgyeim és uraim: A magyar labdarúgás saját minőségének kudarcába fulladt, a nézőhiány tengerében csak a politika által húsz-ezresekből hajtogatott papírhajók tartják fenn a felszínen. Sajnos lassan elfogynak a húsz-ezresek, de nem csak a fociból…

Szólj hozzá!