Sátán igénye gyermekeink elméjére

Nem szokásom egyik vallási felekezet tajgait, nézeteit, vagy bármi más hozzá köthető eszmét ócsárolni. Főleg azért nem, mert minden vallást alapvetően egy pozitív, egészséges személyiség fejlesztő rendszernek és/vagy közösségnek gondolok. Hogy kinek, melyik tetszik és tudja magáévá tenni és felhasználni az élményeit, a hitét vagy a technikákat a saját jó közérzetének, magabiztosságának és fejlődésének eszközeként, az már teljes mértékben szubjektív kategória. A világ vezető egyházaitól jogosan várná el az ember, hogy a társadalom fejlődését a szabad akarat tiszteletben tartásával próbálja elérni a saját módszerein keresztül. Itt és most elnézést fogok kérni minden keresztény embertől, az alábbiakban következő vélemény-nyilvánításom nem a keresztény vallás ellen irányul, még csak nem is a gyakorlói vagy tanítói ellen, hanem azok ellen a magas rangú úgymond tisztségviselők ellen, akik mint egy modern keresztes háborúban, csöndben nyomják el a “fertőt”, azaz a többi vallást, vagy akár csak azokkal összefüggésbe hozható bármi mást.

A hirtelen felindulásból elkövetett írásom egy HVG cikket elolvasva fogant agyam egyik gyengébb területén. Egyfelől a cikk fő témája, miszerint elkaszálták azt a javaslatot, ami a közoktatásban kötelezővé tenné a stresszkezelés és relaxáció oktatását, már magában is kicsit mókás, hogy egy ilyen – szerintem jó és hasznos – ötletet simán visszadobnak. De hát ez Magyarország. Ami azonban valóban kibaszta a biztosítékot a fejemben – mint egy ipari gérvágó a háztartási áramellátást – az a következő szösszenet:

Ezzel becsempésszük a buddhizmust, és mentális úton befolyásoljuk a diákokat. Sajnos, komoly vallási körök is attól félnek, hogy valami veszélyes befolyás történhet egy relaxáció során, ami olyasféle, mint egy mentális fertőzés.

Mi a kakashere nyavalyája? Mentális fertőzés? Először is: kötelezővé tették a hittant (jó tudom lehet helyette erkölcstant választani) – az nem befolyásolás? Miért károsabb, ha netán a buddhizmust (is) oktatják, nem csak a kereszténységet? Félreértés ne essék, szerintem egy 7 kötőjel 14 éves gyermeknek semmilyen formában nem kellene vallást tanítani. Maximum annyiban, hogy nagy vonalakban elmondják, hogy milyenek vannak (pártatlanul egyenlőként kezelve mindegyiket) és slussz. Aztán, ha majd kialakult világképe van és befejeződött a személyiségfejlődésének ez a korai szakasza akkor majd eldönti, hogy miben akar hinni. Persze eldöntheti korábban is, de ez ne egy presszió legyen, ne befolyásolja se a tanára, se az állam, de optimális esetben a szülei sem. Ez éppen olyan érthetetlen egyébként számomra, mint amit sok templomban csinálnak – tisztelet a kivételnek – hogy kötelezővé teszik a misére járást, más különben a “gyehenna tüzén fogsz elégni” – hogy tanult kollégáim szava járást alkalmazzam. Ebből ered az a – szerintem – kifordított kifejezés, hogy istenfélő. Miért kéne istentől félnem? Nem hiszem, hogy Jézus mondott volna olyat, hogy aki véletlen kihagy egy misét az pokolra kerül és bűnös. Ha mégis volt ilyen akkor nyugodtan javítsatok ki, tévedni emberi dolog.

Visszakanyarodva a fenti idézetre, kicsit a következő logikai láncolat körvonalazódott ki számomra belőle: “Megtanítják a gyerekeket hogyan kezeljék a stresszt maguktól? De hát akkor nem lesz szükségük Istenre. Nem fognak templomba járni. Nem fizetik be az egyházközösségi hozzájárulást….úristen, nem fogok tudni Audi A6-ost venni. ” És itt most szó szerint értsd az Audi A6-ot, vannak forrásaim több helyről is, hogy egyházi számlára vettek ilyen és ehhez hasonló nagy értékű gépkocsikat. És itt most megint mondom: nem a keresztény hitrendszerrel, vallással, emberekkel van bajom, hanem azokról az egyházi vezetőkkel akik, hogy úgy mondjam nem teljesen hűen követik “Krisztus urunk” tanításait. Legalábbis egy 10 milliós autó nem hiszem, hogy teljes mértékben érvekkel alátámasztható igény mondjuk egy bíborosnak. Nem akarok én sem elfogultnak látszani: buddhista egyházak között is ugyanúgy van pénzéhes és a feltétel nélküli szeretet eszméjét közelről sem ismerő közösség. Biztos így van ez az iszlámmal, hinduizmussal, taoizmussal és az összes többi kisebb egyházzal is. De a buddhizmus nem egy akkora társadalom formáló erővel és apparátussal rendelkező szervezet, mint amekkora a keresztény egyház, aminek eme “hatalmával” együtt kellene járnia az elfogadás tanítása is. Zárójel bezárva. Pont pont vesszőcske…a relaxáció nem ördögtől való! Még csak nem is Istentől. De még nem is Buddhától, hanem egy német pszichiátertől származik. Legalábbis az autogén tréning névvel illetett változata.

Összegezve a véleményemet, ha nekem lenne gyermekem inkább taníttatnám relaxációra mint hittanra. A magyar közoktatásról amúgy is eléggé betonba vésett elképzeléseim vannak. Például, hogy mi értelme van olyan embereket képezni akik bármikor megoldanak egy differenciál egyenletet, de nem tudnak egy csekket kitölteni, vagy normálisan ügyeket intézni a hivatalos szerveknél. És nem azt mondom, hogy a matematika nem hasznos, de nem mindenkinek van olyan mélységig szüksége rá, mint amennyire érettségiig elvárják. Ez igaz minden más tantárgyra is. Ez majd egy következő bejegyzés témája lesz, mert most nagyon beleéltem magam, úgyhogy üljetek türelemmel a monitor előtt, még pár nap és olvashatjátok azt is. Addig is nézzetek Game of Thrones-t, meg játszatok pajzán játékokat, mert az jó…

Szólj hozzá!