A nagy (paleolit) étrendblöff…

…című bejegyzés[5] az elmúlt napokban nagy port kavart, egyrészt azok részéről akik folyton mindenbe bele akarnak kötni, másrészt akik eme csipkelődésre válaszolnak. Igaz ezzel a bejegyzéssel én is beállok a sorba, de sajnos nem tudtam ellenállni a késztetésnek, hogy ne fejtsem ki a véleményemet a témával kapcsolatban. Én azonban alkalmazni fogok egy olyan “eszközt”, melyet az index “tudományos” cikkei valamiért mindig nélkülöznek: források. Vannak ettől függetlenül igazságok is a cikkben és maga a paleolit diéta sem csodaszer, nem egy általánosan mindenkinek ajánlható étrend – de ilyen nem is létezik.  “First things first”: mi is az a paleolit diéta?

A paleolit étrend összefoglalása

Rögtön az elején szeretnék szimbolikusan elnézést kérni mindenkitől a diéta kitalálói nevében: az elnevezés félrevezető és az igazságtartalma hiányos. Miért? Mert alapvetően valóban nem sokat tudunk arról, hogy ténylegesen mit vagy mit nem fogyasztott az őskori ember. Azonban a paleolit étrend nem is ez alapján lett összeállítva, hanem a mai korban élő vadászó-gyűjtögető (más néven természeti) népek fogyasztási szokásaiból merítve[1][2] Mivel ezek a népek valószínűleg nagyon hasonlóan táplálkoznak a több tízezer évvel ezelőtti őseinkhez képest, jogosan húzható párhuzam a kettő közé és nyilván egyszerűbb és jobban hangzóbb így aposztrofálni egy köznyelvben elterjeszteni szándékozott elvet. Tehát tekintsünk el az elnevezéstől, a “paleolit” kifejezés csak egy jól hangzó marketing fogás semmi több.

A mai természeti népek táplálkozását alapul véve viszont elmondható, hogy nagyon kevés tej- és tejterméket, nagyon kevés hüvelyest, még kevesebb gabonát és nulla – azaz zéró – mennyiségű finomított cukrot illetve mesterséges adalékanyagot fogyasztanak. Természetesen mást esznek az inuit eszkimók és mást az ázsiai őserdőben élő különböző törzsek[3], és nyilván van ahol fogyasztanak némi tejet, sőt van ahol gabonát és hüvelyest is esznek, de a többi vadászó-gyűjtögető társadalom nagy százalékában ezek az összetevők hiányoznak. A téma teljesen részletes bemutatását magyar nyelven a paleolit étrend itthoni helytartója – Szendi Gábor – megtette már[4], én inkább csak felsorolom az alapelveket:

Az első lépés – mit ne: gabonák(búza, árpa, rozs, zab, köles, rizs), kukorica, tej és tejtermékek, hüvelyesek (borsó, bab, lencse, földimogyoró, szója), burgonya, cukrok, ipari élelmiszerek, mesterséges adalékanyagok. Egyesével ki fogok térni mindegyikre, hogy miért, vagy miért ne, hogy nekem mi a véleményem, hogy mi a tudomány álláspontja. Fontosabb kérdés a “de hát akkor mit együnk?”. Húst, zöldséget, olajos magvakat, tojást, mézet és esetleg xilitet (C5H12O5) vagy eritritet (C4H10O4). Utóbbi kettő ugyanúgy mint a répacukor (szacharóz – C12H22O11) a természetben megtalálható, de mesterségesen állítják elő – azonban ellentétben vele, a xilit glikémiás indexe elhanyagolható, az eritritnek meg null, így nem okoz olyan “libikóka effektust” amitől aztán hosszú távon a hasnyálmirigyünk beadja az unalmast (Kettes típusú diabétesz) [6][7].

paleolit étrend piramis ételek kaja blöff

Jól látható, hogy nem arról van szó, hogy húst hússal kellene enni, össze lehet állítani egy nagyon szép kiegyensúlyozott étrendet, akár a húsfélék nagy részének kiszorításával is. Arról, hogy ez mennyivel drágább mint az általánosan elfogadott vagy alkalmazott táplálkozás lehet vitatkozni. Mindenesetre ha belegondolunk, hogy mennyit költünk péksüteményre, csokira, cukorra, túrórudira, joghurtra, tejre, sajtra, chipsre, cukrozott üdítőkre és a többi rengeteg kizárt élelmiszerre, talán összességében a megtakarítás ezek elhagyásával majdnem fedezi is azt a többlet költséget, amelyet ezek helyett olajos magvakra és zöldségre költünk.

Hátrányok, cáfolat, problémák

Nagyon fontos dolognak tartom tisztázni azt, hogy a paleolit diéta – mint már említettem – nem biztos, hogy mindenkinek tökéletes megoldás lehet bizonyos problémák megoldására, vagy megelőzésére. Alapvetően egy ketogén – azaz szénhidrátban szegény, de fehérjében gazdag – diétáról lévén szó, olyan embereknél, akik nagy intenzitású fizikai munkát végeznek, vagy sokat sportolnak kiegészítésre szorul. Ezekben az esetekben sokkal nagyobb szénhidrát igénye van a szervezetnek, mint amit eme diéta szigorú betartásával be lehetne vinni[8]. Másik ilyen probléma lehet akár például a krónikus vastagbél gyulladás, ami ugye zsírszegény és vörös hús mentes étrendet követel meg. Most nem szeretném felsorolni az összes egészségügyi kivételt, ami nem javasolttá, vagy megfontolandóvá teszi a “kőkorszaki” menü teljes adaptálását. Nem vagyunk egyformák, így nem is lehet azt mondani, hogy te – Kiss Pista – egyed ezt meg ezt meg ezt és akkor 200 évig fogsz élni és sört fogsz hugyozni minden vasárnap. Nem, ilyen nincs. Mindenkinek másra van szüksége. Lehet, hogy valaki egész életében tökéletesen eléldegél fehér kenyéren és pálinkán. Van is rá nem egy példa. Ugyanakkor a fordítottja is igaz, hogy nem feltétlen egészséges az táplálék általánosságban nézve, amitől az egyik embernek semmi baja.

Akinek nincs semmilyen alapbetegsége, csak egészségesen szeretne táplálkozni, annak sem biztos, hogy minden betűjét betartva kell egyből a paleóhoz, vagy bármilyen másik diétához nyúlnia. Ha valaki elhagyja a napi rutinjából a kristálycukrot és a szénsavas üdítőket, már az egy hatalmas lépés lehet a “biztosabb túlélés” felé. Egyéni preferencia kérdése az is, hogy ha egészségügyi indokokból nyúlunk a táplálkozásunk korlátozásához, akkor ezt milyen mértékben tesszük. A saját példámnál maradva én két hónapig a teljesen szigorú paleo elvek betartása mellett döntöttem, és miután érzékeltem a pozitív változásokat elkezdtem egy-két olyan élelmiszert vissza csempészni, amelyek talán nem jelentenek akkora kockázatot, de jelentős pénzügyi és praktikai előnyöket nyerek velük. Ilyen például számomra a burgonya. Olcsó, laktató és nem éreztem olyan erős negatív hatását, amikor a hosszú kihagyás után újra bekerült a gyomromba (ellentétben például a búzával vagy a rizzsel).

Előnyök és  jótékony hatások

Ha valakinek sikerül beállítania úgy az étrendjét, hogy jól is érezze magát és egészséges is legyen az fél siker. De ehhez mint mondtam mindenkinek más kell. Kinek lehet jó a paleolit diéta bevezetése? Annak aki cukorbeteg, vagy több felmenője az volt[7]. Annak aki szív és érrendszeri problémákkal küzd elsődlegesen magas koleszterinszint és/vagy túlsúly miatt [9]. Egyes emésztőrendszeri problémák birtokosainak (reflux, krónikus puffadás, gyomorégés)[10]. És annak aki egészségesen szeretne fogyókúrázni[9].

Ezt összegezve a The Paleo Diet szerint az alábbi betegségek esetén lehet hatásos a természeti népek által alkalmazott étlap betartása: Túlsúly, Szív és érrendszeri betegségek, Kettes típusú cukorbetegség és inzulin rezisztencia, bizonyos rák fajták, autoimmun betegségek, Reflux, Vastagbél-divertikulum.

Most, hogy megismertük valóban, hogy mi is az a paleolit étrend, hogyan néz ki és mi az alapja valamint tisztában vagyunk a hátrányaival, hiányosságaival, nézzük meg sorban, hogy azok az élelmiszerek amiket úgymond tilos fogyasztaniuk az irányzat követőinek, milyen hatással vannak az emberi szervezetre.

A tej

Manapság a legtöbbet vitatott élelmiszerek közé sorolhatjuk. Kezdve onnantól, hogy amit a Tesco polcáról leveszünk 3 hónapig eltartható löttyöt, annak nem sok köze van ahhoz, amit a paraszt bácsi kifacsar szegény bociból, egészen odáig, hogy vajon a tehéntejben kötött kalcium megfelelően tud-e hasznosulni, vagy sem, illetve hogy akkor most alkalmazkodtunk-e a tejcukorhoz vagy sem és miért is van annyi tejfehérje allergia. Egyezzünk meg abban, hogy eredendően a tej nem felnőtt embernek (sem állatnak) kitalált fogyasztási cikk. Az a csecsemőé. Aki nem tudja megemészteni a laktózt, az ne igyon tejet, mert amellett, hogy rengeteget fog pukizni, hosszabb távon(10-20-30 év múlva) komolyabb gondjai is lehetnek[12]. Emellett, a tehéntej fehérjéjére kialakulhat allergia (autoimmun betegség?)[13]. Aztán persze még számtalan másik érdekes kérdés is felmerülhet a tejivással kapcsolatban[11]. Én azt mondom, mindenki tegyen egyéni belátása szerint. Én speciel bizonyítottan laktózérzékeny vagyok, így a tej nekem a paleotól függetlenül is tabutémának számít.

Cukor

Ha már kiveséztük első helyen a legvitatottabbat, nézzük most másodiknak a legegyértelműbbet. Cukor tartalmú élelmiszereket régen is fogyasztottunk. Akkor mi a baj? Az, hogy a különböző könnyen emészthető cukrok szinte mindenhol ott vannak. Nem is hinné az ember, hogy naponta hány gramm szénhidráttal terheli a szervezetét cukor formájában anélkül, hogy tudna róla. Kezdve a füstölt szalonnától, az vegetáig, az egyébként is hulladék kategóriába sorolható zacskós leveseken keresztül, még a cukormentes üdítőkben is van cukor. Csak azt fruktóznak, kukoricaszirupnak, maltodextrinnek vagy más hasonló fantasztikus névvel látják el. Emellett még isszuk a köztudottan magas cukor tartalmú cukros üdítőket, cukrot rakunk a teába, a kávéba, süteményt lapátolunk ebéd után két kézzel és akkor itt hagyjuk is abba a felsorolást, mert cukorbetegséget kapok már a gondolattól is. Ehhez a mértékű cukorfogyasztáshoz a hasnyálmirigy nincs hozzászokva. Persze éveken keresztül kompenzálja a dolgot és mit sem sejtünk róla, de nem véletlen, hogy manapság már 25-30-35 évesen diagnosztizálnak kettes típusú diabéteszt[14].

Nem csak a mennyiséggel van a probléma, hanem azzal, hogy a glükóz, fruktóz, szacharóz és társai olyan hirtelen emelik meg a vércukrot (magas a glikémiás indexük), amit időben sem tud lekövetni az inzulin termelésünk és ezáltal kialakul az úgynevezett libikóka effektus. Hosszú távon ez a diabétesz mellett lehet máj és érrendszeri probléma forrása is[15].

Gabonák

A gabonák elsődleges probléma forrása ugyanaz mint a cukoré: a keményítő glikémiás indexe majdnem megegyezik a szőlőcukoréval. Emellett a lisztérzékenység is egy ismert betegség, mely ugyebár egyes gabonafélék fehérje által kiváltott autoimmun betegség. Itt megint bejön persze az egyéni preferencia témaköre, nekem például a gabonáktól olyan gyomorégésem lesz, hogy nem tudok rendesen aludni, ráadásul például a rizstől elkezdek fogyni is.

Hüvelyesek

Ebbe a csoportba rengeteg nagyon különböző növény tartozik és mindegyikre el lehetne pazarolni egy külön bejegyzést. A szóját rengeteg helyről támadják, a földimogyoró elvileg olajos mag és nem is okoz puffadást, a bab meg a borsó állítólag tele van nélkülözhetetlen enzimekkel és tápanyagokkal. A földimogyorón kívül mindegyikre igaz, hogy kellemetlen gázosodást okoznak, aminek meg is van az oka. A héjuk olyan anyagokat tartalmaz, amelyet az emésztő enzimek nem tudnak lebontani, így a bélben található baktériumokra hárul a feladat. Ez azonban nagy igénybevételnek teszi ki a bélfalat és nagyban segítheti a különböző egyéb ételallergiák kialakulását[16].

A mesterséges színezékekre, tartósító szerekre valamint a guargumit, gumiarábikumot és társait magába foglaló “anyagokra” remélem nem kell kitérnem. Egyezzünk meg annyiban, mivel ezek nem élelmiszerek nem is pazarolnék rájuk betűket.

Az Index.hu cikkének kritikája

Sajnos a már korábban felhozott cikkben rengeteg téves utalás és állítás van, úgy a paleolit étrendre nézve, mint általánosságban a dietetika témakörére reflektálva. Természetesen vannak benne olyan állítások, amelyek megállják a helyüket, csak sajnos rossz időben, a rossz helyen lettek felhozva:

A problémát az okozta, hogy a gombamód szaporodó táplálkozási elvek nem a tudomány kristálytiszta elvei alapján fogalmazódtak meg: alapos megfigyelések és kísérletek helyett kény-kedv szerint kiválasztott példák nyertek önkényes értelmezéseket.

Ez így igaz, de a paleolit étrend (mint látható) rengeteg tudományos tanulmánnyal alátámasztható. Ezekről egy külön gyűjtemény is készült. Sajnos azonban való igaz, hogy manapság már mindenki természetgyógyász, meg sem lehet számlálni, hogy mennyi kineziológus, mágnesrezonanciás, holdenergiavámpírgyógyító meg anyám-kínja tudja még mi van. Ezek közül az átlag ember nem tudja kiszűrni azt az 5-10%-ot aki vagy ami valóban működő képes koncepciót képvisel.

A cikk írója kifejti, hogy mivel annyi “hatástalan” csodaszer van, valójában nem is az a lényeg hogy mit eszünk, hanem hogy mennyit:

A méregtelenítés, az elsavasodás, a vitamin- és antioxidáns-kúra, a zsírégetés, az omega-3 zsírsav, a zöld kávé, a grapefruitmag, a liget szépe olaj ? sorolhatnám még a sok hatástalan csodaszert és terápiát. A fő probléma ugyanis valószínűleg nem az, hogy mit eszünk, hanem az, hogy mennyit.

A probléma ezzel csak egyedül annyi, hogy felsorol egy csomó étrend kiegészítőt, illetve egyetlen étkezési irányelvet (elsavasodás). Magában az étrend kiegészítők tényleg nem érnek (szinte) semmit. A lúgosító étrendet, meg mindenkinek ajánlották általánosan, pedig az is – hasonlóan a paleóhoz – egy viszonylag szűk csoportnak jelenthet megoldást, vagy lehet jó. És valóban nem azon van a hangsúly hogy mit együnk, hanem azon hogy mit NE együnk. A legnagyobb hibát ott véti a szerző, amikor a kőkorszaki ember étrendjének hiányos ismereteivel próbálja cáfolni az ideológiát, ezzel mintegy beismerve, hogy a legcsekélyebb mértékben sem nézett utána annak aminek a cáfolatára vállalkozott.

Ezek után szisztematikusan felsorolja – hozzám hasonlóan – az egyes tiltott élelmiszereket, de teljesség igénye nélkül kiragad egy-egy tulajdonságot, majd megmagyarázza, hogy igenis evolúciós szempontból adaptálódtunk hozzá és ezzel probléma letudva. Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű. Például a keményítő esetében az hogy képesek vagyunk cukorrá alakítani, nem befolyásolja azt a tényt, hogy nagy mértékben megdobja a vércukor szintet hirtelen, ezzel erős inzulin válaszra késztetve a hasnyálmirigyet, ami meg hosszú távon már leírtam milyen következményekkel járhat (diabétesz).

Mivel a főbb nyavalyák csak idősebb korban jelentkeznek, nem tudhatjuk, mennyire károsított volna a hús gazdag táplálkozás negyven év felett.

Visszatértünk a kiinduló ponthoz: nem az ősemberről szól a dolog egyrészt, másrészt meg manapság már sajnos bőven negyven év alatt is jelentkeznek az úgynevezett – fentebb felsorolt – civilizációs betegségek. Ezek után hosszas hadjáratot indít a marhahús ellen, amibe most nem is kötnék bele, mert valóban vannak olyan tanulmányok amelyek a marhahús és a bélrák közötti összefüggést igazolják. Inkább csak érdekességképpen megkérdezném:

Megfigyelték azonban azt is, hogy azokban az országokban, ahol most kezd elterjedni e húsfélék fogyasztása (Kína, Japán), a bélrák gyakorisága is egyidejűleg emelkedik, ami már egy jóval erősebb bizonyíték.

Mit értünk “most” alatt? Japánban nem hinném hogy olyan nagyon új keletű lenne a marhahús fogyasztás – lévén nagyon szeretem a japán konyhát sok ilyen témájú könyvem van és többen is megtalálhatóak tradicionális ételek, amelyek marhahúsból készülnek. Nyilván szigetország lévén nem fogyasztanak akkora mennyiséget mint mondjuk az USA-ban. Végezetül még visszatér a jó öreg, sok zsír elhízás párhuzam kombóra, amelyet már fentebb említettem, hogy nincs alapja és több száz cikket és publikációt fel tudok hozni ennek bizonyítására (párat meg is tettem)[3][7][9].

Személyes példa és vélemény nyilvánítás

Én 2008-ban (21 évesen) lettem diagnosztizálva reflux-al. Ezt követően három év alatt a nyugati orvostudomány által elérhető vizsgálatok legalább felét elvégezték rajtam mivel a gyomorsavon túl súlyveszteség, folyamatos gyulladások és fertőzések és egyéb emésztési problémák is kísértek. Ennek változó arányban az lett az eredménye, hogy beteg vagyok de a kezelés nem használt / nincs semmi bajom, menjek haza / nincs semmi bajom, de ezt szedjem jó lesz. Persze nem lett jó én meg csalódtam az orvosokban. Kivették a mandulámat is, nyilván pszichiáternél is voltam (mert hogy beképzelem hogy beteg vagyok – természetesen kiderült hogy nem). 2012 tavaszán kerültem egy kedves dokinénihez, aki javasolta próbáljam ki a paleolit diétát. Először én is szkeptikusan álltam a kérdéshez, mert előtte 2 másik diétával csak negatív tapasztalatom volt. De végül belementem. Az első hónap után le tudtam rakni refluxra szedett gyógyszert (Controloc) amit az orvosok szerint életem végéig szednem kellett volna. Fél évvel később jelentősen csökkentek a bélpanaszaim is, jobb lett az alvásom és energikusabbnak éreztem magam.

Ezek után elkezdtem testre szabni a dolgot: visszahoztam a burgonyát, kis mennyiségben cukrot is fogyasztok néha. Sőt 1-2 havonta eldurran egy laktózmentes túrórudi is. Összesen 3x próbálkoztam péktermék, hüvelyes vagy rizs fogyasztásával és meglehetősen hirtelen negatív hatásai voltak. Így én nyíltan vállalom a véleményemet, hogy szerintem a paleolit diéta van akinek igenis egy létfontosságú elv lehet az étkezésben. Csak ezt is mint minden mást ésszel kell csinálni, személyre szabni és megfelelően alkalmazni az egyéni preferenciák és betegségekhez igazodva.

Hivatkozások, tanulmányok

 1. Ben Balzer: INTRODUCTION TO THE PALEOLITHIC DIET – http://www.earth360.com
 2. The Paleo Diet: Paleo Diet FAQ – http://thepaleodiet.com
 3. Ströhle A, Hahn A, Sebastian A. Estimation of the diet-dependent net acid load in 229 worldwide historically studied hunter-gatherer societies. (Am J Clin Nutr. 2010 Feb.)
 4. Szendi Gábor: Félreértések a paleo körül (Tények-tévhitek)
 5. Boldogkői Zsolt: A nagy étrendblöff (Index.hu 2013)
 6. Ungár Tamás és Lászlóné Polyák Éva: Édesítőszerek hatásának vizsgálata in vivo biológiai rendszerekben (PTE, 2012)

 7. L.A. Frassetto, M. Schloetter, M. Mietus-Synder, R. C. Morris Jr. and A. Sebastian: Paleolithic Diet May Help Control Diabetes (University of California, 2010)
 8. John Berardi: A paleo és az átmeneti böjtöléses étkezésről (tesztoszteron magazin 2011)
 9. Dr John Briffa: Study shows a ?primal? diet can bring rapid weight loss and health benefits (2008)
 10. Stephanie Jew, Suhad S. AbuMweis, and Peter J.H. Jones. Journal of Medicinal Food. October 2009, 12(5): 925-934. doi:10.1089/jmf.2008.0268.
 11. Hoyt G, Hickey MS, Cordain L.Dissociation of the glycaemic and insulinaemic responses to whole and skimmed milk. Br J Nutr. 2005 Feb;93(2):175-7.
 12. DANIEL L. SWAGERTY, JR., M.D., M.P.H., ANNE D. WALLING, M.D., and ROBERT M. KLEIN, PH.D.University of Kansas School of Medicine, 2002 May 1;65(9):1845-1851.
 13. Arne H?st: Cow’s milk protein allergy and intolerance in infancy Some clinical, epidemiological and immunological aspects (1994)
 14. Anne Fagot-Campagna, MD, PhD, David J. Pettitt, MD – Type 2 diabetes among North adolescents: An epidemiologic health perspective
 15. Alan R. Saltiel & C. Ronald Kahn: Insulin signalling and the regulation of glucose and lipid metabolism: Nature 414, 799-806 (13 December 2001)
 16. Elide A. Pastorello, Cristoforo Incorvaia, Valerio Pravettoni, Claudio Ortolani: Crossreactions in food allergy

Kapcsolódó bejegyzések

4 thoughts on “A nagy (paleolit) étrendblöff…

 1. En ugy latom, hogy az orvos- es taplalkozastudomanyban egy sotet kozepkor koszontott rank. Tegnap azt olvastam, hogy X csodaszer, ma meg azt, hogy rakkelto. Mindenrol bebizonyithato barmi es az ellenkezoje is, es ezek parhuzamosan elnek egymas mellett. Ez bennem azt az erzest kelti, hogy boszorkanyperek zajlanak ezen a teruleten, es semmit nem lehet tudni biztosan. Az egyszeri ember, aki csak szeretne megorizni az egeszseget, csak kapkodja a fejet. Kezd elveszni a temaval kapcsolatos tudomanyteruletekbe vetett hitem…

 2. Tessék belegondolni hány évig élt az ember a paleolit étrend mellett és hány évig él most. :-D)
  Tessék belegondolni, hogy most hiába tömi magát hússal és nem eszik esetleg… felsorolt dolgokat, az a hús amit megvesz a boltban, nem olyan jó minőségű hús lesz, mint amit 150-200 éve evett pl. az ükapád. Ez a hús már látott génmódosított gabonát, permetezett füvet evett az állat stb. Ha csak nem te tenyészted 200éve azokat az állatokat amiket megeszel akkor felejtsd el, hogy az egyik fő táplálék kell, hogy legyen. Pedig az ember húsevő és növényevő, ezért ilyen a fogsora.

  A fogantatásodat megelőzően teszik tönkre a szüleid az életed, nem tudatosan persze. Édesanyád szedi a fogamzásgátlót évekig, ami aztán tényleg a test ellen van. Szüleid korában még felért egy lórúgással a hatásuk, de most se egészséges (főleg, hogy sokan 16éves koruktól szedik). Anyukád ugyan termékeny maradt és te is megfogantál, de abban a testben aminek a hormonháztartása már nem a természetes mederben van. Szedte még édesanyád a magzatvédő vitaminokat is, aminek szintén mellékhatása sok orvos szerint a rengeteg túl nagy súllyal születő gyerek, hiperaktív és autista gyerek. A 3-4x-es vitamintöbblet se jó (főleg, hogy mesterségesen viszik be). Meglehet nézni a szegényebb kisebbség gyerekeit meg azokét akik kapták a vitamintöbbletet, nem lesz több a beteg gyerek a szegényebbeknél se és a legtöbb betegségre ellenállóban reagálnak (elég lenne ha folsavat enne az anyuka meg mellé gyümölcsöt, zöldséget, amit amúgy is eszik).
  A legtöbb betegséget öröklöd, nem attól leszel beteg, hogy nem paleolit étrend szerint étkezel. Az étkezés is fontos. De ha kisgyerekkorban nem a Cola+Chips a reggelid (ahogy sokaknak) és nem a cukros keksz meg a csoki a jutalom mindenért akkor olyan nagy bajod nem lesz a kajától. Persze itt is fogantatásodtól kezdve a szüleid felelőssége, hogy dohányoznak/piálnak mikor még az anyaméhben vagy, kiteszik magukat vegyszereknek pl., szmogos levegőnek. A hozott anyag fontos és ez a szüleid sara, nem 2013 élelmiszereié.

  Nagyon vicces, mikor valaki szerint Szendi Gábor “forrás” egy olyan ember, akinek nem az a szakterülete. :-D

  Én is írhatnék könyvet pl. a juhtenyésztésről úgy, hogy juhokat max. messziről láttam (de volt biológia a gimiben, az már más dolog, hogy bölcsészkarra jártam nem az állatorvosira, sőt az agrártudományira se) de majd innen-onnan ollózgatok a netről és kiadom magam a téma szakértőjének és megmondom a frankót. Kb. ennyire lennék hiteles.

  Neked csak annyit, ha megvonsz a szervezetedtől alapvető táplálékot majd egyszer újra enni kezded, kezdetben a szervezeted tiltakozni fog, mert nem azt szokta meg, de elfogadja idővel. Így jártál te is.

  A paleolit-étrend helyett egy dietetikust keressen aki beteg vagy úgy érzi az étrendje a ludas a betegségében, ő ért is hozzá mi kell a szervezetnek (a te szevezetednek).

  1. Kedves V!
   Nagyon sok mindennel egyetértek azok közül, amiket leírt. Az utolsó bekezdésre reagálnék csak: körülbelül – mint írtam 10-15 orvos látott és “diagnosztizált” – ezek között volt gasztroenterológus (kettő is), dietetikus és általános belgyógyász is (sok egyéb mellett) – a paleót konkrétan pont egy dietetikus ajánlotta.
   Üdv, Koczur Richárd

Szólj hozzá!