Démonok között

Ritkán nézek horrorfilmeket (olyan igazi horror filmeket) de amikor rászánom magam, akkor tuti hogy napokig nem merek sötétben kimenni a mellékhelyiségbe. Pedig ott van közvetlenül a hálószobám mellett. Az érdekesség ebben az, hogy általában nem azok az alkotások indítják el az adrenalin fröccsöt a hipocapmus-omban – bárhogy is írják – amelyek a legtöbb ember szerint megtörténhetnek, hanem azok amelyekben szellemek, démonok, hálóruhás hosszú fekete hajú kislányok vannak. Az mindenesetre kíváncsivá tesz, amikor egy horror filmet 7,6/10-re értékelnek IMDB-n, ami átlagban egy közepesen jó dráma pontszáma szokott lenni. Amiről beszélek az az idei év “ördögűzős” filmje a Démonok között (The Conjuring). Összehasonlításképpen a Kör is csak 7,1-et kapott és az annyira nem is horror, inkább thriller (szerintem).

Szóval letöl…megvettem a filmre a jegyet és elkezdtük nézni. Rögtön a legelején muszáj vagyok elmondani, hogy már a zene telitalálat, még a film el sem kezdődött csak a gyártó illetve a producer iroda logója jelent meg, de már itt mind a ketten keresztbe fostuk magunkat. Eljutottunk odáig, hogy lement talán másfél jelenet és akkor megbeszéltük, hogy akkor ehhez a filmhez inkább felkapcsoljuk a lámpát. Eszméletlen mértékben megtalálták azt az egyensúlyt a mű egész terjedelmében, hogy ne menjen át röhejessé a túlzott ijesztgetés és végig olyan feszültséget tartson fenn a nézőben emellett ami komoly dilemmába taszítja abban a kérdésben, hogy most megállt a szar is benne vagy épp nagy sebességgel megindulna kifelé.

SPOILER ALERT! (Kattints ha el akarod olvasni)»

Sok filmben próbálnak operálni a fehéregyensúly eltolásával több-kevesebb sikerrel. Itt a sárgás-barnás feeling telitalálat. Úgy egészében elmondhatom egyébként, hogy a film nagyon egyben van, ahol kell gombóc van a torokban, ahol kell mindenki lefossa a bokáját azt garantálom, hogy aztán hetekig csak kézen fogva merjen járkálni a lakásban. A durva az egészben – és biztos vagyok benne, hogy számítottak rá, hogy mindenki utána fog nézni – hogy igaz történeten alapul a film. Igen, jól látod, igaz történeten, egy démonos film. A Warren házaspár, akiknek az egyik “esetét” jeleníti meg a sztori, valóban a 20 század elején éltek és több lejegyzett, dokumentált esetük is van, démonológia, ördögűzés, megszállás, parajelenségek és egyéb nyalánkságok témakörében. Konkrétan a film amiről szól, az is megkereshető, talán az egyik legdurvább leírt történet a témában. És persze már a film elején bedobják, hogy “Based on a true story” – ami akármennyire is hihetetlennek tűnik és felmerül a “ja persze, biztos” gondolata – azért rátesz egy a lapáttal arra, hogy az ember összeszorított fogakkal ülje végig a másfél órát.

Összességében az elmúlt 5-10 év egyik legjobb horror alkotását tekinthettem meg. Biztos, hogy most jön egy jó hosszú pihi, amíg valahogy piciny lelkem feldolgozza a látottakat és hajlandó lesz éjszaka kimenni a hálószobából a vécénél messzebbre is. Még szerencse, hogy van kutyám, az egy arasznyit megnyugtatóbb, mintha nem lenne. Bár a filmben az első negyed órában kipurcan szegény jószág – upsz, ezt lehet hogy a spoiler részhez kellett volna írnom. Mindenesetre az biztos, hogy kezdő horror rajongóknak, nem ezzel a filmmel kell indítaniuk – akinek meg az ártatlan kis lelke már a thrillereket sem bírja, az messziről kerülje el a plakátját is:)

Arról szól a történet, hogy van egy kedves 7 tagú család, akik beköltöznek egy régi vidéki házba. Minden pénzüket beleölik az ingatlan adásvételébe, így amikor hamarjában kiderül, hogy nem is volt annyira jó vétel, már nincs visszaút. Dióhéjban annyi a sztori, hogy a házban valamikor a 19. században élt egy boszorkány, aki feláldozta a gyermekét a sátánnak, majd felakasztotta magát és most a gyerekek szellemei is meg ő is így ott rekedt, aztán ha valaki odaköltözik, az picikét meghal misztikus körülmények között. De persze van két tapasztalt démonvadász – a Warren házaspár – akiket felkeres a család, hogy segítsen kiűzni a gonoszt.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=qPxWnvUTwSM

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Szólj hozzá!