Múúúúc

Új “hobby”-t akasztottam le az információs szupersztráda egyik határ-menti leágazásánál. Kissé kevesebb mozgást igényel mint a legutóbbi szerzeményem (crossfit), de mindenképpen kellemes és nem utolsó sorban hasznos időtöltésnek bizonyul. Most kapaszkodjatok meg: tanulok. Még március környékén szereztem tudomást egy nagyobb online oktatási weboldalról edzésen az egyik sráctól, aki a SOTE mellett még több, amerikai egyetem egészségügyi képzését is igénybe veszi, a monitor előtt ülve, ingyé’. Megnéztem az oldalt, nekem is tetszett, de kellett 2-3 hónap hogy úgy igazán ráérezzek az ízére. Mostanra már ott tartok, hogy a nagyobb potenciállal – vagy legalábbis ismertséggel – rendelkező oldalakat feltérképeztem és kialakítottam magamnak egy self-learning stratégiát.

Alapvetően kétfelé lehet osztani az online kurzusokat: self-paced (azaz a saját időbeosztásod szerint haladó), illetve guided (azaz irányított). Én először a másodikkal kerültem szembe, mégpedig a Coursera.org oldal személyében. Ez egy úgynevezett MOOC-ot (múúúúc….höhö), azaz Massive Online Open Course-t biztosító szájt. A lényege, hogy több nagy egyetem kínál az oldalon keresztül kurzusokat, melyek megadott időben indulnak. Ezeket bárki úgymond felveheti és részt vehet a kurzusban kiírt gyakorlatokon, megnézheti az előadásokat, letöltheti és elolvashatja az ajánlott olvasmányokat és természetesen vizsgázhat. Teljesen ingyen. A végén a teljesítés százalékától függően kap egy online tanúsítványt, amiben az adott iskola elismeri, hogy teljesítetted a kurzust sikeresen. Némi ellenszolgáltatásért (pénz) cserébe kaphatunk valódi, hitelesített tanúsítványt is, amely bizonyos tárgyak esetében még kreditet is ér az adott egyetemen. Tulajdonképpen az egész teljesen olyan mint egy hagyományos egyetemi tantárgy lebonyolítása, csak nem kell személyesen bemenni az előadásokra és a vizsgákra, mindent megold helyettünk az internet. Ugyanúgy vannak határidők, “osztályzatok”, ZH-k és a végén az “örömbódottág” hogy ezzel is okosabbak lettünk. Hasonló elven működik még a Coursera mellett az edX és a Udacity is.

Ha nem akarunk a határidőkkel vesződni, vagy nincs időnk rendszeresen leülni a gép elé, akkor a self-paced tanfolyam a megfelelő választás. Itt fenn van a tananyag az oldalon és mindenki olyan sorrendben és sebességgel sajátítja el ahogy neki tetszik. Később van ahol lehet választani vizsgákat, hol pénzért, hol ingyen. Van olyan oldal, ami kifejezetten felhasználóbarát és motiváló és egyszerűen elképesztően fantasztikus – gyakorlatilag aki nem akar az is meg tud tanulni programozni például a Codecademy felületén. Aki viszont átfogó és nagy ismeretre vágyik “kézfogás” nélkül, annak tökéletes választás lehet mondjuk a w3Schools. Persze ez utóbbiak kifejezetten web és webprogramozás témakörben foglalatoskodnak, de rengeteg különféle témában lehet találni kurzusokat szerte a neten. Aki nem akar vesződni az oldalak végignézegetésével, az tud célirányosan keresni a SkilledUp nevű oldalnak köszönhetően.

Én a magam részéről azt a stratégiát követem, hogy felvettem egy MOOC-ot olyan tárgyban ami hasznos és fontos (Internet history, technology and security – University of Michigan), erre helyezem a legnagyobb hangsúlyt. Közben ahogy időm engedi egy self-paced oktatás is be-be figyel – most éppen Javascript. Aztán a legkevésbé priorizált helyre (azaz ha épp unatkozom) felvettem még egy MOOC-ot olyan témában ami tényleg csak érdekesség és hobby, de ha épp nincs mit csinálnom értelmesebb mint facebookozni. Ez utóbbi most speciel a Pennsilvanya State University szervezésében bonyolított Introduction to art: Concepts and techniques….igen festeni tanulok. Többek között:) Köszönöm hogy végigolvastad “napi hasznos” című rovatomat…de most menjetek homokzsákot lapátolni!

mooc coursera learn all the things e-learning

Szólj hozzá!