Magánvélemény: diéta

Szeretnék egy kényes témába beleszólni és önhatalmúlag, a saját részemről, véleményemmel pontot tenni a végére. Étkezési szokások, egészséges életmód, ketogén, vegán, paleolit, vércsoport, atkins még még a nyavaja sem tudja hány fajta diéta. Egy dologban megegyezhetünk: a mai átlag ember étkezési szokásai és a boltban kapható “alapvető” élelmiszerek köszönőviszonyban sincsenek az egészség eredendő fogalmával. Étkezési ajánlások, divatok jönnek-mennek, néha visszatérnek más névvel, de mindegyikben van közös pont. Abban többé-kevésbé minden ezzel foglalkozó képzett, vagy magát képzettnek gondoló ember egyetért, hogy a finomított élelmiszerek és a mesterséges adalékanyagok fölöslegesek és egészségtelenek. Minden ember különböző, minden ember más-más felmenőkkel rendelkezik. Ha visszavezetnénk több embernek a származását, mondjuk 30-40 generációra visszamenőleg, előfordulna közte skandináv, mediterrán, ázsiai, hegyvidéki, alföldi egyaránt. Nyilvánvalóan más-más életmódhoz szoktak és mivel a gének már 1-1 generáción belül is olyan változásokat indikálhatnak mint például két magas embernek születhet alacsony gyereke, ez éppen úgy kihathat az emésztőrendszerére vagy bármely más létfontosságú szervre.

Ennél a pontnál kiemelném, hogy nem vagyok sem orvos, sem természetgyógyász, sem dietetikus, sem személyi edző sem semmi hasonló. Rengeteget olvastam a témában – úgy online mint írott médiákon keresztül – sok különböző ember véleményét meghallgattam (orvosok, természetgyógyászok, pszichológusok, laikusok). Mindezekből azt állapítottam meg, hogy senkinek nincs igaza és mégis mindenkinek igaza van. A fentebb említett közös pont mellett (mint finomított szénhidrátok, mesterséges ízfokozók, tartósítószerek) van azért még kiemelendő hasonlóság: arany középút. Semmit nem szabad túlzásba vinni. Ha valaki megeszik naponta 4 kiló sárgarépát (de semmi mást), hiába egészséges a sárgarépa, baromira beteg lesz egy idő után. Lehet hogy 10-15 év múlva, de lehet hogy 2 hónap után. Ez persze sarkítás volt, a lényeg, hogy kiegyensúlyozottan kell étkezni – függetlenül attól, éppen melyik felkapott diétát követjük.

paleolit diéta

Érdekes módon tudok mutatni olyan embert, aki világ életében vegetáriánus volt – gabonákat és hüvelyeseket is rengeteget evett – és mégis él és virul és köszöni szépen egészséges. Tehát önmagában a gabona és a hüvelyes nem ördögtől való. Más kérdés, hogy nem mindenkire ugyanúgy hat. Azt figyeltem meg a saját példámon keresztül, hogy aki paleolit diétába kezdett és a régóta fennálló betegségei javulást mutattak, azok egytől egyig mind húsevők voltak. Ezt úgy kell érteni, hogy képtelenek lettek volna úgy eltölteni egy napot, hogy legalább egyszer ne ettek volna húst. Tehát a szervezetük “szólt”, hogy ez kell. Egyébként az állatvilágban tökéletesen működnek a “visszajelzések”, az állatok mindig tudják, mikor mire van szüksége a szervezetüknek. Ez az “érzékszerv” nálunk már elcsökevényesedett. Levonva a konklúziót, aki paleózik és jól érzi magát, annak nem való a gabona, aki vegetáriánus és jól érzi magát, annak nem való a hús. Aki cukorbeteg (vagy megvan rá a hajlama – például minden felmenője az volt), az ne egyen magas GI-jű élelmiszereket. Ilyen egyszerű.

És miért pont a paleo miatt tettem le a voksom? Nagyon egyszerű: rengeteg különböző diétát kipróbáltam (nagy részüket orvosi vagy természetgyógyász utasítására, ajánlására), de mindegyiktől rosszabbul lettem – vagy szerencsésebb esetben nem történt semmi. Egy esetben például (Candida diéta) fogytam 15 kilót (51 kg /179 cm volt a negatív rekord), és szinte a karomat nem bírtam felemelni olyan fáradt voltam egész nap. Pedig ugyanúgy nem ettem finomított szénhidrátot, sem tejterméket mint a paleo-ban. Viszont ettem teljes kiőrlésű gabonákat – nem is keveset. És ennyit számított. Holott nem vagyok glutén érzékeny  – 3 különböző tesztet is csináltak (két patikában kaphatót és egy laboratóriumit) eltérő időpontokban. Mindegyik negatív lett. Tavaly kora tavasszal kezdtem bele a paleóba és elmúlt a lassan 4 éve kínzó refluxom, amire folyamatosan gyógyszert szedtem és úgy sem volt tökéletes (most gyógyszer nélkül semmi bajom), eltűntek az ekcémás kiütéseim, tudom tartani a súlyom, és nem kínoz heti rendszerességgel hascsikarás, vagy hasmenés. Nekem ez elég bizonyíték arra, hogy valamit most jól csinálok. A koleszterin szintem meg – amitől annyian ódzkodnak, hogy magas lesz, mert hát mennyi zsírt meg húst eszem – a normál érték alatt van. Tulajdonképpen a teljes vérképem tökéletes, egyedül a koleszterinem túl alacsony. Alacsony! Úgy hogy egy hét alatt elpusztítok egy 30-as csomag tojást, és mindhárom fő étkezésem tartalmaz jelentős mennyiségű húst és zsírt.

paleolit étrend ahogy mások átják

Összességében tehát egyén függő, hogy kinek mi árt és mi használ, de örök érvényű igazság: az vagy amit megeszel. Az étel mindenképp tápanyag, csak nem mindegy, hogy egy betegséget táplálsz vele, vagy küzdesz ellene, azzal, hogy magadat táplálod. Mindegy, hogy milyen diétát tartasz, csak ne egyél finomított szénhidrátokat és mesterséges cuccokat….és érezd jól magad. A többi nem számít!

2 thoughts on “Magánvélemény: diéta

  1. Nagyon örülök az egész irománynak, mivel sokszor megingok, attól függ mit olvasok a paleóról. Nekem is nagyon jót tesz, amikor bünözni próbálok, főleg fehér lisztes sütit, rögtön büntibe kerülök, egy fejfájással, pedig migrénem volt ami elmult a paleóra, akkor meg minek próbálkozom buza lisztes idiótasággal? Az ember rosszabb az állatnál, az állat megállja, elkerüli, nem eszi meg stb. az ember akkor is eszi, ha árt. Jó lenne még eszmét cserélni az ügyben, mert momentán a koleszterincsökkentőt nem merem elhagyni nyugati orvosok agyonijesztgettek. Előbb utóbb megteszem, csak kéne egy kis segitség mentálisan.

    Üdvözlettel Ildikó

Szólj hozzá!