Alkotmány trailer

Egyszer hód, kétszer hód, hód volt, hol nem volt hód….volt egyszer egy Böszmeország. Történt akkortájt amikor egy csodás tavaszi napon – a megszokott szélvihar és hóesés közepette – összeült pár nagy hatalommal felruházott öltönyös. Tudniillik valamiféle maffia tagok. Olyan politikus félék. Ők képviseltek minket, magukkal szemben. Vagy mi? Igen-igen…

Annyira beleszoktak az emberek a folyamatos tüntetésekbe, hogy már észre sem veszik azokat az alkalmakat, amikor valóban össze kellene fogni és feldugni egy hüvelykujjat valaki seggébe kollektíven. A gyönyörű márciusi időben néhány fiatal tengett-lengett a Kossuth téren, miközben olyan alkotmánymódosításokat fogadtak el, amelyek egy része egészen abszurd, egy másik fele pedig azt hivatott legitimálni, hogy a későbbiekben az aktuális kormány, gyakorlatilag korlátozások nélkül szarhasson bárki levesébe. A kedvencem az a rész, hogy alkotmányba foglalták a hajléktalan kérdést. Azaz lehetőség van mostantól megbüntetni a hajléktalanokat azért mert az utcán élnek. Súgja már meg valaki, hogy mivel lehet büntetni egy nincstelent? Ha pénzbírságot szabnak ki, nyilván a behajtó hatóság képébe fog röhögni a borszagú leheletével, hiszen ha lenne pénze, erősen valószínű, hogy nem élne az utcán ugyebár. A másik lehetőség, hogy börtönbe zárják, ami inkább jutalom, sem mint büntetés: koszt-kvartéj. A harmadik felmerülő opció az ingyen közmunka, amire természetesen nem fogják tudni kényszeríteni, maximum munkatábori módszerekkel, az meg finoman súrolná a demokratikus jogállam határait, azt hiszem (bár ez lehet nem lesz akadály). Eddig tartott a közröhej rész az alkotmányban, de mit is mondtam? Ja igen, autokrácia? Még nem….még!

alkotmánymódosítás, alkotmány, orbán, magyarország, soon, király, vár, budapest

Egyrészt belekerült egy olyan pontocska ebbe a szép nagy könyvbe, hogy az alkotmánybíróság mostantól csak formailag ellenőrizheti az alkotmánymódosításokat, tartalmilag nem:

 (5) Az Alkotmánybíróság az Alaptörvényt és az Alaptörvény módosítását csak a megalkotására és kihirdetésére vonatkozó, az Alaptörvényben foglalt eljárási követelmények tekintetében vizsgálhatja felül.

Mit is jelent ez? “Én mint a Magyar Köztársaság…oh pardon olyan nincs is, tehát Magyarország Miniszterelnöke és a kétharmados többséget birtokló párt vezetője ezennel megtiltom az összes médiumnak a kormányra (ránk) nézve negatív felhangú cikkek, felvételek vagy egyéb tartalmak megjelentetését. Ja, hogy ez alkotmányellenes? Kit érdekel, átírjuk az alkotmányt! Hogy mi? Alkotmánybíróság? Az mi? Én vagyok az állam, ők meg bekaphatják”. Gyakorlatilag kiiktatták az utolsó olyan bástyát, ami a kormány működésének korlátait hivatott fenntartani. Innentől fogva nincs korlát. Illetve van, de azt a kormány bármikor ide-oda rakosgathatja, mint a kordonokat a Kossuth tér körül. Nagyon-nagyon egyszerűen fogalmazva mostantól a kormány szó szerint azt csinál amit akar. Ha törvénybe akarja foglalni, hogy vasárnaponként mindenkinek nyilvánosan rózsaszínre festett bőrtangában kell csirkékkel fajtalankodnia, akkor megteheti, és mi mint Magyarország állampolgárai kötelesek vagyunk engedelmeskedni.

További kis finomítás, hogy az alkotmánybíróság nem hivatkozhat a 2012 előtt meghozott határozatokra (tehát mostantól csak a kormány eddigi működése számít precedensnek). És most jön a kedvencem: Ha az Európai Unió az uniós jogszabályok megsértése miatt büntetést szab ki Magyarországra és ennek folytán fizetési kötelezettségünk keletkezik, a kormány az összeg kiegyenlítésére különadót vethet ki. Mit is jelent ez lefordítva? Ha Vitya valamit elbasz és ezért az EU megdádázza az országot, akkor azt Vitya fogja és átterheli ránk. Ez kb. olyan, mintha a főnököm fizetés megvonást kapna mert valami rossz fát tett a tűzre, ezért ő elveszi az összes beosztottja fizetésének egy részét, nehogy már hiányozzon neki az a pénz.

A többi kis változást csak gyorsan felsorolom, hogy mindenki tisztában legyen vele: Mostantól családnak csak a szülő-gyermek viszony számít, illetve a házasság…minden egyéb nem család. A bíróságok helyett az állam kezébe kerül az egyházak felügyelete, azaz csak a kormány hagyhatja jóvá az egyházi státusz megadását. Innentől a vélemény nyilvánítás nem irányulhat más emberek méltóságának, vallásának, etnikumának vagy nemzetiségének megsértésére (ez egy nagyon szép mondat, de elég sok kiskaput nyit hamis vádak kreálásához, arról nem is beszélve, hogy némileg szembe megy a szabad véleménynyilvánítás – mint alapvető emberi jog – jogával). Alkotmányba foglalták a röghöz kötést is (ezzel némileg egyet értek, bár elég lett volna az oktatási törvényben rögzíteni). Mostantól nincs szabály arra, hogy mit hol tárgyalnak, az országos bírói testület elnöke szabadon megszabhatja melyik ügy melyik bírósághoz kerüljön (csak nehogy véletlenül a kormánnyal szimpatizáljon ez a bizonyos elnök…that would be a shame). Az apróbb cseprőbb kis szarságokat meg sem említem, ez is épp elég úgy érzem. A legnagyobb probléma azzal van, hogy az emberek ücsörögnek otthon és zúgolódnak, hogy már megint egy hülye kormány….de sajnos nem! Nem megint! És nem hülye. Ez most más, mint a többi. Csak észre kéne venni, mielőtt késő lesz….

5 thoughts on “Alkotmány trailer

  1. Atival mi már meg is beszéltük, hogy ha mi nem vagyunk család (lévén nem vagyunk összeházasodva), akkor mostantól anarchoszindikalista közösségnek titulájuk magunkat. :)

  2. Nem, nem vagyunk, mivel nem vagyunk összeházasodva. Akkor család a 2 szülő meg a gyerek, ha a szülők házasok, a gyerekek házasságban születtek. A mi gyerekeink fattyúk drágám. Valahogy úgy, ahogy Attila is írja.

Szólj hozzá!