Adonisz-index…komolyan!

Az elmúlt pár hétben a szokásosnál is többet mozogtam, de be kell valljam nagyon élvezem. Itthon tolom a fegyencedzést, járok crossfitre heti kétszer, úszni heti egyszer és elvétve kajakozni medencébe. Viszont a sporttal kapcsolatban nem olyan rég találtam egy érdekes információt, amit első olvasatra egy kicsit furcsállkodva (nincs ilyen szó?) fogadtam. Mégpedig azt, hogy létezik olyan mérőszám, hogy Adonisz-index. Ez a tökéletes férfi testarányt hivatott mérni, tudniillik bebizonyították (brit tudósok?), hogy van egy bizonyos forma amit a legnagyobb százalékkal majdnem minden nő vonzónak talál. Nem olyan meglepő, hogy van némi köze a természetben rengetegszer előforduló aranymetszéshez (1,618033*). Az alap képlet az, hogy a váll kerülete ha az aranymetszés szerint aránylik a derékhoz, az a tökéletes. Illetve a legjobb az, ha ráadásul a derekunk  a magasságunk 45 század része. Ez alapján megállapítható, hogy egy 180 centi magas egyénnek 81 centis dereka illik legyen és ehhez 131 centis váll dukál. Tehát el lehet felejteni a sok buta testépítő okosságot, hogy minél nagyobb annál jobb, mert bőven át is lehet lépni ezt az arány, és akkor megint ott vagyunk, hogy elvesztettük a hódolóink jelentős százalékát (a statisztika és a tudósok szerint). Hülyeség vagy sem, érdekelt a dolog és hogy-hogy nem találtam egy pár érdekesebb formulát, meg számítást, képletet….aztán nekiültem excelezni…mert én ilyen idióta vagyok és készítettem egy kis eszközt, amit talán mindenki szívesen kipróbálna. Letölthető itt és most!

A használatához annyit, hogy minden esetben kör kerületet kell mérni és nem szélességet, illetve a feladatoknál egy szériát kell csinálni “meghalásig”. Mellette kiszámolja érdekességképpen azt is, hogy körülbelül mekkora lenne a maximum súly amivel egy ismétlést képes lennél megcsinálni az adott gyakorlatból. Ha másra nem hát arra jó, hogy figyelemmel kísérjük és mérni tudjuk egy objektív számmal a fejlődésünket. Kezdésképp le is jegyezném a jelenlegi állásomat, aztán megnézzük 3 hónap múlva hol tartok.

adonisz index számoló táblázat excel

Látszik, hogy pusztán a váll-derék arányom nem olyan rossz, de azért mégsem mondanám magam épp adonisznak. A komplex mutató sokkal cizelláltabb eredményt ad, és abból ki is tűnik, hogy van hová fejlődnöm!

2 thoughts on “Adonisz-index…komolyan!

Szólj hozzá!