Looper

Minden időutazós filmben vannak olyan feloldhatatlan paradoxonok, amelyek elgondolkodtatják a nézőt és ráébresztik, hogy ha elméletben még lehetséges is lenne az időutazás miért nem lehetséges mégis. Egyébként az én elméletem szerint ha lehetséges lenne az időutazás (bármikor a jövőben), akkor bármikor lehetséges lenne, mert ide-oda utazna mindenki. Tehát biztos, hogy nem lehetséges mert még egyetlen időutazóval sem találkoztam. A Terminátor és a Vissza a jövőbe volt eddig a két minden kétséget kizáróan legnagyobb és viszonylag legjobban átgondolt timetraveller movie-ja. A Men in Black harmadik részét hadd ne soroljam ide, mert az egy vicc. Viszont találkoztam ma egy olyan filmmel, ami minden bizonnyal a legjobb időutazós film címre akart pályázni, de sajnos akkora paradoxont tettek bele, ami az egész filmet megkérdőjelezi.

Az említett alkotás a Looper című Bruce Willis mozi. Nem árulok el spoilert, ha elmondom dióhéjban arról szól a film, hogy a jövőben nehéz lesz a hullákat eltüntetni, ezért inkább visszaküldik a kivégzendő embereket a múltba, ahol erre betanított gyilkosok végzik el a piszkos munkát. Nyilván van egy jövőből visszautazott főjenki is aki irányít, megfigyel, gonoszul néz és megpróbál keménynek tűnni, de nekem mindig Dumber marad (Jeff Daniels) hiába a nagy szakáll. A lényeg, hogy a múltbéli gyilkosokat sem szeretnék, ha bárkinek beszélnének a dologról, így őket is visszaküldik, hogy saját maguk végezzenek magukkal, kapnak ezért egy jó nagy adag aranyat és 30 évig boldogan élhetnek.

A filmet elkezdtem nézni hét elején de elaludtam rajta, pedig az eleje eszméletlen jó. Sőt az egész film baromi jó…csak végét rontják el. Most jön a spoiler alert: A főhős nem öli meg öregebb önmagát, majd a film sztorija alatt sok sok minden történik. Meg akar ölni egy gyereket az öreg, ezért a fiatal odamegy hogy megvédje, csomóan meghalnak, csomóan megsérülnek. A film legvégén a fiatal rájön, hogy ő nem akar ilyen gonosz lenni és megöli magát. De semmi nem változik utána, csak az hogy az öregebb énje eltűnik. Ha fiatalon megölni magát könyörgöm, akkor öreg már nem is lesz, nem jön vissza a jövőből, nem akarja megölni a gyereket, és a fiatalabb nem is megy oda a farmra. Szóval az egész film sztorija ugrott. Mindenesetre így is jót szórakoztam és végig izgultam, hogy mi lesz a vége, de hiába. Összességében egy jó film, de a végén számomra túl nagy lett a logikai bukfenc és ezzel el is mosta a katarzist. Még a gyerek fejéről sem tűnt el a seb amit az öreg lőtt rajta. Legalább azt tüntették volna el.

Eltekintve ettől a batár nagy hibától, egész jól kiválasztották a két szereplőt, tényleg hasonlítanak egymásra (Bruce Willis – Joseph Gordon-Levitt), jó a képi megjelenítés, jó a zene, jók a színészek. De akkor miért? Egy ennyire jó filmet miért kell egy ilyen rossz befejezéssel elrontani? Jó nyilván ha megöli a gyereket akkor meg nincs katarzis, mert akkor az történik amire mindenki számított, happy and és kész. De lehetett volna egy kis fantáziájuk. Mondjuk a fiatal srác lelövi az öreget és beleszeret a csajba aztán boldogan élnek és figyelik mikor tűnik el a hulla, hiszen ha nem a vágott szemű csajjal jön össze, akkor sem jön vissza a jövőből. Na mindegy. Azért érdemes megnézni, nem rossz volt….höhö.

looper-poster-quad_0Fotó: sfmag.hu

Looper – A jövő gyilkosa – 5/10

Szólj hozzá!