Panelszabvány

Az ember mindig naiv amikor olyan dologba fog bele, ami valamilyen szempontból jó irányba változtatja meg az életkörülményeit. Mindig! Naiv akkor is amikor először kezd bele egy MLM üzletbe, naiv akkor is amikor kisgyerekként elhiszi hogy “naaa csak még egy kanállal és akkor kapsz csokit”. Én úgy gondoltam, hogy némi munka és anyagi befektetés árán lesz egy szép új csili-vili vécém. Amit – nem utolsó szempont – le is lehet húzni. Úgy gondoltam, hogy a kövezés lesz a neheze (sosem köveztem), ha az megvan, akkor pikk-pakk és pukk…lehet gittelni (már a szó átvitt értelmében). A kövezés meg is lett, mondanom sem kell, gyönyörűre sikerült, sosem hittem volna, hogy őstehetség vagyok. Igaz kurvára elfáradtam, mert egész nap guggolva dolgozni, vagdosni a kurva greslapokat, meg hatszázkétmilliárd radiátorcsövet körbekövezni, hát egy picit energia igényes. Na mindegy is, gondoltam fogom magam és mivel kész vagyok, szépen a helyére illesztem a WC csészét. Mi lehet a baj, csak egy kis cső, ami szabvány, bedugom, berakom, kész. Hát szabvány a paprikás zsíros kenyér hagymás fele, az! Az a kis buzi csonk, ami kiáll a falból, elvileg, minden okos ember szerint 110-esnek kéne lennie. És erről vadul meg akart mindenki győzni telefonon, de az a kurva cső akkor is csak százas. Akár létezik olyan, akár nem. A 110-es csövet rá tudom húzni. De az meg nyilván nem jó, mert akkor megakad a kaki. Elmentem az OBI-ba és vettem “szuperszónikus felxibilis mindenhez jó és még le is szop napjában kétszer kézenállva” feliratú WC kifolyó összekötő elemet. Hát az a baromira univerzális vége nem ment bele szintén a lefolyóba, de ráadásul még ha össze is kötöttem nagyjából a budival, akkora távolságot tartott a faltól, hogy az előszobában kellett volna kábeleznem. Az meg hát finoman szólva is picit szalonképtelen. Természetesen nem lehet a hosszát módosítani, mert acél sodronyos felxicső, mindkét végén ragasztott speciális véggel.

Úgyhogy visszaslattyogtam az OBI-ba és vettem egy excenter bekötőt, amivel lehet nyerni 5-6 centimétert vertikálisan is meg úgy mindenhogy, de az is 110-es csőhöz való, hogy nyomorodjon meg aki kitalálta. Itt jegyezném meg, hogy amíg ezt megvettem, szabadon hagytam a csonkot, aminek persze általános esetben nem lenne semmilyen folyománya, de aki a panel házakat építette az nagyon vicces emberke volt. (A panel elemek közé betonozott, kicserélhetetlen villanyhálózatról most nem ejtenék külön szót ennek kapcsán.) A lényeg, hogy ez szép kis csövecske nem a strang felé lejt (ahogy logikus lenne), vagy legalább vízszintes..neeeeeem…felém. Mi ennek a következménye? Ha valaki fölöttem lehúzza a klotyót, annak minimum a 10%-a nálam köt ki. És kötött is, amíg elvoltam EXCENTERT VENNI. Ami aztán nem lett jó, mert több a különbség a csonk és a WC kifolyója között függőlegesen mint 5 cm (egész pontosan 8 cm), úgyhogy az sem lett jó. Végül dühömben elmentem a Baumaxxba, hátha ott lehet valami értelmesebb dolgot kapni de csak ugyanez a három cucc volt, amit már kipróbáltam. Úgyhogy vettem két 110×30-as könyököt, egy adag jó erős xilót (valami extrém cuccot), meg egy tekercs PVC ragasztó szalagot és megpróbáltam valamit maszekolni, de csak az lett az eredménye, hogy tönkretettem az excentert és még jól fel is basztam magam. Úgyhogy holnap ha bárki keresne vidéken vagyok, egy medencében ücsörgök, jég hideg cidert vedelek és próbálok nem gondolni arra, hogy a lakásom romokban hever egy kicseszett cső miatt, ráadásul még brunzolni is csak a kádba lehet….

5 thoughts on “Panelszabvány

    1. Az univerzális bekötőnek a tömítő gyűrűit lefaragtam, így nagyjából tövig be tudtam dugni a csonkba (a tömítést utólag átlátszó xilo-val oldottam meg), a felxibilis végét meg annyira ráhúztam a csésze kifolyójára amennyire lehetett. Így is kijjebb van a vécé mint eddig (ha becsukom az ajtót beverem a térdem), de legalább működik:)

    2. Hát ugyebár az ott könnyen elrozsdásodik és akkor szopó. Én éppen ezért nem csavaroztam le az újat, hanem inkább xilo-val rögzítettem. Szebb, könnyebb, egyszerűbb :)

  1. Üdvözletem ! Én tanult, ez a szakmám (fűtésszerelő) vagyok, és tonnaszámra építettem már be wc-csészét, ezért tökéletesen megértem a panellakásban való csészecsere problémát. A probléma sokszor már azzal elkezdődik, hogy a régi wc-t le kell szedni, és van ahol bár az elfolyó rész szivárog, de ugyanakkor úgy össze van ragasztva, hogy szétszedhetetlen. A csonk feszegetése pedig életveszélyes, mert ha az tőbe eltörik (könnyen megtörténhet) akkor az kurva nagy gáz. Ilyenkor szét kell vágni a csövet, esetleg kimelegíteni belőle a ragasztott csonkot, stb….. Ha simán szét lehet szedni, az már 99 % siker. Az összerakás pedig már minden esetben nagyjából könnyen megoldható annak, aki nem először csinálja, és tudja milyen anyagok vannak, mit kell mérni, mi hogy fog összejönni, de előzetesen mérni kell, nagyon pontosan, mert feszegetésről szó sem lehet továbbra sem. Vagy pedig minden anyagnak, minden variációnak kéznél kell lenni, de ilyen egy szerelőnél sincs, hacsak nem csak kimondottan wc-csésze cserékkel foglalkozik, de nem hiszem, hogy van ilyen Egy saját magának életében először wc-t cserélő tulajdonosnál pedig biztosan nincs, és amit esetleg vásárolt, az valószínűleg nem lesz jó. Minden fajtából pedig senki nem fog vásárolni, mert a hozzávaló anyagok nem olcsók, és rengeteg fajta van, ilyen-olyan méretű/átmérőjű, excenterből 2-4-6-8 cm eltolású, stb…… és darabonként mind 1.500-7.000 és több ft. Szerelés szempontjából talán legjobb a flexi bekötése, mert végtelenül egyszerű, viszont mivel a cső belseje bordás, ezért szerintem sokkal könnyebben megáll benne a ganyé. Szóval megértem a próbálkozás utáni kényszerű kikapcsolódást, sörözést.

Szólj hozzá!