Gamer szociológia

Nem akarok órákat érvelgetni az ellen a sztereotípia ellen, hogy a gamerek antiszociális görbehátú kövér vagy nyeszlett pattanásos lúzerek, akik egész nap fel sem állnak a monitor elől, mert nyilván akinek van egy kis intelligenciája és ilyen irányú ismeretségi köre az tisztában van vele, hogy nem így van. Inkább egy kis szociológiai eszmefuttatást eszközölnék eme egyre bővülő csoport zárt társadalmában, melyben annyi egyedi (a mindennapi élettől messze távol álló) személyiségjegy fejlődött ki, hogy tulajdonképpen valóban egy virtuális világról beszélhetünk, melyben az emberek nagy százalékának egy második énje érvényesül.

gamer szociológia noob player kocka

Először is van pár fogalom amit a “tudatlanok” számára lehet el kell magyaráznom, mert szükséges a mondandóm megértéséhez. Az első és legfontosabb a noob kifejezés, ez az angol newbie szóból ered ami újoncot jelent. Gyakorlatban ha elkezdesz bármilyen online játékot játszani ezzel fogsz a legtöbbször találkozni. Ha egy 10 fős játékot játszol mindig lesz egy ember aki mindent mindenkinél jobban tud és kétpercenként beírja teljesen véletlen- és meglepetésszerűen valakire, hogy noob, láma, lámer, núbkék, szarshit és hasonlók. Meglepően sok szinonimáját ismeri ennek a szónak, ebből is látszik, hogy természetesen nem csak a játékban jobb mindenkinél, hanem a nyelvtant is keni vágja, mint parasztbácsi a rudas májkrémet. Az ilyen jellegű emlősök okozzák azt az eufóriát, hogy amikor fáradtan leülsz játszani és olyan vagy mint a mosott szar, ebből kifolyólag nem megy éppen olyan jól a játék mint máskor, az ebből fakadó frusztrációt még megtoldja azzal, hogy felkúrja az agyadat a folyamatos “OMG”, “Noob”, “**** you” kifejezésekkel. Ez a játék szépsége. A legszebb az amikor (FPS játékoknál) ő maga az aki hozzásegít ahhoz hogy elhulljak mint egy szaros liszteszsák a platós-IFÁról – mondjuk úgy hogy véletlenül egy picit hátba lő egy M136-os tankelhárító rakétával – majd nekiáll pityeregni, hogy mekkora szemét láma szar vagyok, amiért nem segítettem neki megölni a három másodperccel később rárontó haderőt.

A másik nagy népsűrűségnek örvendő sokaság a Cheater nevet viseli. Szinonímája lehet még a haxor, féker, csaló…stbstb. Olyan egyéneket illetnek eme pejoratív jelzővel, akik a játékot nem kizárólag az etikus eszközök igénybevételével használják. Általában a cheaterek noobok is. Számomra megmagyarázhatatlan neurotoxikus folyamatok mennek végbe egy-egy ilyen példánynál, mert egy lövöldözős játékban például – ahol a legnagyobb sikerélmény abból származik eredően, ha pontosan és gyorsan tudsz lőni – úgy játszani, hogy a gép automatikusan céloz neked, az gyakorlatilag egy video filmmé varázsolja az egészet, mert az említett játékosnak nem kell csinálnia igazából semmit. Akkor mi okoz neki örömet? Mi a siker? Hogy fel tudta rakni az AimBotot (az egyik ilyen szoftver amit használnak automatikus célzásra)? Persze cserébe mindenki másnak is tönkreteszi a játékát. És még be is nyögi néha-néha, hogy noob, a többiekre. Megjegyzem az átlag életkor ennél a csoportnál valószínűleg nem is súrolja a 15 évet.

Hogy ne csak folyton a fikázás menjen beszéljünk még azokról, akiket úgy neveznek, pro. Minő meglepetés, a professional rövidítése, és mint olyan ők az alfa és az omega, ha szembe jönnek az utcán akkurátusan egyesével végig kell csókolni minden egyes lábujjukat. Ők mindig tökéletesen játszanak, sosem hibáznak, mindig elismerik mások tehetségét és sohasem nagyképűek. Szarkazmus? Áhh dehogy. Mindezt azért összegezve a gamer társadalom pont olyan mint egy kocsma. Megvannak a mindenkibe belekötő folyton részeg seggfejek, akik végül csak lehányják a saját cipőjük orrát, a csendben iszogató alkoholisták, és a pultos lánykát fűzögető nagymenők. Természetesen a kocsmaszökevények sem az egész napjukat az ivóban töltik, ugyanúgy ahogy a játékosok sem lehetnek 0-24 online…hiszen vannak alapvető szükségletek amelyekre időt kell szakítani (pisi, kaki, kaja, szex)….

gamer szociológia felirat noob kocka geek

Szólj hozzá!