És az “adók adójának adója” díj nyertese…

Sokáig gondolkodtam, hogy vajon kacsa-e vagy valamilyen más szárnyas étkezési haszonállat, de kis keresgélés után rá kellett jönnöm, hogy sajnos nem. Egyrészt mert az origó amúgy is ritkán szokott hülyeségeket írni, másrészt április elsejével már kicsit elkéstek volna. Amúgy meg megtaláltam kicsit más megfogalmazásban, de tartalmilag ugyanazt a cikket az indexen is:

A bankautomatás készpénzfelvétel, a munkabér bankszámlára utalása, csoportos beszedési megbízás után kellene fizetni a kormány terveiben szereplő pénzügyi tranzakciós adót. A cégeknek az után is tranzakciós adót kellene fizetniük, amikor az államkasszába utalják a dolgozóik járulékát és az áfát. A bankok csak felszámítják az adót, befizetik, de a terhét az ügyfelek viselik.

via Origo.hu  

 Tehát nézzük csak jól értem-e: Onnantól kezdve, hogy nekem papíron megjelenik a fizetésem, odáig hogy abból kenyeret veszek a következő tételeket vonják le: Először ugye a munkáltató levonja a járulékait, utána én virtuálisan befizetem az SZJA-t, majd mivel törvényileg kötelező utalni a fizetést legjobb tudomásom szerint, ezért amikor a munkáltató átutalja a megmaradt nettó összeget, még abból is levonnak egy darabot, mert utalta. Tehát még meg sem kaptam a pénzem, de máris háromszor megsápoltak csak azért mert pénzt kerestem. Aztán persze, ha olyan helyen veszem a kenyeret, ahol nem fogadnak el kártyát, akkor fel kell vennem készpénzt, itt megint levonják a cikk szerint a kis adójukat, utána meg még kifizetem az ÁFÁ-t, amit nemrég emeltek fel 27%-ra és tovább akarják tolni 30-ig. Nem vagyok ideges…nem vagyok ideges…nemi identitásomat félretéve én magam dugnám seggbe a Matolcsyt meg az egész kormányt vazelin nélkül, csak hogy fájjon nekik.

Ebbe az a vicces, hogy a 21. században inkább abba az irányba kellene elmenni, hogy a készpénz forgalom minél kisebb százalékban legyen jelen. Ezzel meg mit fognak elérni? Inkább mindenki kiveszi majd egybe a fizetését, hogy csak egyszer kelljen azt a nyavajás adót kifizetni. Vagy ami még rosszabb, a cégek is inkább készpénzbe fognak fizetni a munkavállalóknak feketén, mert jobban megéri nekik, kevesebb járulék, és a munkáltató is jobban örül a több pénznek a kezében. Minél nagyobb a rés a papíron megjelenő bruttó bér és a kifizetett nettó között annál nagyobb az esélye a fekete munkának…hogy erre még nem jött rá senki a kedves kormányból, baszom az anyjukat a közgáz végzettségű képviselőknek. Valaki említette, hogy sokáig feszítik a húrt, annak kellemetlen következményei lehetnek, hiszen manapság már nem olyan nagyon nehéz fegyverhez jutni és ha tömegek veszik elő a kis elzárt ládikájukból az engedéllyel tartott lőfegyvereiket, annak csúnya vége lesz…

Szólj hozzá!