Nyakfőzelék csattanóval

Egyszer már elpazaroltam egy egész bejegyezést a témára, de újra és újra előtöri piszkos kis buksiját valahonnan a közösségi médiából, vagy egyéb csatornákból és lehet hogy tényleg nincs igazam…de erről még senkinek nem sikerült elfogadható érvekkel meggyőznie. Az alapkérdés az, hogy előfordulhat-e olyan szituáció, amelyben alkalmazható megfelelő mértékű testi fenyítés a gyermekkel szemben? Az egésznek a katalizátora egy törvénymódosítás és annak kétértelműsége, valamint az ebből fakadó vitaömleny, ami kialakult Facebookon.

Facebook vita (Vigyázat...hosszú)?»

Tehát elöljáróban szeretném valamelyest tisztába tenni a saját kompetenciámat a dologgal kapcsolatban: Nincsen gyerekem, nem vagyok pedagógus, egy egyszerű 24 éves fiatal srác vagyok, aki Újpesten és Rákospalotán nőtt fel, és aki aktív figyelemmel kíséri a magyar oktatás, illetve szociális helyzet változásait, problémáit, mert alapvetően érdeklődik a téma iránt.

Nem tekintem megoldásnak a verést. Sőt javítsuk is ki a szóhasználatomat, nevezzük inkább testi fenyítésnek, mert akár az is lehet ilyen, hogy erősebben megszorítom a kezét valakinek. Hosszú távon megfelelő családi körülmények között természetesen nincs létjogosultsága egyetlen pofonnak sem, ezt elismerem. Én kimondottan azokra az eseteket próbáltam kiemelni, ahol valami miatt (például a családi körülmények, de lehet hogy más), az adott gyermek olyan szintű szociális torzuláson ment már keresztül, hogy hiányzik belőle a megfelelő irányokba közvetítendő tisztelet, valamint képtelen felmérni, hogy melyik tettével mekkora kárt okoz. Vagy ami rosszabb, ha fel tudja mérni, de nem érdekli. Hoztam 1-2 példát a közelmúltból, amit a rádióban, vagy a tévében lehetett hallani, de természetesen ezek nem egyedi esetek, csak a legdurvábbak azok közül, amelyek nap mint nap történnek az iskolákban.

A haláltáboros hasonlatra nem térnék ki, az utolsó hozzászóló nyilván nem gondolta komolyan az ötletét. Vagy ha igen, akkor súlyos értékelési zavarai vannak egyetlen pofon hosszútávú hatásaival kapcsolatban. Nem akarok hosszadalmasan lovagolni a kérdésen, egyszerűen csak nem látom azt, hogy ez a fene nagy liberalizmus, ami a köznevelésben és az otthoni nevelésben egyaránt egyre jobban terjed, jó hatással lenne a mai gyerekek/fiatalok élethez és a többi emberhez való hozzáállására. És hangsúlyozom, nem azt mondtam, hogy minden gyereket verni kell, mert a nagy többség normális és ért a szép szóból, lehet rá észérvekkel hatni. De akire nem, azt a társai és a többi ember érdekében egyéb eszközökkel kell jobb belátásra kényszeríteni, hogy legközelebb ne kezdje nyilvánosan ütlegelni a saját tanárát, miközben a többiek mobillal videóra veszik és hangos röhögések közepette felrakják a youtubera. Sőt akár a saját érdekében is történhet, mert mi van akkor, ha az adott csemete mindenkit ütöget, rugdos, inzultál és a sokadik magyarázatra sem érti, meg hogy ezt nem szeretik az emberek és egy kevésbé nyugodt, esetleg erősebb egyed, nem biztos, hogy ilyen megértő lesz. Akkor ha ezt nem nyomatékosítjuk egy megfelelő erősséggel megválasztott pofonnal, előfordulhat hogy később más teszi meg, de teljes izomból, és annak már lehetnek hosszabb távú hatásai.

Az meg, hogy a rendőr igazoltathat egy gyereket, aki egyedül kószál az utcán hétköznap napközben, nem értem miért olyan felháborító. Bárkit igazoltathat a rendőr, engem is megállíthat ha olyan kedve van és elkérheti a személyimet, lakcím kártyámat. Ha nincs nálam bevihet az őrsre, amíg tisztázódik ki vagyok – mi vagyok. Ha van igazolása a purgyénak, akkor no problem, ha meg nincs akkor meg terelje csak vissza szépen az iskolába. Szerintem. És még egyszer hangsúlyozom én is lógtam (igaz nem sokat), de majdnem szín ötösre érettségiztem…persze ez nem mentség, tudom.

A másik meg a szülők hozzáállása, de erről nem is szeretnék túl sokat beszélni. Engem még leszidtak azért ha intőt vittem haza, vagy rossz jegyeket. Ma nagyon sokan a tanárt veszik elő, hogy hogy képzelte, hogy rossz jegyeket ad az ő kis prüntyőpitéjüknek, még csorbul az önértékelése…Nem csorbul: reális lesz…ha egyes dogát írt, az azért van mert szart sem tud és azért kapott rá egyest, hogy legalább azzal tisztában legyen, hogy mivel nincs tisztában.

testi fenyítés iskola régen és most szülők gyerekek

Egy szó mint száz, megint csak azt tudom kihozni ebből az egészből, hogy análkalapács. És azt is azért, mert mostanra elfogyott a türelmem ahhoz, hogy írjak, és ez volt a legkézenfekvőbb befejezés ami eszembe jutott. Lehet nem sikerült a véleményemet messze menőkig tökéletesen megfogalmazni és most mindenki azt hiszi, hogy egy agresszív állat vagyok, aki szabadidejében csecsemőket rugdos végig az Andrássy úton valami vidám popszámot fütyörészve kedvtelésből. Pedig nem…nem szeretem a popot.

Szólj hozzá!