Magyarock körkép #1

Népszerűsítsük a magyar zenekarokat rovatunk újabb adása most a ZPZ nevű formációval jelentkezik. A nevük a Zöld-Pinkód-Zöld rövidítése, amit ugyebár gyakran hallhatunk miután a pénztáros elveszi a bankkártyánkat fizetéskor a Tescóban. Az első számot elindítva a banda nevének olvasása után maradt apróbb kételyt teljesen eloszlatja a dalszöveg: ez bizony egy olyan zenekar, akik puszta szórakozásból csinálják azt amit mi hallgatunk. Ennek ellenére egy zeneileg számomra közel álló elegyet töltöttek fel a honlapjukra.

Eddig mindösszesen 6 különböző nóta érhető el a www.zpz.hu-ról különböző online megosztókra feltöltve, ebből kettőt emelnék ki. Az itt fent is meghallgatható Funky-t és a Saturdayplace-t. Szövegileg a prűdebb és a faék egyszerűségű humort nehezen toleráló embereknek lehet támad majd kifogásuk, de ez szubjektív…nekem nagyon bejött mindkét szám. Egyébként alapvetően hardrock-nak tudnám bekategorizálni a számokat, bár mindegyikben van némi keveredés és gyakorlatilag mindegyik más és más.

És akkor még itt váltanék egy pillanatra, mert legutóbb amikor szóba hoztam őket, nem adtam meg a kellő tiszteletet a VolumeFeeder nevű bandának, akik nevük és szövegezésük ellenére tetőtől talpig magyarok. Összesen hárman tolják a hangládát, de így is egy messze menőkig kifogásolhatatlan Metallica utánérzést nyújtanak, eredeti saját számokkal. Az éneke, ha egy picit rágyúr még mimikára is beéri Hetfieldet.

Egyébként meg hallgassatok rengeteg magyar zenét, mert beláthatatlan számú feltörekvő hazai együttes van, akik csilliárdszor értékelhetőbb muzsikát alkotnak mint a csillag születik és az x-faktor összes fellépője, a zsűrivel együttvéve négy év alatt. Egyet sajnálok csak, hogy nagyon kevesen énekelnek magyarul. Nem vagyok valami őrangyala a nyelvenek vagy ilyesmi, de szeretem ha magyarul tudom üvölteni, hogy “Leszek a szexuális tárgyad, én kielégítem a vágyad, és az sem érdekel már, ha nem akarsz tőlem mást….”

Szólj hozzá!