Lazactatár osztrigával (ez így sznobul hangzik?)

Egyszerű bevásárlásnak indult a mai, amolyan heti mindent megveszek féle Tescojárás. De megakadt a szemem a halas pultnál egy olyan számon, amely nem gyakran van azon a helyen, ahol volt. 2100. Mi is ez? A norvég lazacfilé kilónkénti ára forintban kifejezve. Mondanom sem kell, azonnal vettem egy egész darabot, nem apróztam el, sikerült egy másfél kilós példányt kiszemelnem. Aztán balra tekintettem és egy másik érdekesség is a figyelmembe akadt: osztriga. Darabja 180 forint, egyszer ki kell próbálni. Hát hazajöttem, lebőröztem a halat és elkezdtem gondolkodni mit kéne művelni vele. Másfél kiló hal azért kicsit sok lenne egyféle kajára, úgyhogy gondosan ketté választottam: 90 dekát óvatosan megpároltam ólívaolajon (ez lesz a holnapi ebédem), a maradékból pedig a következőt alkottam, amíg főtt az osztriga….hozzávalók:

  • 60 dkg friss lazacfilé
  • 1 szár póréhagyma
  • 1 tojás
  • fél citrom leve
  • citromfű
  • olivaolaj
  • bors
lazactatár osztrigával

A lazacot apró darabokra felkockáztam, majd miután a póréhagymát robotgéppel felaprítottam, utána suhintottam azt is és az egészből alkottam egy póréhagymás lazacpépet. Ezután ráütöttem a tojást, meglocsoltam egy-két evőkanál olajjal és tovább berregtettem a masinát. Végül beledobtam a fűszereket, meg a citromlevet, tekertem rajta még egy picit és körülbelül 10 perc pihi után szépen tálaltam. Az osztrigát simán sós vízben főztem meg. Itt jegyezném meg, hogy utána néztem…nem szabad nyersen fogyasztani mert valami halálos baktériumot terjesztenek az osztrigák. Ha nyersen nyitva van ki kell dobni…ha főzésre nem nyílik ki: ki kell dobni. Ennyit a biztonsági előírásokról. Amúgy amikor kinyitottam az osztrigát ez a látvány fogadott odabent:

A lazactatár határozottan finom lett…büszke vagyok magamra. Osztrigát meg nem érdemes venni, mert pontosan ugyan olyan íze van mint bármelyik másik kagylónak, de legalább háromszor annyiba kerül. Várom már a hosszú hétvégét mert egyre több a mosatlan és egyre kevesebb kedvem van bármit is kezdeni vele…

Szólj hozzá!