Afroamerikai funky-basszer

Újabb aktuális kedvencet fedeztem fel az internet végeláthatatlan útvesztőjében. Mindig meglepődök, amikor egy olyan együttest vagy előadót találok, aki finoman szólva sem mai csirke ráadásul iszonyat jó zenét játszik és ennek ellenére még fél füllel sem hallottam róla soha a büdös életben. Ezt a sort gazdagítja T.M Stevens, egy afrikai származású amerikai basszusgitáros.

Nem sok infót sikerült róla összeharácsolnom, pedig komoly tehetség a srác. Mivel alapvetően ugye basszer, rengeteg olyan funkys és slappinges téma építi fel a számait amitől az a bizonyos hátszőr felállítós érzés keríti az embert a hatalmába. Vagy hát legalábbis engem. Rengeteg fajta zenét játszik egyébként, az albumain találtam tiszta funkyt, rockot, metált, bluest sőt még soul-t is, valamint ezeknek a különféle keverékeit.

És most jön az érdekesség: 1974 óta tépi a húrokat, olyan előadókkal dolgozott együtt mint Joe Cocker, James Brown, Tina Turner, Steve Vai, Taylor Dayne, Billy Joel és 2Pac. Első saját albumát 1995-ben adta ki Boom címmel, majd 2007-ig még nyolc király korong került ki a kezei közül (mily csodás alliteráció). Ezek közül kiemelném az 1997-ben megjelent Black Night című Deep Purple feldolgozás albumot, melyen több másik előadóval karöltve az együttes legismertebb számait öltöztetik a saját szájízüknek megfelelő köntösbe, meglehetősen élvezhető alkotásokat készítve így.

Jó is volt hogy találtam végre valami újat, mert már azt sem tudtam mit fogok hallgatni májusig, mindig csak ugyanazt a 9-10 ezer számot ismételgetem. Májusban viszont megjelenik az új Tenacious D album (remélhetőleg) és az az érzésem, hogy akkor egy jó darabig nem is fog más szólni a kocsiban. Addig is nyomatom Stevens pajtit és várok türelemmel…

Szólj hozzá!