Nem csak a képregényeké a világ

Az elmúlt hétvégére tervezett filmezős este köszönhetően annak, hogy mindenki aznap mondta le, ismét kicsit máshogy alakult, mint ahogy elképzeltem, de most legalább nem voltam egyedül és még egy kis alkohol is fogyott. De legalább megtudtam, hogy nincs értelme ilyesmit szervezni. Viszont, ha már a filmeknél tartunk tegnap megnéztem másodszor a Vasember című remekművet és még mindig úgy gondolom, hogy a képregény adaptációk (egy-két kivételtől eltekintve) értékelhető filmélményt nyújtanak, ezért úgy döntöttem egy-két kedvencemről elmondom a véleményem és a gyengébbek kedvéért egy kis betekintést is nyújtok a történetbe és a főhős jellemébe…ha nem lennél tisztába vele…te tudatlan!

1989 Batman – A denevérember (9/10)

(DC Comics) 

filmek batman denevérember marvel képregény filmAz első igazi képregényből nyert celluloid szalag végeredménye a Michael Keaton alakította Batman, mely erős belépőt jelentett a papír alapú szuperhősöknek a filmipar világába. Az alkotás minőségére jó hatással volt Tim Burton rendezése és a jól ismert fantáziadús képi megjelenítése, amely minden filmjére jellemző. Megjegyzem egyébként a kedvenc rendezőmről van szó, úgyhogy lehet picit elfogult is vagyok vele szemben. Keaton mellett olyan nevek tűnnek fel még mint a Joker-t alakító Jack Nicholson és Viki Vale szerepében Kim Basinger.

A hős: A képregényhősök mindegyikét jellemző valamilyen személyiségbeli torzulás, vagy pszichológiai jellemző itt a gyerekkori trauma (konkrétan szülei elvesztése) eredménye. Batman egyetlen célja, hogy a bűnözést visszaszorítsa, de közben névtelenségbe burkolódzik, saját magát védve nem fedi fel valódi kilétét. Értelem szerűen itt nincs semmilyen genetikai csoda, csupán egy milliomos pénzéből ügyesen összerakott felszerelés.

További folytatások:

 • 1992 Batman visszatér (7/10)
 • 1995 Mindörökké Batman (5/10)
 • 1997 Batman és Robin (5/10)
 • 2005 Batman: Kezdődik! (9/10)
 • 2008 A sötét lovag (10/10)

1994 A Maszk (7/10)

(Dark Horse Comics) 

maszk képregény filmSokan mondják, hogy Jim Carrey tehetségtelen és csak grimaszolni tud. Legelső filmjeinek egyike a Maszk erre tökéletesen jó ellenpélda. Nagyon jól alakítja a gátlásos, félénk, átlagos nyárspolgárt, aki éli szingli kis életét a kutyájával és várja, hogy a nagy ő majd egyszer csak az ölébe pottyan. Amikor a maszk nincs rajta, tulajdonképpen nem is nagyon grimaszol. Mint minden adaptációba, ide is kellett egy jól ismert, híres bombázó, akit ez esetben Cameron Diaz személyesít meg…teljes mellbedobással csinálja végig a szerepét. Mondhatjuk, nagyon rendben van.

A hős: Itt nem beszélhetünk igazán hősről, hiszen nem egy szuperman az emberünk. Teszetosza, gátlásos, szégyenlős…egy felnőtt kamaszgyerek. A maszkot felvéve azonban minden elnyomott érzése és álma valósággá válik és rajta keresztül megismeri az igai énjét.

1995 Dredd Bíró (8/10)

(IPC Media) 

dredd bíró képregény filmAz elmaradhatatlan szupersztár szerepét ezúttal Stallone kapta, de szorosan mellette ott teper a pályája felívelését váró Rob Schneider is, valamint Max Von Sydow is kapott pár képkockát. A speciális effektek kissé ugyan elmaradnak az 1995-ben elvárható szinttől, de ez semmit nem von le a film élvezhetőségéből. Igazi tökös sci-fi akciót kapunk: egy posztapocalyptikus világképpel fűszerezett Ötödik elemet.

A hős: Dredd a jövőbeni világ igazságügyi minisztériumát megtestesítő bírák egyike. Rendőr, bíró és hóhér egy személyben. Elvakultan követi a törvényt, míg nem rá kell eszmélnie, hogy a hőn szeretett szabályait könnyedén ellene fordíthatják, így kénytelen az igazságért harcolva néha szembe menni azzal.

1998 Penge (10/10)

(Marvel Comics) 

penge képregény filmKezdjük azzal, hogy szeretem a vámpíros filmeket és Twilight nem vámpíros film. A Twilight egy csillámbuzis fostömlő-örvény. Ennyit erről. Na most a Penge… kedvenc filmjeim egyike. Wesley Snipes-ot amúgy nem nagyon szeretem, de ebben és a Pusztítóban fergetegesen jól hozza a szerepét. Igazi véres alvilágként jelenik meg a vámpírok társadalma, akiknek bujkálniuk kell a napfény és az emberek elől, a tömegpánik (és így a nagyobb vámpírellenes hadjárat) elkerülése miatt. A napra érve nem csillognak, hanem elégnek, ha valakit megharapnak abból spriccel a vér és nem szopkodják egymás faszát úton útfélen…akit kell megölnek…hidegvérrel. Ez egy vámpíros film.

A hős: Penge egy félvér vámpír, akinek az anyját szülés előtt harapták meg. Így rendelkezik rengeteg tulajdonsággal ami erősebbé teszi az embereknél, de a vérszomja is megmaradt, ami ellen folyamatosan harcolnia kell. Fényjárónak nevezik, mert nem árt neki a napfény. Fejébe vette, megöli anyja gyilkosait…azaz az összes vámpírt aki a szeme elé kerül. Számító, hidegvérű, céltudatos, rideg gyilkológép….

További folytatások:

 • 2002 Penge II. (10/10)
 • 2004 Penge: szentháromság (5/10)

2000 X-men – A kívülállók (8/10)

(Marvel Comics) 

x-men kívülállók marvel képregény filmAz emberi faj mutálódik. Egyesek különleges képességekre tesznek szert mutációjuk révén, ezért az emberek kirekesztik őket a társadalomból, félnek tőlük. A mutánsok két rétegre oszlanak: Bizonyítsuk be az embereknek, hogy ártalmatlanok vagyunk -vs.- Pusztítsuk el az embereket. Rendkívül jól példázza a film, hogy mennyire félnek a legtöbben a változástól, a másságtól. Itt nincs egy kiragadott főhős, mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. A folytatások közül a tavalyi X-men: Az elsők nagyban felül emelkedik bármelyik előző filmen, érdemes azzal kezdeni.

További folytatások:

 • 2003 X2 (8/10)
 • 2006 X-men: Az ellenállás vége (7/10)
 • 2009 X-men: Kezdetek (Wolverine)  [Ami nem farkast hanem rozsomákot jelent] (7/10)
 • 2011 X-men: Az elsők (9/10)

2003 Hulk (6/10)

(Marvel Comics) 

hulk marvel képregény filmEz volt az a film, amitől valamiért ódzkodtam. Nehezen vettem rá magam, de végül tavaly vagy tavaly előtt megnéztem. Kellemes csalódás  volt, főleg az operatőri és vágó/speciális effektes munkája. Ezt nevezhetjük igazi képregény filmnek, mert képi megjelenés nagy részét a képregényekből ismert hangutánzó szavak, keretek és elmosódó hátterek adják. A sztoritól mondjuk nem dobtam magam hanyatt, de összességében nézhető volt. Ja és Jennifer Connelly legalább olyan formás hátsóval rendelkezik, mint Kate Beckinsale. Már csak ezért is érdemes egy próbát tenni a filmmel:) Mondjuk a CGI-k hagynak kivetni valót maguk után. Konkrétan a főhős amikor éppen mérges úgy néz ki mint egy nagy shrek, mintha gumiból lenne.

A hős: Egy biológiai fegyvereket gyártó vállalat egyik szakemberének fia. Kap valami vadi új anyagtól sugárzást, vagy injekciót, már nem emlékszem. A lényeg, hogy ha mérges lesz, ez az anyag beindul benne és egy elpusztíthatatlan zöld hústoronnyá változik. Nothing more, nothing less…

Folytatása:

 • 2008 A hihetetlen Hulk (7/10)

2004 Hellboy – Pokolfajzat (9/10)

(Dark Horse Comics) 

hellboy képregény filmA következő kedvenc. Ron Perlman amúgy is általában érdekes és izgalmas szerepeket szokott alakítani, de itt tulajdonképpen száz százalékos alakítást nyújt. Arrogáns, önfejű, de mellette humoros és annak ellenére hogy egy túlvilágról származó lényt alakít, egészen szerethető és kedves. A pengéhez hasonlóan remek akció jelenetek tarkítják a filmet, de a fantasy rajongóknak sokkal több csemegét tartogat az említett filmhez képest, főleg a második rész. A főhős, mindig jókor jókat nyög be, szép a képi világa…összességében remek szórakozást tud nyújtani akár többedszeri nézésre is.

A hős: A második világháború alatt Hitler okkultista törekvéseinek egyik eredménye, hogy megnyitnak egy átjárót a másik világok között, melyen keresztül egy piros kisfiú átszökik az emberekhez. Egy tudós a gondjaiba veszi és felneveli. Később egyre többet megtudnak a dimenziók és pokolbeli lények mibenlétéről és Pokolfajzat, néhány hasonló társával együtt egy olyan kormányhivatalnak kezd dolgozni, ami az embereket próbálja megóvni a másvilág jelentette fenyegetéssel szemben.

Folyatatása:

 • 2008 Hellboy 2 – Az aranyhadsereg

2008 A vasember (9/10)

(Marvel Comics) 

vasember marvel képregény filmÉs akkor el is érkeztünk az ihletet adó műhöz. Hosszú ideig ontották magukból a mozik a képregény adaptációkat, de négy éven keresztül semmi érdemlegessel nem találtam szemben magamat. Ez volt az első. Élvezhető, izgalmas, ahol kell humoros. Robert Downey Jr.-t először az Air Americaban láttam szerepelni, aztán utána sokáig semmiben. Ott sem volt rossz, de Mel Gibson lemossa a képernyőről. Mindegy is tulajdonképpen, mert a Vasemberben hozza a jó formáját. Az az igazság, hogy már két napja írom ezt a bejegyzést, és nem tudom igazán miről kéne még írnom, mert elfáradtam és meguntam a témát is, de gondoltam most már befejezem, ha ennyi hülyeséget összehordtam. Ja de azt még megjegyzem, hogy stílszerűen a Black Sabbath – Iron Man című számával kezdődik és záródik a film, ami plusz jó pont. Szóval ez egy jó film. Ennyi.

A többi kedvenc képregény filmemről nem írok ilyen sokat, egyszerűen csak felsorolom őket, így ni:

Szólj hozzá!