Kis hasznos: PNG tömörítés

Fene az áldott jó szívemet, már megint megmentem a világot és közzéteszek egy igen fontos információt. Na, akkor beszéljünk a prosztatarákról….na, most hogy már mindenkit elijesztettem, nincs is értelme a posztnak. Valójában egy webes okosságot szeretnék megosztani, mégpedig keresőoptimalizálás témakörben. Aki foglalkozik weboldalak szerkesztésével, az gyakran találkozott már valószínűleg a SEO (Search Engine Optimization) kifejezéssel, mert ha nem akkor valamit nagyon rosszul csinál. Na most a Google körülbelül 86 különböző algoritmus alapján rangsorolja és indexeli az oldalakat (mint az közismert – Safranek). Az egyik ilyen adat az oldal betöltődésének ideje (Load Time). Próbálok kis bevezetőt szerkeszteni a tudatlanok számára, de valójában ez mind csak körítés egy viszonylag szűken specializált probléma felvázolására.

Szóval a Load Time. Részben függ a szerver sebességétől, a szerver és a kliens távolságától, a kód megfelelő szintaxisától, a letöltendő fájlok számától, és persze nem utolsó sorban méretétől. Mi az ami általában a legtöbb helyet foglalja és így a legnagyobb mértékben befolyásolja a letöltendő oldal méretét? Hát a képek. Ezen a területen, mindig nagy vitát tud kavarni, hogy mikor milyen formátumot érdemes használni (GIF, JPG, PNG). Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. JPG-t viszonylag ritkán használok, tekintettel a nem kicsit rusnya tömörítési hibák végett. Persze most a szemfülesek mondhatják, hogy dehát itt jobb oldalt a nagy képem is JPG…igen. Annak is megvan az oka. De térjünk vissza a problémára. Szóval a GIF vagy PNG kérdést pedig a kép összetettsége szokta eldönteni. Ha 256 színből össze lehet rakni a képet (azaz nem veszt a minőségéből semmit), akkor a GIF-et érdemes választani, mert a töredékét foglalja egy PNG képhez képest. Ellenkező esetben azonban utóbbi a megfelelő választás. Viszont egy PNG általában sok helyet foglal, így lassan lehet letölteni. Felmerült bennem a kérdés, lehet-e tömöríteni? Hát mit ad isten találtam egy programot, ami ingyenes, tök kis helyet foglal és bugmentesen tömöríti az imént említett formátumot: pngout.

A használta baromi egyszerű, nyitunk egy parancssort (Start > Futtatás… > cmd) és a megfelelő elérési út mögé beírjuk, hogy pngout kep.png. Nyomunk egy entert és voila. Igen ám, de ha én 200 db képet szeretnék gyorsan és hatékonyan összecsomagolni, akkor sajnos észre fogom venni, hogy a pngout *.png parancs nem működik. És itt jön a segítség része. Ezt kell begépelni:

for %i in (*.png) do pngout “%i”

Na, ma is megmentettem a napot ezért a pihe puha seggem üdvözülni fog a menyországban és megveregetik a buksimat, hogy ügyes voltam. Nagyon szívesen ti kis vérszívók!

Szólj hozzá!