Egy kán naplója

Az internet tele van jobbnál jobb idézetekkel, meg érdekesebbnél érdekesebb tényekkel. Én is mint oly sokan, elolvasom és meglepődöm és tetszik és mosolygok és megnyomom a tovább gombot, aztán egy jó hangulatú társalgás közben a megfelelő helyen beköhögöm és akkor nagyon büszke vagyok magamra, hogy ilyeneket tudok. Ugye? De vajon mennyi az igazságalapjuk ezeknek? Hiszen bárki bármit feltölthet az információs szupersztrádára, aztán ha eléggé megbotránkoztató, vagy érdekes, akkor fénysebességgel terjed a hülyeség. A mai nap ezt találtam:

Dzsingisz Kán annyi különböző nővel létesített szexuális viszonyt, hogy a világ népességének 5%-a ma mondhatja, hogy a nagy vezető leszármazottja.

Ezek hatalmas számok, ha belegondolunk és felmerült bennem, hogy nagyságrendileg ennek könnyen utána lehet számolni. Az alap adatok adottak, hiszen tudjuk, hogy jelenleg 7 milliárd körüli a világ népessége. Kánunk a 12-13. század között élt, azaz 800 évvel ezelőtt. Én igazából csak arra voltam kíváncsi, hogy egyáltalán reális-e ez a szám, de hozzávetőleg pontosan meg lehet mondani azt is, hogy ez számszerűleg hány nőt jelent. Nézzük a levezetést:

  1. 7 milliárd x 5% = 350 millió (ennyi a ma élő leszármazottak száma)
  2. 800/30 = 26,6 (ennyi generáció telt el azóta, ha átlagosan 30 évesen szültek)

Van egy formula amivel a generációk növekedését lehet kiszámolni, pontosabban a generációk számából a várható népességnövekedést. Ez így néz ki:

Pn a populációt mutatja n generáció után, egyetlen párból kiindulva. Tehát a Pn az tulajdonképpen a már ismert 350 millió. Az n is ismert, az 26,6. Az x azt jelöli, hogy hány generáció van még életben abban az időszakban amikor a populáció Pn. Mivel 30 éves generációkkal számolunk és az átlag életkor 60-80 év között van a világon nagyrészt, de azért még lehetnek életben bőven 90 évesen vagy a felett ezért ez a szám 3. A C a családokban született gyermekek számának fele. Ha C=2-vel akkor a növekedési ráta zéró, hogy valójában ez miért inkább 2,1 és 2,5 közé tehető, azt történelmi adatokkal lehet igazolni, aminek ezen az oldalon utánanézhet mindenki. Számoljunk mondjuk 3-al, szerintem ez egy jó közelítést adhat a valóságnak. Tehát a fenti változókat mind ismerjük. Akkor mit keresünk? Hát ez azt adja meg hogy egyetlen párból indulva mennyi lesz. De nekünk nem egy párunk van, hanem pont azt nem tudjuk, hogy mennyi. Tehát a Pn-t szoroznunk kell y-al. És ezt az y-t keressük.

Ez azt jelenti, hogy a becsült adatokból kiindulva a kis puncipecérünknek élete folyamán 40559 darab nőnemű egyeddel kellett szexuális kapcsolatot létesítenie. Persze ez akkor ennyi, ha mindegyiktől született is gyermeke. De legyünk optimisták, neki bivaly erős úszóbajnokai vannak és 100%-on teljesítettek minden alkalommal. Na most, ő 1162-től 1227-ig éldegélt, ez 65 évet jelent. Mondjuk későn érő típus volt és 18 évesen vesztette el a szüzességét, valamint öreg korában (mondjuk 50 évesen) már nem szexelt. Az azt jelenti, hogy 32 éve volt a fenti létszámú hárem megdöntésére. Vagyis pontosan 11688 nap. Mi következik ebből? Naponta átlagosan 3-4 különböző nővel paráználkodott, úgy hogy egyetlen napot sem hagyott ki, ja és egyetlen nővel sem volt kétszer! Hmm…

Szólj hozzá!