Az erő velem van

Az a helyzet, hogy felborult a tér-idő kontinuum, Szauron megszerezte a gyűrűt, Justin Bieber értékelhető számokat kezdett csinálni (najó, ez erős volt)…elkezdtem életem első MMORPG-jét játszani. Ez azért ilyen nagy dolog, mert én már a WoW megjelenése óta nem értettem, hogy hogyan képesek emberek havi szinten kiadni 3-4-5 ezer forintokat, azért hogy egy számítógépes játékkal játszhassanak, amikor ott van egy rakás másik, ami nem havidíjas. Arról nem is beszélve, hogy meg kell venni az alapjátékot is 10-15-20 ezer forintért. Ja és ráadásul én alapból nem nagyon játszottam már összesen 2-3 óránál többet egy játékkal, mert nem nagyon kötöttek le (talán ez alól kivétel volt a Bad Company 2). De most, eljött a megvilágosodás ideje. Mi más késztethetett volna eme sorsdöntő lépésre, mint hogy megjelent a Bioware által fejlesztett Star Wars: The Old Republic elnevezésű MMO.

star wars mmorpg játék szoftver

Hát azt mondanom sem kell, hogy amin rajta van a Lucasarts logója, az mind-mind “musthave” kategória számomra, bár eddig anyagi megfontolásból, általában a legolcsóbb forrást részesítettem előnyben. Mivel azonban egy online játékról beszélünk, amit másképp nem lehet játszani, csak ha eredeti széria számmal rendelkezem, kénytelen voltam megvenni, de abszolút nem bántam meg. Lehet akármennyire fikázni, de szerintem a 6 film története úgy zseniális ahogy van, a kisebb-nagyobb bakikkal és logikai bukfencekkel együtt (A terminátorban sokkal nagyobb paradoxonok vannak, mégis minden idők egyik legjobb sci-fi története). Aki olyan tudatlan, hogy nincs tisztában a filmek által felvázolt sztorival (ami persze korán sem a teljes Star Wars), annak itt egy kis gyorstalpaló: Star Wars 1-6 tömörített verzió »

Az Old Republic jóval a filmek története előtt játszódik. Az első Birodalom fennállása idejében, amikor a Köztársaság és a Birodalom egymás mellett léteztek, de egy nagy háborút lezáró béke következtében, egymás között felosztották a bolygókat. A Sithek ezt követően elkezdték feltárni az ősi ereklyéket rejtő nagyurak sírjait, hogy a régi birodalomban ismert és használt erőket bevetve, a békét felrúgva visszafoglalják a galaxist.

A játékban választhatunk, hogy a köztársaság vagy birodalom oldalán akarunk becsatlakozni a történetbe. Ezen belül 4-4 karakter osztályt is választhatunk, ami nagyban meghatározza, hogy honnan is indulunk és merre fogunk tartani. Ezek a következők:

star wars mmorpg swtor old republic

Én Sith Inkvizítort indítottam, azon belül is az Assasin specializálódást választottam. Rabszolgaként kezdtem a sztorit a Sith akadémia bolygóján a Korribanon. Végül sikerült az egyik mestert megnyernem magamnak és az ő tanítványaként keresgélem jelenleg az elveszett ereklyéket a galaxisban. Persze a játék mivel multiplayer és egy online világban játszódik, sok lehetőséget biztosít az egymással való interakciókra. Sok küldetés van amit egyedül meg sem lehet oldani, csak akkor ha csapatba verődtök. És hát a legnagyobb fun majd az lesz, amikor kisebb zászlóaljakat szervezve a köztársasági játékosok ellen indulunk.

Ennek örömére, hogy most ilyen Star Wars lázban égek szombaton megnéztem az első három filmet is és még mindig nagyon tetszett. Ez egy kicsit geek/nerd bejegyzés volt…de ilyen is kell:)

Szóval úgy néz ki a sztori, hogy van a nagy hatalmas univerzum, amelyet alapvetően három társadalmi “rétegre”, csoportra, politikai tömörülésre lehet osztani: Köztársaság, Birodalom és Szakadárok. A köztársaság egy demokratikus intézmény, a tagjai képviselők útján juttatják érvényre akaratukat. Védelmezői a Jedi lovagok. A birodalom ezzel szemben központosított, a Sithek irányítják élükön a császárral, akit legtöbbször csak uralkodónak hívnak. A Sithek ugyanolyan jól ismerik az erőt, mint a Jedi lovagok, de érzéseiket nem nyomják el, azokat kihasználva sokkal sötétebb, sokkal mélyebb ismeretekre tudnak szert tenni. A szakadárok pedig független népek, akik egyik csoporthoz sem tartoznak.

Na most az első film kezdete egy olyan korban játszódik, amikor a birodalom már meggyengült, a galaxis nagy része a köztársaság irányítása alatt van, a jedik kiirtották a sitheket. A központi szál a Naboo bolygóhoz kapcsolódik, ahol is Amidala királynő kezét gúzsba köti a Kereskedelmi Szövetség, mert blokád alá vonja őket és megsarcolja a tranzit forgalmat, ezzel próbálják zsarolni, hogy átadják a bolygó irányítását. Qui-Gon Jinn  jedi mester és Obi-Wan Kenobi (a tanítványa) megpróbálnak tárgyalni a szövetséggel, de zsákutcába érnek, mivel tárgyalás helyett támadást kínálnak nekik. Visszatérve a Naboora, kimenekítik Amidala-t, hogy a Corusant-on (ez a köztársaság központja) tájékoztassa a szenátust a kereskedelmi szövetség szándékairól. De egy szerencsétlen balesett miatt kénytelenek leszállni a Tatooinon, ahol megismerkednek Anakin Skywalkerrel. Őt végül magukkal viszik, mert Qui-Gon úgy érzi, remek jedi válna belőle. Corusant-on a tanács ódzkodik Anakin jedivé nevelésétől, de végül megkapja a padawan rangot. Palpatine szenátor végig Amidala mellett áll és javasolja indítsanak bizalmatlansági szavazást a kancellár ellen, mely posztra végül őt (Palpatine-t) jelölik. Közben a jedik rájönnek, hogy a háttérben valahol egy Sith nagyúr mesterkedik, akinek a tanítványa Darth Maul merényletet próbál elkövetni Amidala királynő ellen. A kereskedelmi szövetség közben megszállja a bolygót, de sikeresen visszafoglalják végül. Qui-Gon meghal a Maul elleni harcban, de Obi-Wan legyőzi a Sithet. Anakin Obi-Wan tanítványa lesz.

A második rész körülbelül 15-20 évvel későbbre kalauzol bennünket. Anakin már felnőtt, Amidala pedig szenátorként képviseli a Naboo-t a Palpatine vezette szenátusban. Gyanús körülmények között kiderül, hogy egy klónozott hadsereget rendelt meg valaki a köztársaság részére, ennek kinyomozásával Obi-Want bízzák meg, közben Anakin Amidala testőre lesz egy merénylet kísérlet miatt. A Naboora utaznak vissza, ahol Anakin beleszeret, holott nem lenne szabad. Obi-Wan a nyomozás közben kideríti, hogy a Szakadárok szövetkeztek a rejtélyes Sith nagyúrral, ezért a Geonosisra utazik, ahol fogságba kerül. Előtte már a klónhadsereget leellenőrizte és Yoda mester irányítása alá helyezte, mint a köztársaság védelmi egységét. Anakin ezalatt a Tatooinra utazik anyjával kapcsolatos rémálmai miatt, amely igaznak bizonyul. Anyja elvesztése miatt mérhetetlen harag önti el és lemészárolja az egész falut ahol anyját fogva tartották és megkínozták. Ezt egy jedinek nem lett volna szabad. Végül Obi-Wan megmentésére indulnak, ahol őket is elfogják, majd a klónhadsereggel megérkezik a többi jedi és elkezdődik a háború. Dooku gróf, hajdani jedi vezeti a szakadárokat, őt Anakinék megpróbálják elfogni, de nem sikerül, Anakin súlyosan megsérül és elveszti az egyik kezét.

A harmadik rész kezdetén Corusantról fogjul ejtik Palpatine-t, majd Obi-Wan és Anakin kiszabadítja, közben megölik Dooku grófot. Greeves tábornok a szakadár droid hadsereg vezetője elmenekül. Kiderül, hogy Amidala gyereket vár Anakintól. Obi-Want megbízzák, hogy kutassa fel Greeves tábornokot. Anakinnak közben megálmodja, hogy Amidala belehal a szülésbe. Palpatine megérezve Anakin félelmét kihasználja arra, hogy maga mellé állítsa, kiderül hogy ő a Sith nagyúr aki végig a háttérből irányította az eseményeket. Azt ígéri Anakinnak, hogy az erő sötét oldalán az érzelmeket kihasználva lehetősége nyílik megmenteni Amidala életét. Anakin sokáig hezitál, őrlődik de végül Windu mester megölésével véglegesen Palpatine (Darth Sidius) mellé áll és felveszi a Darth Vader nevet. Ekkor már több bolygón is kitört a háború, melyet a szakadárok segítségével Palpatine generált titokba. Ezt használja ki arra, hogy egy erős hadserreggel állítsák vissza a békét és adjanak neki olyan jogokat, amivel tulajdonképpen uralkodónak nevezik ki. Ezzel újra alakul a Galaktikus Birodalom élén Palpatine-al. A klónhadsereg katonái megkapják a 66-os parancsot, mely kimondja hogy a Jediket, mint a köztársaság ellenségeit ki kell ki kell írtani. Anakin a Mustafar bolygóra utazik közben, hogy a szakadárok vezetőit megölje, hiszen már nincsen rájuk szüksége az uralkodónak. Teljesen átadja magát a haragnak. Obi-Wan és Amidala utána megy és megpróbálja meggyőzni, hogy rossz utat választ, de harcba torkollik a beszélgetés, melynek végén Anakin a lávafolyóba zuhan és a teste nagy része megég, majdnem meghal. Az uralkodó menti meg és egy speciális gépesített ruhával “helyre állítja” a testét. Innentől lesz a jól ismert fekete sisakos karakter. Amidala végül belehal a szülésbe, de Palpatine azt hazudja Vadernek, hogy ő maga ölte meg a haragjával, amikor Obiwannal párbajozott. Két gyerekét Luke-ot és Leia-t a Tatooinra és az Alderaan-ra menekítik. A két életben maradt jedi (Yoda és Obi-Wan) a birodalom elől elbújva várja az alkalmat, hogy visszatérjenek.

A negyedik rész (a klasszikus trilógia első része) ismét egy kisebb ugrással indul: Luke és Leia már felnőttek. Előbbi a Tatooinon él nagybátyjával, utóbbi a köztársaság párti lázadók kulcsfigurájaként tevékenykedik. Az uralkodó irányítása alatt a birodalom felépített egy hatalmas támaszpontot közben, a Halálcsillagot, mely akár egész bolygók elpusztítására is képes. Ennek a terveit a lázadók megszerzik és Leia vezetésével próbálják eljuttatni a felkelők központjához. Vader megakadályozza ezt, Leia-t foglyul ejti, de a terveket két droid segítségével sikerül a Tatooinra menekíteni. Itt Luke-hoz kerülnek és Leia által hagyott üzenet folytán sikerül megtalálniuk az öreg Obi-Want, aki ráveszi Luke-ot, hogy csatlakozzon a felkelőkhöz. Han Solo segítségével elindulnak az Alderaanra de elfogják őket a birodalmiak. A halálcsillagról kiszabadítják Leia-t és sikeresen eljutnak végül a lázadók támaszpontjára. Előtte még Obi-Want megöli Vader (Ugyebár aki Anakin-ként még a tanítványa volt). A terveket felhasználva a lázadóknak sikerül megsemmisíteniük a Halálcsillagot, de Vader és az Uralkodó elmenekülnek előtte.

Az ötödik részben Vader a lázadók felszámolását kapja feladatul, ezért egészen a Hoth bolygóig követi őket. Lukenak menekülőre kell fognia, ezért elmegy a Dagoba rendszerbe, hogy Obi-Wan tanácsára megkeresse Jodát, aki Jedit tud faragni belőle. Közben Solo-t és Leia-t egy korrupt kereskedő lefizetésével elfogja Vader. Solot hibernálja és átadja Jabba-nak, aki már régóta vadászott rá. Luke a kiszabadításukra siet. Összecsap Vader-el, elveszti a fél kezét, majd megtudja, hogy Vader tulajdonképpen az ő apja. Ezt elég nehezen dolgozza fel, de végül belátja hogy igaz. Lando rájön, hogy hibát követett el, ezért Leia-t és Luke-ot is kimenekíti Vader kezei közül.

Az utolsó részben kiderül, hogy az uralkodó utasítására egy újabb Halálcsillagot kezdtek el építeni, ezt a lázadók természetesen meg akarják akadályozni. Luke visszamegy Jodához, hogy tanuljon. Végül Joda meghal 900 évesen és elmondja Luka-nak a film egyik legtöbbet emlegetett mondatát: “Van még egy Skywalker”. Ugyanis Luke és Leia nem tudják, hogy testvérek, de itt Luke megvilágosodik. A lázadók az Endorra utaznak, hogy kikapcsolják a készülő halálcsillag energia pajzsát, amit a helyi benszülöttek, az Ewokok segítségével sikeresen végre is hajtanak. Közben Luke szembenéz Vaderrel, aki az uralkodó elé viszi. Az uralkodó megpróbálja őt is maga mellé állítani. Végül a haragja úrrá lesz rajta is és legyőzi az apját, de nem öli meg, nem akar átállni a sötét oldalra. Ezért az uralkodó megpróbálja megölni, de Vader végül nem tudja nézni fia szenvedését, rájön hogy Amidala is Sidius (Palpatine) miatt halt meg és megöli az uralkodót. A lázadók végül megsemmisítik a halálcsillagot, Vader meghal és Luke mint Jedi lovag később elkezdi kitanítani a jövő Jedi nemzedékét (de ez már egy későbbi sztori)…

Ha voltál olyan elvetemült, hogy ezt végigolvastad, akkor köszönöm:) Remélem sikerült kicsit közelebb hoznom hozzád a Star Wars univerzumát, és ha eddig nem értetted mit szeret rajta annyi ember, akkor most már tudod.

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

6 thoughts on “Az erő velem van

    1. 9 900 Ft a Konzolvilágban és a GameShopban akciósan (nem tudom meddig), amiben benn van 30 nap feltöltés is. Utána a havi feltöltés 4000 Ft, ha egybe kifizetsz 6 hónapot akkor csak 3300 havonta.

Szólj hozzá!