Az aranyat tojó együttesek futószalagja

Vasárnap egy jótékonysági koncert volt az Arénában. Mégpedig azért zenéltek a zenészek, hogy a becsődülő “tömeg” jegyárra költött pénzéből törlesszenek picit az államadósságból. Legalább százan voltak, iszonyat nagy buli volt… Az ötlet amúgy jó, sőt támogatom és további hasonló megmozdulásokat várok. Olyat ami esetleg valamit bennem is megmozdít. Most őszintén: Komolyan gondolták, hogy azok az emberek, akik a Megaszar és a Szexfaktor versenyzőinek az alfelét nyalogatják álmukban, azok képesek lesznek pénzt adni egy koncertért? Akik fizetni is hajlandóak hasonló rendezvényért, azok általában a kevésbé jellegtelen, tehetséges, nem fos-tömegcikk jellegű formációk megjelenésére számítanak, nem holmi Caramel-re meg Tóth Veronikára. Azért mert minden rádió az ilyen futószalagon gyártott sztárocskák lagymatag fosváladékát okádja és a toplisták élére nyomják őket, még nem jelenti azt, hogy ezek igényes és jól összerakott értékelhető zenék. Egy LGT-t vagy egy V’Moto Rock-ot odaállítanánk a Baricz Gergő mellé, vagy a kedves Király Viktorunkhoz…hát nem kérdéses mekkora űr tátongana a kettő között. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy utóbbiak nem tudnak énekelni, sőt. A Baricz Gergőt speciel még szerettem is mert egyedi, érdekes hangja van. De az, hogy elénekelnek pár számot zenei aláfestéssel, attól nem lesz valaki zenész, vagy sztár…az csak karaoke. Ahhoz, hogy valakire elismeréssel azt tudjam mondani, hogy igen tehetséges és jó számai vannak, ahhoz többet kell leraknia az asztalra.

Alapvetően az a probléma, hogy fognak egy jó hangú énekest (amiből hozzáteszem valószínüleg több ezret lehetne találni az országban), odatolnak mellé egy profi csapatot (szövegírót, zeneszerzőt, együttest, marketingest, stylistot…stb.) és kis befektetéssel kihasználják, hogy az emberek beetethetőek, meglovagolják a műsor keltette hullámokat. De mivel az eredmény csak egy középszerű, lagymatag plömplöm legtöbbször, egyetlen számnál nem viszik általában többre és eltűnnek a süllyesztőben. Vajon miért vannak olyan csapatok, akiknek nem kell a tömegmédia marketingháttere, hanem saját erőből pár év alatt több ezres koncertekig jutnak. Mégsem hallani szart sem róluk a tévében. Mondhatnék példának rengeteg együttest: Vad Fruttik, Tankcsapda, Harcsa Veronika, Belmondo, Quimby. Jó ezek között is van olyan, akik már kapcsolatba kerültek félig meddig a “mass-media”-val, de ők sem úgy kezdték. Ahogy Cseresznye fogalmazott egyszer részegen, felháborító, hogy vannak zenészek akik évtizedekig próbálkoznak, nagyon jók és mégsem jutnak sehova, miközben pár “halál gagyi” köcsög összerakott együttes meg a mögöttes dolgoknak köszönhetően villámgyorsan befutnak. Persze a fogalmazásért később józanul bocsánatot kért, de azért érezzük, hogy a lényegre rátapintott, még ha kissé nyersen is.

A kedvenc támadási irányom egyébként az, amit legtöbbször megkapok a “nyárspolgároktól”, hogy az én zenei ízlésem kifordult és csak különcködni akarok azért nem szeretem a populáris zenéket. Nem! Nem azért nem szeretek bizonyos zenéket mert populárisak (habár ennek a fogalomnak a tisztázása is megérne egy bejegyzést). Hanem azért nem szeretem őket, amiért  populárisnak titulálják őket. Például a Nightwish – Nemo-ját is szeretem, annak ellenére, hogy fényévekre van a többi számuktól. De kellett egy ilyen is, hogy legyen mit a rádióban sugározni az ilyen megaszar-szülemény-ajnározó emberkéknek.

Szeretnék még egy picit személyeskedni. Attól mert neked nem tetszik még van dallama is meg ritmusa is (tipikusan jazz számokra szokták mondani egyesek, hogy olyan összevissza dallamtalan és hamis). Attól mert valaki feldolgoz egy számot, még nem tehetségtelen…akkor tehetségtelen ha egyáltalán nincs saját száma és a feldolgozott számokat is egy az egyben úgy adja elő, mint az eredeti előadó. Semmi kreativitás. Karaokezni én is tudok, csak én nem megyek kiröhögtetni magam a tévébe. Attól mert több ezren szeretnek valamit, még nem kell hogy nekem is tetsszen és nem, nem azért nem tetszik mert különcködni akarok. Azért nem tetszik, mert más az ízlésem. De te hallgasd nyugodtan…mindenki úgy kínozza magát ahogy akarja:P

Szólj hozzá!