A kalózkodásról…

ACTA, SOPA, PIPA…halál komolyan ilyen nevek? De most tényleg. Nem tudom ki az aki hallotta, ki az aki nem, de bekeményítettek a szegény, éhező zenészek és filmkészítők védőangyalai, és orbitális támadást készülnek indítani a világ legnagyobb bűnöző kartellje ellen: letöltők. Szeretnék néhány dolgot ezzel kapcsolatban elmondani és igyekszem megőrizni a hidegvéremet.

  1. Első és egyben legnagyobb kérdésem, hogy ha olyannyira megkárosítja a zenészeket vagy a rendezőket, producereket, az hogy az emberek 80%-a rendszeresen tölt le torrentről, akkor miért látom úton útfélen azt, hogy a kedves, aranyos tengődő művészek többszáz milliós villákban töltik sanyarú életüket. Eleve kérdem én: miért kell egy színésznek vagy egy zenésznek úgy élnie mint egy kiskirály. Nem arról van szó, hogy sajnálom tőlük…de ne sírjon a szájuk, hogy ellopjuk a zenéjüket vagy a filmjüket, amíg azt látom hogy egy-egy film például 20-30-40 millió dolláros profitot hozott.
  2. El is érkeztünk a következő sarkalatos ponthoz. Mit jelent az, hogy lopás. Tudom, ez már nagyon sok helyen ki lett fejtve, de én is elmondom. Az, hogy letöltöm valahonnan az nem lopás, mert nem tűnik el az eredeti forrás. Azaz, ez csak másolás. Ezzel megkárosítom az alkotót? Jöhet a következő pont.
  3. Nagyon sok zenész nem tartana ott ahol most tart, ha nem lenne “illegális” tevékenység mögöttük. Ugyanis, ha például egy új zenekar el akar indulni, amíg nem ismerik őket, soha a büdös életben nem fogja senki megvenni a CDjüket 4-5 ezer forintért. De még az ismert előadóknál is megvan az a szokásom például nekem, hogy mielőtt megveszem az eredetit, előtte letöltöm és meghallgatom, hogy egyáltalán érdemes-e. És ne tessék meglepődni, igen vannak eredeti filmjeim, meg zenéim. És nem lennének telt házas koncertek (egy-két nagyon nagy nevet leszámítva), mert a fiatal generáció soha a büdös életben nem adna ki annyi pénzt egy-egy lemezért, mint amennyibe kerülnek. Így nem is ismernének meg egy csomó együttest, amiből egyenesen következik, hogy kevesebben lennének a koncerten.
  4. Az utolsó kis apró érvem pedig annyi, hogy rengeteg olyan szám van amit szeretek egy-egy előadótól, de ettől még nem fogom x ezer forintért megvenni az egész albumot. A már éledező online zeneboltoknak nagyobb jövője van mint a CD alapú terjesztésnek, mert egy számot 2-3 száz forintért inkább megveszek.

Egyébként meg ezt az egész ACTA ügyet nem értem. Valami olyasmit olvastam, hogy majd mindenki büntethető lesz egy-egy számért is akár, meg a szolgáltatóknak is kötelességük lesz a nem jogtiszta tartalmakat forgalmazó ügyfeleiket büntetni, korlátozni, kiszolgáltatni stb. Szal most én megnézek egy youtube videót és le leszek csukva? Jó ez picit sarkítás volt, de hát majdnem ez a lényeg. Szerintem ez csak a kis köcsög szűzfiúk szervezetének az erőfitogtatása. Összegyűlt párszáz lúzer faszkalap, akiknek sosem volt csajuk és gondolták majd jól bosszút állnak a világon, megszopatják az embereket. Mert, hogy a művészek ezen semmit nem fognak nyerni az tuti…

Szólj hozzá!