Moziváró 2012

Minden év úgy kezdődik számomra, hogy végignézem az Apple oldalán az összes filmbemutatót, ami ígéretesnek látszik és megjegyzem azokat a címeket, amikről úgy gondolom a trailer után is, hogy muszáj lesz megnéznem. Érdekes, hogy évről évre változott az aktuális preferencia rendszerem, volt amikor a horrorok és thrillerek tudtak odabilincselni a képernyő elé, nagyon sokáig pedig az elgondolkodtató vagy komoly hangulatú drámák voltak a pol pozícióban. Idén kissé visszatértem a gyökerekhez, mostanában nagyon sok vígjátékot, szuperhősős filmet, akciófilmet és fantasy-t nézek. Ennek tükrében állítottam össze az idei listát azokból a filmekből, amiket a legjobban várok. Persze vannak benne kivételek, de rengeteg olyan filmnek is megnéztem az előzetesét, amelyről tudom, hogy egy-két éve még benne lettek volna a listában, most még sincsen hangulatom ilyen alkotásokhoz. Íme a lista és a hozzá fűződő megjegyzéseim, véleményem, gondolatom, kritikám, mondandóm, kinyilatkoztatásom, meglátásaim, nézeteim, állásfoglalásom és vélekedésem.

Prometheus »
The Hobbit »
Wrath of the Titans »
Addiction Incorporated »
Jack the Giant Killer »
The Expendables 2 »
The Cabin in the Woods »
Men in Black 3 »
Rock of Ages »
The three stooges »
Pina »
The sitter »

Eléggé hosszúra sikeredett ez a filmezős bejegyzés, a végére el is fáradtam picit, úgyhogy megyek és tankozok pár órát, hogy kipihenjem ezeket a megpróbáltatásokat… www.worldoftanks.com

2012-ben számomra kiemelkedő helyet foglal el, az Alien quadrológia nulladik része. Sir Ridley Scott pajtásunk, ugyanis úgy gondolta, megmagyarázza mit is láttunk a Nyolcadik utas-ban, amikor a Nostromo legénysége egy idegen hajó roncsaiba merészkedve óriási elefánt szerű lények maradványaival találja szembe magát.

Tehát a kronológia az Alien filmek elé aposztrofálja a történetet. Pletykák alapján azt lehet tudni, hogy konkrétan Alien-ek nem lesznek a filmben, kizárólag az “óriások” történetébe nyerhetünk bepillantást fekete, nyáladzó gyilkológépek nélkül. Persze természetesen – ahogy trailerből is kiderül – most sem egy jancsi és juliskával van dolgunk, az előzetes zenéje, és látványvilága egy-az-egyben felidézi az Alien filmek hangulatát, annak ellenére hogy túl sok zene ott nem is volt. Mindenesetre nagyon hatásos percet figyelhet végig, aki rákattint a fenti videócskára, érdemes rászánni ezt a rengeteg időt. Sajnos elég sokat kell még várni a megjelenésig, de majd valahogy kibírom.

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Gyűrű ura és Tolkien fanoknak egyszerűen kötelező darab. Az elmúlt évekhez hasonlóan úgy látszik idén is az előzmény filmek fognak hódítani (lásd az előző Prometheus-t is). Persze itt most az az eset áll fenn, amikor már s trillógia előtt készen volt az előzmény könyvben (csakúgy mint a Star Wars-nál), csak a megfilmesítést kezdték el in medias res.

Alapvetően a szokásos Gyűrűk Ura hangulatot árasztja a bemutató, sok apró szőrős lábfejű Megye-lakóval, változatlanul kinéző szürke Gandalf-al és fiatal Zsákos Bilbóval, meg az ő apró kerek ajtós házával. Lesznek tündék, kalandok, gyönyörű helyszínek, amúgy Peter Jackson/J.R.R Tolkien módra. Itt megjegyezném, hogy a könyv nekem kicsit vontatott volt, de a filmeket nagyon szeretem, így a Hobbit-ot is nagyon várom már. Megjelenés szintén nem a közeljövőben várható, de még a világ vége előtt:)

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Volt ugyebár egy Clash of the Titans elnevezésű alkotás 2010-ben, amely a nagyközönség köreiben mérsékelt sikert aratott. Alapvetően én szeretem a mitológiai alapokon nyugvó fantasy filmeket, a Trója, a Thor, A villámtolvaj, mind-mind olyan film ami akármennyire is szar én szívesen végignéztem. Egyébként a Trója és a Thor nem szar, csak a villámtolvaj kicsit gagyi, de még azt is élveztem. A Clash of the Titans valahogy mégsem kötött teljes mértékben le. Szép volt, jó volt…de már nem is nagyon emlékszem miről szólt. Ennek ellenére kíváncsi vagyok, hogy a trailer alapján ígéretesnek tűnő folytatás oda tud-e tapasztani a képernyő elé… már csak a zene miatt is +1 pontot érdemel:)

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Tudom, hogy elcsépelt téma a dohányzás. Azt is tudom, hogy már rengeteg elrettentő, dokumentumfilm született a témában. Mégis egy olyan szemszögből vizsgálni a kérdést, hogy a cigarettagyárak miként próbálnak az állami és multinacionális szabályozások útvesztőjében még több bevételre szert tenni, az érdekes gondolatokat vet fel.

Csak egy kiragadott részlet például, hogy amikor “fejlesztenek” egy terméket és választhatnak, hogy kevésbé legyen káros vagy erősebben addiktív, akkor az utóbbit választják, hiszen ez garantálja, hogy a fogyasztók fogyasztók is maradjanak. Ilyenkor érdemes belegondolni abba is, hogy vajon a gyógyszergyáraknak mi a fontosabb: az emberek egészsége, vagy hogy pénzt csináljanak? Persze ezt a kérdést nem boncolgatja a film, de azért érdemes belegondolni.

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Mindenki ismeri az égig érő paszuly történetét. Na ezt most megfejelték kicsit rengeteg óriással megy egy sráccal, aki meg akarja menteni a szerelmét és szembeszáll a gonosszal. Szokásos sztori, mégis érdekel. Mondom mostanában ilyen filmek kötnek le…

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Gondolom mindenki látta – vagy legalább hallott róla – a Feláldozhatók című filmet 1-2 éve. Úgy harangozták be, hogy egy 90-es évek akciófilmjeit idéző majdnem agyatlan hentelés lesz az összes ehhez szükségeltető “felszereléssel”, úgy mint Sylvester Stallone, Arnold Schwartzenegger, Dolph Lungdren, Jean Claude VanDamme, Jet Li, Jason Statham és még sokan mások. Eleve ott kezdődik, hogy gyerekkoromban a Stallone, “Svarci”, “Vándám” trió voltak az akcióhősök. Azon ment a versengés mindig egymás között, hogy vajon melyik a jobb, ki győzne és ki az erősebb és egyébként is nem vagyok a barátod. Ugye emlékszünk még?

Na, hát az első film meglepően nézhető volt, kissé olyan mint egy nosztalgikus sétakocsikázás a Váci utcában egy Aston Martin DB9 volánja mögött. Ehhez most még hozzácsapták Chuck Norrist, úgyhogy itt kő kövön nem marad. Hiszen mint tudjuk a férfiak jobb heréje nagyobb mint a bal…Chuck Norrisnak mindkét heréje nagyobb a másiknál! Kíváncsian várom, hogy sikerül-e legalább annyira izgalmasra, mint az előző. Már amennyire egy agyatlan hentelés izgalmas lehet:)

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Itt egy újabb kivétel, egy horror, ami nem passzol az akció, sci-fi, fantasy, vígjáték vonalba. Vagy mégis? Először úgy tűnt, hogy egy szokásos tinihorrorral van dolgom – a kis suhancok felmennek egy eldugott erdei faházba, hogy a barátnőik bibéjét nyugodtan nyalogathassák, aztán persze jön egy gyilkos/szörny/természeti katasztrófa, ami mindenkit megöl és vége a filmnek.

Aztán a narrátor lökött egy olyat hogy “maybe not”  és felkaptam a fejem. Első ránézésre kicsit a Szigetre, kicsit a Gamer-re emlékeztetett a dolog, csak más tálalásban, átdolgozott történettel, új helyszínen. Érdekes háziasítás, kíváncsi vagyok mi sül ki belőle…lehet hogy malacpecsenye?

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

J ügynök ismét színre lép, de hova a fenébe tűnt már megint K? Amikor az első filmet adták a mozikban 1997-ben, még olyan kis süldő malac voltam, hogy azt hittem ez félelmetes és nem mertem megnézni. Pedig 10 évesen a mai gyerekek már pornón és a Texasi láncfűrészesen szocializálódnak. Vagy nem? Na mindegy, végülis megnéztem és nem féltem, mert rájöttem, hogy ez jó. Ugyanilyen jó volt a második része is. És most itt a következő…

Az előzetesben a “he smiles like this” poénon besírtam. Ezen kívül egyenlőre sok érdekeset nem mutatott. Ettől még persze a filmet nagyon várom, nehéz lenne elrontani. Monjduk láttunk már ilyet. De eredeti rendező, eredeti szereplőgárda…jó lesz ez meglátjátok!

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Nem, nem azért került a listára a film, mert 1987-ben játszódik, pedig már ez is elég lehetett volna. Már az előzetest nézve szinte ott éreztem magam a nyolcvanas évek glam-rock koncertjeinek hangulatában. Twisted Sister, Mötley Crue… azért szívesen visszautaznék a születésem idejére Amerikába, hogy belekóstoljak ebbe az életérzésbe.

A film már eleve a Bullseye festésű stratocaster-ért belopta magát a szívembe, főleg hogy jó zenét is játszanak vele. A szereplők nagy részét nem ismerem Alec Baldwinon és Tom Cruise-on kívül, de utóbbinak a trailer alapján nem sok szerep jutott (vagy csak én vagyok vak). Ettől függetlenül persze az utóbbi időbe rengeteg ismeretlen tehetség mutatta meg, hogy húzónevek nélkül is lehet kasszasikereket forgatni. Jó zene, jó poénok…ez egy jó film lesz. Szerintem!

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Ha van film amire olyan kíváncsi vagyok mint a katona fasza (az azért kíváncsi mert minden lukba beleszagol), akkor ez méltán nyerheti el ezt a címet. Rengeteg idétlen, agyatlan amerikai vígjáték árasztja el a mozikat évről évre, és soha nem tudnak valami újat kitalálni. Most kitaláltak. Egy régit. Egy nagyon régit.

A filmezés hőskorába utazunk vissza, a némafilmek országába. A The Three Stooges egy az egyben a 20-as, 30-as, 40-es évek vígjátékainak kelléktárából van felépítve egy kicsit megspékelve a Tom és Jerry rajzfilmek hangeffektjeivel és mindezt a mai modern filmek történetvezetésébe és technikai kivitelezésébe ágyazva. Akkor leszek a legelégedettebb a filmmel, hogy ha a rendező meg tudta állni, hogy egyetlenegy fingós vagy szarós poén sem hangzik el benne. Az tényleg filmtörténelmi eseménynek számítana manapság.

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Philippine “Pina”  Bausch  német moderntánc koreográfus, a világhírű Wuppertali Táncszínház megalapítója. Ezt csak azért írom le, mielőtt még valaki azt hinné, hogy perverz vagyok és csak a címe alapján választottam a filmet. Mindamellett, hogy valóban azért néztem meg a bemutatót, mert vicces volt a cím és lehet, hogy enélkül rá sem néztem volna, de egy szerencsés véletlen folytán így történt és abszolút megfogott ez a pár perces kis “etűd”.

Azt hozzá kell tennem, hogy nagyon nem vagyok művészfilmes beállítottságú, ezerből egy művészfilmre ha azt tudom mondani, hogy nézhető, akkor sokat mondtam. Ezzel nem azt mondom, hogy a művészfilmek szarok, csak engem valahogy nem kötnek le én azért szeretek filmet nézni, hogy szórakozzak és kicsit kilépjek a mindennapok forgatagából. Nem pedig azért, hogy még jobban belemélyedjek. Ennek ellenére, ez a trailer mégis megfogott. Pedig még csak a táncért sem vagyok olyannyira oda. Ezt most nevezhetjük valami megmagyarázhatatlan erőnek, de egyszerűen kíváncsi vagyok rá!

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

És akkor a végére maradt mégis egy tipikus futószalagon gyártott amerikai vígjáték. Ettől függetlenül még jókat vidultam ezen a traileren, és nem minden amerikai vígjáték szar. Íme:

Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Szólj hozzá!