A pénz miatt…

Nagyon régóta érlelődik bennem egy elképzelés, egy utópisztikus globoloffenzíva amellyel megválthatom a világot. Természetesen hazudtam, kicsi és túl becsületes vagyok én a világmegváltáshoz. Ellenben az, hogy a jelenlegi gazdasági és politikai rendszer úgy szar, ahogy a hajnali képzőművészeti alkotásom lenge illata által tanúsított materializálódás, az biztos. A kapitalizmus a saját pozitív értékeibe fog belefordulni, tulajdonképpen saját magát falja fel a rendszer. Minden piaci szereplő gyakorlatilag azt csinál amit akar, senki nem nézi azt, hogy a közösségnek mi az érdeke, mindenki csak a saját még nagyobb profitjára hajt. Azzal nem nagyon számolnak, hogy ez hosszú távon a visszájára fog fordulni, mert szép lassan kiirtják maguk körül a konkurenciával együtt a vásárlóerő egy jelentős részét is. A bankok csak ontják a hiteleket, a pénzteremtés csettintésre működik. De mivel a forgalomban lévő pénzek 90%-a hitelpénz, ez az egész rendszer úgy működik, mintha egy dugó nélküli kádat akarnánk kiskanalanként feltölteni. Egyik hitellel fizetjük a másikat, de közben a teljes hitel állomány nő, hiszen minden egyes lépcsőnél megfejelik egy kis kamattal, meg kezelési költséggel és a végén a bankrendszer a kapitalizmus sírásójaként és kórboncnokjaként egyszemélyben lesz aposztrofálható. Az államok ahelyett, hogy saját maguk szabályoznák a pénzrendszert és állami pénzt pumpálva a gazdaságba élénkítenék azt, inkább hitelekből fedezik a saját működésüket félve a pénzkibocsátás következményeként fellépő inflációtól.

Az emberiségnek egyébként mindig is ez volt a legnagyobb problémája. Sosem tudott egy arany középúton haladni. Ezt jól példázzák a világon uralkodó politikai berendezkedések éppúgy, mint akár a népszavazások eredményei. A szocializmusban mindent megmondtak, minden az állam irányítása alatt volt, még fingani sem lehetett másképp, csak akkor, annyit és ahogy a párttitkár elrendelte. Ez természetesen visszafogta a gazdaságot, mert mindenki egyenlő volt, senki nem tudom úgymond kiugrani. Arról már ne is beszéljünk, hogy a rendszert még tovább gyengítette, hogy már akkor is lopott-csalt-hazudott mindenki, aki megtehette és egy kicsit is közelebb került a húsosfazékhoz. Ezzel szemben, ha itthoni példánál akarok maradni, 89-ben jött egy 180 fokos fordulat és hirtelen mindent szabadott. Isten hozott kapitalizmus. Pontosan a másik véglet csapdája harapta meg a gazdaság bokáját, a teljes szabadság. Nekem van egy elméletem, amin már évek óta gondolkodom, és csinosítgatom, csiszolgatom, szépítgetem. A középpontjában az a véleményem áll, hogy az egész gazdasági helyzet, a fejlődés és a politikai rendszer nem megfelelő kialakulásának okában egyetlen egy dolog van: a pénz. Természetesen törvényszerű volt, hogy így alakult ki, de mégis el lehetne képzelni egy pénz nélküli világot. Ez tulajdonképpen valamilyen szinten a Marxizmus egy kissé utópisztikus továbbgondolása, de konkrét elképzelésem van arról, hogy mennyivel más pályát írhattunk volna le pénz nélkül.

Az első kérdés ami felmerül persze az, hogy ha nincs pénz, hogyan lehet javakat szerezni, mitől működne a gazdaság, mivel lehet mérni azt? Az alap feltevésem a szocializmus pilléreire épül: miszerint minden érték közös. Ezt olyannyira ki lehetne bővíteni, hogy bárki bármi megkaphatna. Na nem alanyi jogon. Igazolnia kellene, hogy a közösség és a gazdaság érdekeit szolgáló munkával rendelkezik. Magyarul, bárki akinek van munkája az bemehetne egy hipermarketbe és az igazolással (vagy mágneskártyával) a kezében bármit, bármilyen mennyiségben kihozhatna onnan. Ez a mai emberi szemlélettel rögtön fel is vetne több kérdést is: Mi van, ha valaki az egész áruházat elszállítja? Mi biztosítja azt, hogy minden munkakörre lesz munkavállaló, ha úgyis mindenki egyenlő “juttatásban” részesül?

Az első kérdésre ha belegondolunk a birtoklási vágy lélektanába, már meg is kapjuk a választ. Egy egyszerű példával tudok erre szolgálni: Mindenkinek többé-kevésbé egyértelmű, hogy a gyerekek szeretik az édességet és ha tehetnék éjjel nappal csokival tömnék a kis pofázmányukat. Biztos? Születtek erre már kísérletek. Gyerekek egy csoportjának az étkezési szokásait úgy alakították át, hogy a nap 24 órájában svédasztal jellegűen rendelkezésükre állt mindenféle élelmiszer a borsos-füstölt karajtól a nutelláig. Természetesen a kísérlet elején, az összes gyerek rárajtolt a csokoládéra és az édességekre. De pár nap elteltével, egyre kevesebbszer nyúltak hozzá és elkezdtek maguktól normális ételeket enni. Tehát amint berögzült, hogy úgyis ott van mindig, már nem is akartak egyszerre magukba tömni egy fél középhegységnyi csokoládét. Vagyis, ha az emberek tudatában megvan az a biztonság, hogy úgyis bármit bármikor megkaphatnak, akkor nem fogják egybe kifosztani az áruházakat, mert semmi értelme. Tehát úgymond önszabályozó lenne a rendszer. Természetesen a jogrendszer teljesen máshogy nézne ki mint manapság, és be lehetne iktatni bizonyos “biztonsági” szabályozó rendeleteket. Például, hogy mindenkinek maximum 3 autója lehet (terep, sport, városi), mert minek több? Mindenkinek csak 2 saját ingatlana lehet, mert minek több? Persze még így is marad egy nagyon fontos tény, amit nem lehet elhanyagolni. A jelenlegi állapotában a földön nem termelünk annyit, hogy mindenki egyforma életszínvonalon élhessen. Ha a fejlődő országokkal ki akarnánk egyenlíteni a többi államban élősködő embertömeg helyzetét, valószínűleg a mi járnánk rosszabbul. De erre is van elméletem!

Ha megnézzük a világtörténelmet láthatjuk, hogy rengeteg olyan negatív esemény tarkítja, amelyek nagyban hátráltatták a gazdaság és vele kézen fogva a technika fejlődését. A hatalomvágy, a minél nagyobb vagyon hajszolása, rengeteg országot tett tönkre, vetett vissza fellendülésben. Az emberiség folyton a könnyebb utat kereste, a rövid távú haszon reményében lépett egyről a kettőre. Senki nem nézte, mi lesz az ő élete után, csak az volt a fontos, hogy neki meglegyen mindene. Gondolok itt főleg a világ eseményeit nagyban befolyásoló életformákra: király, elnök, tábornok, pasa, kán…és a nők. Sokkal egyszerűbb kőolajat bányászni és elégetni, mint megújuló energia forrásokra áldozni a tőkét. Persze, hiszen az kézzel fogható, eladható, könnyen pénzzé tehető. És itt jön ismét, a pénz hiánya. Az embereket az hajtja előre, hogy minél jobban éljenek. Ez a mai gazdasági rendszerben, ahol a pénz központi szerepet tölt be azt jelenti, hogy legyen minél több pénz. De ha nincs pénz, hogyan lehet elérni, hogy jobban éljünk? Fejlesszünk! Valósítsunk meg új technikákat. Nem fognak olajsejkek a megújuló energia útjába állni, hiszen nincsenek olajsejkek. És így, a technikai fejlődésnek nem állja útját az egyéni haszonszerzés miatt kialakult furkálódás. Sokkal hamarabb, sokkal nagyobb fejlettségi szintet érhetnénk el, és nem mellesleg a bolygót is jobban megkímélnénk.

Persze mindig kell számolni egy olyan tényezővel is, ami pénz nélkül is létezik és ez nem más mint a hatalomvágy, mások irányításának a vágya. Ez sajnos egy olyan emberi tényező, amit nem lehet sehogysem kiszűrni. De ha megvan mindenkinek mindene, akkor vajon mivel lehet zsarolni, milyen eszközzel lehet irányítani valakit? Egyetlen eszköz állna fent erre, a “munkaigazolás” megtagadása. Azonban, ha nincs központi irányítás, azaz minden olyan munkakör, ahol döntéseket kell hozni, az nem egy ember hatásköre alá tartozna. Mivel úgymond a megvesztegetés fogalma nem létezne, ha egy emberben fel is éled a másokon való uralkodni vágyás, nem tudja meggyőzni a vele egy csoportban dolgozó társait, hogy segítsenek ördögi terve megvalósításában. A politikai berendezkedés is a decentralizáltságot követné, nem lennének egy személyben tömörülő jogkörök, nem lennének kiskirályok, nem lennének Viktorok.

Én amúgy eleve viccesnek tartom, hogy itt egy gyönyörű bolygó, egy fajhoz tartozunk és azért élünk egyre szarabbul, mert az államok egymás közötti gazdasági kapcsolatai nem úgy működnek ahogy elvárható lenne. Tehát egy önkényesen bevezetett rendszer, egy fölösleges és értelmetlen hálózat működési hibájából nem tudjuk felhasználni a rendelkezésre álló erőforrásainkat. Az államok tőlük független cégek (pénzintézetek) döntéseitől, véleményétől függnek. Idejön egy Fitch vagy egy Moody’s és aszondja, ezek szarok, ne vegyetek tőlük állampapírt. Ezért gyorsan eladja mindenki, nehogy pórul járjon és mi lesz az eredménye: még szarabbak leszünk. Ki a faszom az a Fitch, hogy beleszóljon egy ország gazdaságába. Amerikát véletlenül leminősítették asszem tavaly, erre az egész világ gazdasága két napig zuhanó repülésben volt. Egy kitalált valami miatt, egy illúzió miatt. Nem tudom érthető-e amit írok, nem tudom rendesen megfogalmazni a gondolataimat most. A lényeg, hogy szerintem a bankok és a sok rohadt egyéb pénzintézet miatt tartunk ott ahol tartunk. Nem csak mi, magyarok, hanem az egész világ. Az európai államok feltőkésítik az IMF-et, hogy megfelelően tudja támogatni a létrehozott eurósáncot? Ez egy vicc? De most komolyan? Miért egy hitelintézetnek “adnak pénzt”, aki utána kamatra hitelt nyújt a többi államnak, ahelyett hogy egyből odaadnák mondjuk Lukasz Papademosznak, hogy nesze itt van 50 milliárd euró csinálj valamit bazdmeg mert seggbe leszel rúgva. Nem, inkább odaadják az IMF-nek, aki majd köt egy szaftos szerződést a görögökkel, hogy kisegíti őket bajból, de cserébe persze nő az államadósság, mert egy újabb kibaszott hitelt kellett ehhez felvenni.

Ami meg itt országon belül megy arra már nem is mondanék semmit, úgyis mindenki tudja a véleményemet, aki olvas. Nagy vonalakban: lenyúlták az állampolgárok “összekuporgatott” nyugdíjvagyonát, megadóztatták a bankokat (amit azok tovább terheltek az állampolgárokra), megadóztatták a multikat (amit azok tovább terheltek az állampolgárokra), megadóztatták az egészségtelen élelmiszerek gyártóit (amit azok tovább terheltek az állampolgárokra) és mit kaptak az állampolgárok cserébe? Egy nagy kékeres lófaszt a kipárnázott seggükbe. Ebadót, magasabb rezsiköltségeket, drágább közlekedést, kevesebb fizetést, a kormány retorika miatt gyengébb forintot = drágább hiteltörlesztést és biztató szavakat, hogy minden a legnagyobb rendben van, így akartuk, minden a terv szerint halad. Hogy egy villamos haladna át rajtatok terv szerint…

2 thoughts on “A pénz miatt…

  1. Nezni- es olvasnivalok. Nem teljesen pontosan ez a tema, de nagyon hasonlo, lepten-nyomon erintik a cikked temajat. Ugy gondolom, hogy itt tobb dolog (a tarsadami, a politikai, es a gazdasagi forradalom) nagyon szorosan osszefugg. Sajnos gyakran belekeveredik ebbe egy kis ezoterikus maszlag, ezt kezeld a helyen!


    http://www.emberiseg.hu/portal/blog/2011/11/a-valsag-oka-a-kamatos-kamat/
    http://atv.hu/video/video-20111024_tamas_gaspar_miklos
    http://tisztahangok.wordpress.com/vedd-ki-a-reszed-sajat-filmunk/

  2. Visszajelzés: Bolyfilozófia |

Szólj hozzá!