Ismétlés, a tudás fattya…

Tegnapi nap folyamán kezdtem azt hinni, hogy hiba keveredett a mátrixba és egy dejavu áldozata vagyok. Előző munkahelyemen – jajj de szerettem, hüpp hüpp (sarcasm?) – gyakran tévedtem kedvteléstől teljes mértékben mentes indokokkal, különböző közmű szolgáltatók irodáiba. Ez számos szaftos témát generált ide kicsiny oldalam hasábjaira, de végül felmondtam és így megszűnt a réma forrás. Igen, réma! De tegnap kénytelen voltam beólálkodni az ELMŰ egyik irodájába, hogy a februárban birtokba vett ingatlanom mérő óráját hivatalosan is a nevemre vegyem mint szeretett gyermekemet. Mivel már régen csináltam ilyesmit, biztos ami biztos alapon felhívtam őket, hogy mire lesz szükségem. Jelzem egy olyan lakásról van szó, ami Édesjóanyám nevén van, aki természetesen fel van tüntetve a személyi igazolványomon is. Szóval telefon, mi kell hozzá, vázolom a helyzetet a kis csiripelő suncusnak a túlvégen és már kapom is a választ, hogy ez meg ez meg amaz is fog kelleni: átadás-átvételi jegyzőkönyv, adásvételi szerződés (a lakásé), a legutóbbi villanyszámla és az igazolványaim. Hát ezeket septiben össze is harákoltam, és nagy boldogan besasszéztam az ügyfélszolgálatra.

Itt a következő tábla fogad: “A sorszám automata nem működik, sorszámot kérjen az információs pultnál”. Tekintet balra el, infopult, kilóméteres sor. Hát jó, mondom sorba állok a sorszámért. Kicsit ironikus, de hát ez van. Húsz perc alatt sikerült egy embernyit haladni, mert az információs pultnál mérőállást diktáltak, meg szerződés adatokat egyeztettek. Kérdem én, minek a sorszám, hogy ha a sorszám osztó néninél is el lehet intézni dolgokat? Mindegy ne akadjunk fenn apróságokon, fél óra alatt odakeveredtem, hogy “csókolom, órát szeretnék átíratni és tessék ehhez nekem sorszámot adni”. Nem úgy van az, hanem, hogy én milyen alapon szeretnék ilyet csinálni? Elnyögöm, erre: Ahhoz még kell ez, meg ez meg amaz. Kezembe lök egy fél Széchényi könyvtárat, hogy ezeket még ki kéne töltenem és alá kell íratnom mindenféle emberekkel. Persze rajtam kívül az említett emberek nem tartózkodtak ott, úgyhogy nem kaptam sorszámot, hanem mehettem haza, hogy még egy fél esőerdőt teleírjak. És milyen papírok kellettek ahhoz, hogy egy tetves villanyórát átírassak és kifizessem nekik a villanyszámlát? Ezek:

  • Hozzájáruló nyilatkozat szerződéskötéshez (Aláírás előző tulajtól és két tanú)
  • Átadás átvételi jegyzőkönyv (Aláírás az előző és az új tulajtól + két tanú)
  • Szerződés felmondása (Aláírás előző tulajtól és ügyintézőtől)
  • Nyilatkozat szerződéskötéshez (Aláírás új tulajtól és ügyintézőtől)
  • Meghatalmazás, hogy eljárhatok a régi tulaj nevében (Aláírás az előző és az új tulajtól + két tanú)
  • Bérleti vagy Adásvételi szerződés
  • Legutóbbi vagy max 3 hónapos villanyszámla
Ennyi papírral két hétig lehetne fűteni egy Krasznokvajdai általános iskolában és akkor még áramra sem kell költeni. Ráadásul minden egyes rohadt papírfecnin rajta van minden adat (szerződésszám, vevőkód, fogyasztási hely azonosító, mérőazonosító, személyi adatok, címek, óraállás és egy nagy kibaszott tintapaca, mert ideges voltam már és odabasztam a tollam). A telefonos simasuninak meg üzenem, hogy tájékozódjon jobban a céges bürokráciáról, mert a félretájékoztatás megbocsáthatatlan bűn és wangabonga jár érte! Amúgy meg van kutyum aki 5 hónapos és nem hagyott aludni tegnap, úgyhogy rohadtul álmos vagyok. Meg kakilnom is kell…

Szólj hozzá!