Joomla! versus WordPress

Tudom, hogy két teljesen más célra kitalált platformról van szó, de az ügy logikáját tekintve mégis jogos felháborodásomnak szeretnék hangot adni. Az avatatlan olvasónak kis segítségként idebiggyesztem, hogy mindkét csodálatra méltó teremtés egy tartalom kezelő rendszer, amelyet feltelepítve egy webszerverre kedvünkre kontárkodhatunk össze egy saját honlapot. Mi az összefüggés a kettő között? A Joomla roppant sokrétű, de kibaszottul inkompatibilis saját magával és hihetetlenül rugalmatlan. Ezzel szemben a WordPress szinte kizárólag hír és blog rendszereket tud kiszolgálni, viszont egy tökéletesen összerakott rendszer, könnyű kezelhetőséggel és egyszerű fejlesztési lehetőségekkel.

Wordpress vs joomla

Mint olyan a WordPress alkalmatlan például webes kereskedelmi rendszerek, vagy akár példának okáért az Esse Egészségközpont weboldalának működtetésére. Akkor tehát Joomla fel, design elkészít és már süvít is az oldal. Kezdjünk el kiegészítőket keresni. Ez a WordPressnél úgy működik, hogy az admin felületen rákeresek a kiegészítőre (akár kulcsszóra, akár szerzőre vagy konkrét névre), az kilistázza nekem a lehetőségeket és amelyiket szeretném egy gombnyomással már telepíti is a szerverre. Na most én egy egyszerű időpont kezelő modult szándékoztam az oldalba integrálni. Ez úgy nézett ki, hogy először fel kellett mennem a Joomla honlapjára, majd egy cirka fél órás keresgélés után rádöbbenni, hogy az új verzióval nincs kompatibilis ingyenes lehetőségem, tehát fizetni kell érte, ha akarok ilyet. Hát anyátok picsáját kifizetem. Így máris a gépemen volt a JE Ajax Calendar gúnynevű zip fájl, amit többé kevésbé automatikusan be is izzítottam a rendszerbe.

Nem lepődtem meg, hogy nem úgy működött ahogy kéne. A következő gyalázat az, hogy a WordPressnél minden egyes kiegészítő minden egyes fájlját az admin felületen keresztül tudom buzerálni, ráadásul úgy, hogy nagyjából eligazít, hogy mi mire való. Joomlaban csak a könyvtárszerkezet alapján tudok következtetni, az egyes fájlok rendeltetésére. Egyetlen példát kiragadva leírom, hogy miként sikerült a dátum formátumot kijavítanom ezen a csodálatos 25 dolláros kiegészítőn.

Általában minden kiegészítő (az ingyenesek is) azt a rendszert használják, hogy a megjelenő szövegeket változókban tárolják, és egy nyelvi fájl rendeli a változókhoz a konkrét értéket. Ugyanebben a fájlban tárolódik általában a dátum formátum is, illetve ha nem akkor az alapértelmezett formátumot használja a kiegészítő. Ez alaphelyzetben így néz ki:

localhost\<joomla mappa>\language\en-GB\en-GB.com_jeajaxeventcalendar.ini

Ez a fájl meg is volt a megfelelő helyen, de dátum formátumról nem találtam egy mukkot sem benne. Hát kezdjünk el keresgélni. Ilyenkor ugye alapjáraton ini-ket meg php-ket keresgélek, elmondom hány helyen találtam használhatót:

localhost\<joomla mappa>\components\com_jeajaxeventcalendar\controllers

localhost\<joomla mappa>\components\com_jeajaxeventcalendar\helpers

localhost\<joomla mappa>\components\com_jeajaxeventcalendar\models

localhost\<joomla mappa>\components\com_jeajaxeventcalendar\views

És persze mindegyik mappában van alleventview.php meg index.php. Ezen kívül még számos helyen találtam olyan fájlokat, amelyek egymásra mutogatnak, változókat importálgatnak oda meg vissza. És körülbelül egy egész órás szenvedés árán ráleltem a csodára. Az egyik eldugott administration mappában lévő default.php tartalmazta a szent sort, ezt:

 

És a kicseszett dátum változókat ($y $m $d) képes egy külön tömbben eltárolni előre, hogy utána a tömbből hívja meg a formátumnál, nehogy véletlenül egyértelmű legyen mi a lófaszt akart csinálni. Szóval egy egyszerű formátum módosítás, ami a WordPressben körülbelül bruttó 5-10 perc alatt abszolválható, de egy komplett analfabéta is maximum fél óra alatt megcsinálja, az a Joomla alatt 2-3 óra anyázással egyenértékű. Szubjektív érzelmi index kategóriában, kompatibilitásban, felhasználóbarátságban toronymagasan a WordPress érdemli az elismerést. Egyetlen kategóriában előzte meg egy fél fejjel őt a Joomla, ez a funkcionalitás…de ezen még lehet csiszolni.

3 thoughts on “Joomla! versus WordPress

Szólj hozzá!