Gitárszerelési kisokos

Hónapok óta nem vettem kezembe szeretett Snowy barátomat (a gitárom) és ezt nem hálálta meg. A korábbi intenzív használatból fakadó testnedvek termelődése maradandó nyomot hagytak húrjain – berozsdásodtak. Abbéli elhatározásomban, miszerint újra nekiállok gyakorolni, ezen az állapoton változtatni kellett, de nem akartam sok pénzeket kifizetni a nyak beállítására és a húrozásra ezért nem váltottam 10-es hibrid húrkészletre (ami a korábbi gityómon volt), hanem maradt a standard 9-es. Hozzáteszem, hogy még sosem cseréltem tremolós gitáron húrokat és egy kicsit tartottam tőle, hogy nem fog sikerülni, de nem így lett. Igaz bő 3 órát vett igénybe a művelet, de nem azért amire először gondoltam, hogy galibát okozhat. A szóban forgó gyönyörűség egy fehér Ibanez RG-350DX, mégpedig Indonéz gyártmányú, ilyen ni:

gitár szerelés ibanez RG350DX

Na most ez a kis aranyos Edge-3 tremolo rendszerrel van felszerelve, azaz egy többé kevésbé hagyományos Floyd Rose húrláb ékeskedik csinos kis popsiján. A fix húrlábnál ugye csak befűzöm a testbe a húrokat, a kis karikák megakadnak és már lehet is tekerni felfelé. Féltem, hogy ez itt ennél kicsit komplikáltabb lesz, de pozitív meglepetésként ért, hogy még fűzögetni sem kell, hiszen csak lecsippentem egy csípőfogóval a kis karikát és a megfelelő helyre egy apró satu szerű nyílásba be kell szorítani a végét. Ez hatalmas megkönnyebbülés volt az alábbi ábrát nézegetve (ami a húrozási kézikönyvében volt feltüntetve):

gitár szerelés floyd rose tremolo felépítése

Bevallom őszintén, amikor ezt a képet megláttam, majdnem el is ment a kedvem az egésztől, de jó műszaki emberként félretettem a leírást jó messzire és “majd kitapasztalom, hogy működik” elven nekiláttam anélkül, ami a történteket ismerve annyira nem is volt rossz ötlet. Igen ám, de még be is kell hangolni…háháá, itt jön a csapda. Lévén ugyanis, a fix húrlábas gitárnál csak behangolod a húrokat (természetesen a lábaknál lévő finomhangolást is beleértve) és kész. Elkezdem vígan tekergetni a hangoló kulcsokat E A D G H E húr, ok nézzük még egyszer végig…akurvéletbe, hát nem egy hanggal elmászott az eleje? De. Akkor előröl. Vagy háromszor eljátszottam ezt, mire feltűnt, hogy a húrok egyre magasabban kezdenek lenni, mondom mi a fasz? Hát látom, hogy a tremolót már totál befeszítettem, így:

gitár szerelés tremoló feszítés húrokHát az történt, hogy a tremoló alsó felén, a gitár test hátulján, ugye a húroknak ellentart két erős rugó (a képen kék csík), na most ezek valamiért nem jól voltak beállítva és ferdén feszítette a húrokat, ami azt eredményezte, hogy hiába állítottam be az E1 húrt jól, mire az E6-hoz értem a megváltozott feszítés miatt az E1 elhangolódott csúnyán. A lényeg, hogy a hangolókulcsok, a finomhangoló tekerentyűk és a rugó feszességének állításával röpke 3 óra alatt sikerült behangolnom. Addigra már annyira elfáradtam, meg felidegesítettem magam, hogy el is ment a kedvem teljesen az egésztől, úgyhogy kb lejátszottam 2 riffet, hogy “még megy-e?” és ok, ennyi elég is volt alapon feltettem a gitárt a falra. Majd ma folytatom.

Szólj hozzá!