Chipsadó polémia

Tekintsünk el attól a nyilvánvaló ténytől, hogy a Népegészségügyi Termékadó nem a lehúzásról szól. Vagy igen? Hagyjuk is ezt a témát, inkább nézzük objektíven a törvény elvét, a szabályozás alá tartozó élelmiszerek és élvezeti cikkek jogosságát (avagy sem), illetve hogy mi a közvélemény, mi az én véleményem, és hogy milyen mértékben korrelál a kettő. Alapvetőségekről nem szeretnék értekezni, ezért nem is taglalnám azt a tényt, hogy ismerősi és egyéb körökben egyből köpködés tárgyává lett a dolog, mint megannyi egyéb törvény és változás is. Félreértés ne essék, Viktor eddigi ténykedése messziről is bűzlik és soha nem szavaztam rájuk, ezután sem fogok (sőt).

Tehát most, hogy tisztáztuk mi a véleményem általában a politikáról és a kormányról, vizsgálódhatunk elfogulatlanul a chipsadó témáját illetően. Egy törvényről én úgy gondolom először azt érdemes kivesézni, hogy mi az alapvető célja és hogy azt milyen mértékben sikerült/sikerülhet elérnie a jelenlegi formájában. Ismét hangsúlyozom, hogy itt most elméletben beszélünk, nem arról, hogy tulajdonképpen hova is nem vándorolnak ezek a pénzek. És tudom, hogy már harmadszor mentegetőzöm, de igyekszem megerősíteni ebbéli elhatárolódásomat.

Szóval a cél. Magyarországon (és a világon is) a halálozási listák top-tenjében foglalnak helyet a szív- és érrendszeri betegségek (szívinfarktus, agyvérzés, koszorúér betegségek…stb.), a cukorbetegség és az ezekkel összefüggő magas vérnyomás és elhízás. Ez tény. A fenti betegségek kockázatát (az öröklött hajlamon kívül) nagy mértékben növeli a fokozott só, cukor és zsír bevitel. Itt ki kell hangsúlyozni, hogy cukor alatt a finomított – magas glikémiás indexel rendelkező – cukrok értendőek (fruktóz, glükóz, szacharóz). Tehát logikus, hogy ha a fenti összetevőket nagy százalékban tartalmazó, nem alapvető élelmiszerekből kevesebbet vásárolnak, az csökkentheti az említett kórképek előfordulását. Természetesen az áremelés nem feltétlen fog kereslet csökkenést eredményezni, ez nagyban függ a vizsgált termék árrugalmasságától. Például a cigaretta – mint élvezeti szer – nagymértékben árrugalmas – azaz a kereslet kisebb mértékben követi az ár változását mint mondjuk paprikás szaláminál. Nem szeretnék mélyebben belemenni a mikroökonómiai hátterébe a dolognak, elég annyi, hogy egyfelől a törvényben szereplő termékek árának növekedése okozhat kereslet csökkenést, ami végső soron az egészségtelen ételek fogyasztásának csökkenésével általános egészségjavulást eredményezhet hosszú távon. Vagyis az egészségügy kevésbé lesz terhelve, kevesebb kiadásra lesz szükség.

A másik oldalon ott vannak, akik drágábban is megveszik az adóval sújtott élelmiszereket. Ennek a vizsgált csoportnak nem változik a kockázati tényezője a fenti betegségekkel szemben, viszont plusz bevételt szolgáltat az egészség-pénztárnak, így többet tudnak fordítani az említett betegségek kezelésre (meg minden másra is). Ez elméletben nagyon szép és jó és működhetne is. Persze majd ezután is azt fogjuk hallani a tévében, hogy nincs elég kórházi ágy és szar az ellátás, de az nem a chipsadó elvének eredménytelenségét támasztja alá, csupán megszoktuk, hogy mi fizetjük a kormány tagjainak az új Audiját minden évben.

Most, hogy már a szabályozás elvi alappilléreit értjük, tovább kutakodhatunk annak irányában, hogy milyen termékek tartoznak a jogszabály hatálya alá (egy kalap alatt le is fordítom a jogi szöveget érthető emberi nyelvre):

 • 2. § aa.) Cukrozott üdítőitalok – minden olyan üdítő amelynek gyümölcstartalma 25% alatt van és a hozzáadott cukor mennyisége több mint 8 gramm (2 kockacukor) decinként. Ilyenek az aromákkal telenyomott szörpök (A YO! és a Piroska elvileg nem tartozik ide, mert azok gyümölcshányada meghaladja a 25%-ot – de egyébként azok is tele vannak cukorral), a szénsavas üdítőitalok (Cola, Fanta, stb.), illetve a gyümölcsnektárként értékesített, például 7%-os narancslé.
 • 2. § ab.) Koffein tartalmú üdítőitalok (energiaitalok) – ide szinte csak és kizárólag az energiaitalok tartoznak, illetve a Coca és Pepsi Cola, de azok az előző pontba már amúgy is besoroltattak. Persze a Cola koffeintartalmáról nem kerestem hivatalos adatot, de a wikipedia szerint 9-11 g/100 ml. Eszerint a Coca nem, de a Pepsi energia italnak számít. Szerintem teljesen mindegy, mivel úgyis cukros, ezért a 2.§aa. pontban már megkapta a magáét.
 • 2.§ b.) Cukrozott csomagolt készítmények – Kakaó tartalomtól függően 25% vagy 40% cukortartalom felett számítanak bele a kategóriába azok a termékek amik előre vannak csomagolva (azaz valószínűleg jó adag tartósítószert is tartalmaznak). 40%-os cukortartalom azért már elég jelentős, majdnem a fele cukor, tehát ezek a cukorkák, és apró édességek (pl. Negro, Haribo…ilyesmi.) vagy azok a bonbonok, csokoládék amelyek kakaótartalma alacsony, de cukortartalma magas (kakaós tejmassza feliratú mikulás figurák például).
 • 2.§ c.) Sós rágcsák – azaz minden burgonya, gabona vagy olajos mag alapanyagú csomagolt termék, amelynek sótartalma 1% feletti, kivétel a kenyér és pékáruk. Tehát chipsek, sózott olajos magvak, sós kekszek.
 • 2.§ d.) Ételízesítők – A felháborodásokkal ellentétben, nem tartozik minden egyes fűszer ide, sőt. Ebbe a csoportba csak azokat sorolták be, amelynek sótartalma 5% feletti, illetve fűszerkészítményeknél, szószoknál 15% feletti. Ebbe egyetlen olyan termék kerül ami kifogásolható és nagyon sokan veszik és eszik: a Vegeta. De lejjebb leírom a véleményemet erről is (amellett, hogy én is használom persze).

A fent felsorolt élelmiszerek (a Vegetán kívül) egyike sem tartozik az alapvető élelmiszerek közé. Tehát, ha ezek közül egyiket sem veszi ezentúl a kedves állampolgár és helyettesítő terméket sem választ, akkor is teljes értékű étrendje maradhat és még spórolt is. Akinek meg van rá pénze úgyis meg fogja venni ezeket, de van rá esély, hogy talán a (mostmár) közel ugyanolyan áron lévő egészségesebb változatát választja. Teszem azt a 7%-os narancsnektár helyett megveszi az 50%-ost.

Persze lehet mondani, hogy ez nem fogja egészségre nevelni a társadalmat, és ez igaz is. De legalább több pénz lesz ellátni azokat akik betegek. És itt végül is nem is arról van szó, hogy engem, vagy bárki mást személy szerint meg akarnak védeni a só és a cukor okozta ártalmaktól, szó sincs róla. Tesznek rá, hogy az egyszeri ember mivel teszi tönkre magát. Az a cél, hogy ez a többlet költség amit ez okoz az egészségügynek, ne a többi adózó zsebéből legyen fedezve, hanem legyen rá egy külön forrás ami többé kevésbé arányos bevételt eredményez.

A cigarettán és az alkoholon is van termékadó (jövedéki adónak hívják), ami szintén összefügg valamilyen szinten azzal, hogy eme két fogyasztási cikk nem kicsit egészségtelen. Az már egy külön kérdéskör, hogy most készülnek módosítani ezt a frissen alkotott chips törvényt, hogy kiegészítsék további termékekkel, melybe némelyik alkoholos ital is elvileg fog tartozni, így az ÁFA mellett még két nemzeti sarc sújtja majd őket. Persze ez a módosítás még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, így érdemben nem tudok rá reagálni, az egész eddigi írás kizárólag az 2011. / CIII. törvény eredeti tartalmát vesézte ki.

És akkor még egyszer kiemelném, hogy a fentiek egy utópisztikus állam fantáziavilágában működnének a célnak megfelelően. Magyarisztánban (és a világon mindenütt máshol is csak különböző mértékben) az állami pénzek jelentős hányada egy-egy arctalan (vagy épp ismert) egyén Armani öltönyének belső zsebében landol. Vagy rosszabb esetben egy nokiás dobozban. Az emberek elfelejtették, milyen az amikor megbízhatnak az országot irányító fejesekben, sajnos nem ok nélkül. Minél kevésbé bízunk, annál kisebb botlások lesznek elegendőek egy-egy párttól, hogy farkast kiáltsunk és végül mindenki csak arra fog játszani hogy minél jobban megszedje magát az alatt az 1-2 év alatt amíg kormányon van, mielőtt a zavargások, vagy egy bizalmi szavazás derékba töri “királyságát”…

És akkor a vegeta: Belegondolt már valaki, hogy miből is áll? A súlyának jelentős része (talán 60-70%-a, de lehet hogy még több) só. Sima egyszerű konyhasó. Aminek kilója jó esetben 100 Ft körül mozog, de legrosszabb esetben is 150Ft. Az ugyanekkora tömeggel rendelkező kiszerelés Vegetából akciósan 1350 Ft. Ha a sót levonjuk belőle, akkor is legalább 1000 Ft-os áron vesszük meg a sárgarépát, zellert,vöröshagymát,petrezselymet és a cukrot (!!). A maradék összetevők az ízfokozók, a színezékek és keményítő, amik szintén vitatottan egészségesek – vagy sem, de  gombokért lehet megvenni őket külön és amúgy meg tök fölöslegesek. Ha innen nézzük akkor levonva a sót (mondjuk számoljunk az egyszerűség kedvéért 60% sóval), akkor az 1 kg Vegetából csak 40 dkg ami valóban “fűszer” és nem só (jó esetben, de tuti nincs annyi). Azaz legjobb esetben is 2500 Ft-ért vettük meg kilóját az alapvető zöldségeknek, amelyet megvehetünk frissen – nagyobb íz értékkel – a töredékéért. Ez a fogyasztói társadalom… És még egyszer mondom, én is használok Vegetát, mert egyszerűbb beleszórni, mint aprítani a sok zöldséget, de nem lenne muszáj, mert olcsóbban és egészségesebben is meg lehet oldani. 

5 thoughts on “Chipsadó polémia

 1. erre csak kedves ismerősöm hozzászólását szeretném idemásolni:
  “Halkan mondom, nehogy hallják a Kosuth Tér körül, de van ebben a népegészségügyi termékdíjban még potenciál. A csapvízben például sok a klór, ami ugye túlfogyasztva erősen egészségtelen. Talán itt lenne az ideje egy 200-300 ft/l összeggel hozzájárulnia minden megátalkodott önpusztítónak a költségvetéshez, aki vizet iszik.”

 2. Én meg felhívnám a kedves ismerősöd figyelmét arra a tényre, hogy kiemeltem: nem alapvető élelmiszerekre vetették ki az adót:) A víz az.

  ps. Amúgy igaza van, a csapvíz tényleg egészségtelen, de nem a klór miatt:)

 3. Nagyobb összeget tennék rá, hogy ez nem a végleges lista, és alapvető élelmiszerekre meg úgyse fognak kivetni adót, mert akkor megégetik őket. Így is egyre jobban haladnak efelé, mert aki nem teljesen hülye, az látja, hogy ez szimpla lehúzásról szól, de csak azért mert ez Mo. Nem jófejség ez, és ezt már magamnál leírtam, biztos van olyan az országban, aki a seggét veri a földhöz örömében hogy milyen jófejek ott fenn, hogy vigyáznak az egészségünkre, és amíg vannak ilyen hülyék, ezt megengedhetik maguknak. Ezt a szart ami itt van már csak kenegetni lehet a falon, kimászni már nem fogunk belőle.

  Ezt a posztodtól részben függetlenül írtam, mert te is egy fiktív csodálatosan tökéletes világra vetítetted ki, tehát nem mondtam sok újat:D

Szólj hozzá!