Pókhang a tábornagy ellen

Kimegyek az utcára és olyan szél fúj hogy lereped az orrom. Ennek ellenére tegnap elkocsikáztam Érd-re, hogy elhozzam az új erősítőmet. Egy külön bejegyzést megérne az autó is amivel mentem, ugyanis főnökünk megajándékozott minket egy új 1,6-os PDTDi Caddy-vel, ami ugyan majdnem másfél tonna és csak 75 lovas a motor, mégis olyan nyomatéka van, hogy lámpánál úgy hagytam állva mindenkit, hogy beleszorultam az ülésbe. “Ugrik mint az oroszlán” mondhatnám, reméljük valaki még érti a poént…

Na de vissza kanyarodva az erősítőre, sikerült használtan beszereznem egy alig fél éves és még garanciával rendelkező Line6 SpiderIV-et. A 15 Wattos változat került otthonomba, nagyobb nem is kell ekkora térbe. Eddig összesen ezzel együtt 4 erősítővel van személyes tapasztalatom, nézzük őket sorra. Az első ami szembe jött velem, amikor megvettem Samy barátomat (Samick IC10), az egy Powerstate PG-10-es volt. Kölcsönbe érkezett hozzám, amíg nem vettem sajátot. Hát mit is mondhatnék…Doboz hangja van, mind a tiszta, mind a torzított csatornának. Semmilyen effekttel nem rendelkezik, még reverb-el sem, ami még jobban kiemeli a doboz hangot. Emellett már alacsony hangerőnél is rezonál és recseg, ami persze a 10W-nak is betudható lenne, de sajnos nem. Senkinek nem javaslom a megvételét, az eredeti tulaj is hamar túladott rajta.

Powerstate PG-10 marshall line6
Powerstate PG-10

Az első saját erősítőm egy Harley Benton HB20G lett, a Powerstate után egy álom volt, úgy szólt mint a bazilika belsejében a kántorének. Ez már 20W-os teljesítménnyel rendelkezett, ellenben szintén reverb nélkül, amit akkor még annyira nem sajnáltam, mert tényleg szép hangja volt. Az árát nagyon megéri, ugyanis újonnan 17 ezer forintért lehetett beszerezni. A tiszta csatorna az erőssége, de torzítottan is elfogadható teljesítményt nyújt. Még feljebb tekerve a hangerő potit sem tapasztalható számottevő recsegés, a hangfal jól teljesít a ládában.

 

Harley Benton HB-20G marshall line6
Harley Benton HB-20G

Egészen addig imádtam, amíg nem próbáltam ki Zsolti barátom közreműködésével a Marshall MG15-CDR fedőnévre hallgató kockát. Mint gondolom kiderült ez mindössze 15W-ot teljesít szemben a HB 20W-jával, de még így is kenterbe verte az én kis fekete dobozomat ez az aranyozott monstrum. A CDR jelzés tájékoztat, hogy reverb effekttel felfegyverzett kis csodáról van szó. A kezelő felülete teljesen arany színű, a potik kellemesen nehezen tekerhetők, ezáltal az ember úgy érzi, hogy valami nagyon komoly cuccot csavargat. Ezzel szembe állítanám most a jelenleg beszerzett Line6-et, hiszen azonos kategóriát képviselnek. Ugyan a kezelő szervek itt fekete és króm színben csillognak, az érzésből elvesz egy picit hogy az egész műanyag. De persze egy erősítőnél nem is ez a legfontosabb szempont. Itt már effektek sora fogadja a gyanútlan felhasználót, melyek mind-mind testre szabhatóak: Chorus flange, Phaser, Tremolo effekt és 3 fajta visszhang, amiből természetesen az egyik a már jól ismert reverb, amivel az én kis 8 négyzetméteres szobámban is koncert hangzást lehet kicsikarni. Az effektek páronként kombinálhatóak, de ha ez még nem lenne elég ettől függetlenül 4 féle csatorna közül választhatunk: tiszta, crunch, metal és insane. Ezeknek a jelerősségét is lehet potival állítani, így teljes a szabadság. A tiszta csatorna nagyjából fej-fej mellett teljesít a Marshallal, az Ibanez Rg350-essel mindkettő gyönyörűen szól. A Crunch klasszikus rock-hoz és rock’n’roll-hoz ajánlott ez a Marshallból kimaradt sajnos, így összehasonlítani nem tudom vele, de tény hogy ez is kifogástalanul szól a pókocskából. Az utolsó csatorna az Insane…hát erről mit is mondjak…nem sok értelmét látom. Tulajdonképpen a legalacsonyabb jelszintnél is csak hozzáérek a húrhoz és egy egyenletes elektromos kisüléshez hasonló zajártalmat kapok. Véleményem szerint ez a csatorna teljesen fölösleges volt. Nem véletlen hagytam a végére a Metal csatornát. Ritkán játszok olyan számokat, amihez a teljes torzítás szükséges, de ami ebből kijön ezzel a beállítással, lehet ez megváltozik.

Marshall MG15-CDR és Line6 Spider IV - 15W marshall line6
Marshall MG15-CDR és Line6 Spider IV – 15W

Szegény tábornagy (Marshall) most alul maradt a csatában. Tisztán és torzítottan is legalább azt a szintet hozza a Line6, mint aranyozott társa, de emellett sokkal testre szabhatóbb, rengeteg effekttel rendelkezik. Ha emellé még hozzávesszük, hogy míg az MG15-CDR új ára 40.000 Ft környékén mozog, addig a Line6 SpiderIV ennél pontosan 10 ezerrel olcsóbb, sajnos azt kell hogy mondjam, hogy a csatát a pókhang nyerte…

3 thoughts on “Pókhang a tábornagy ellen

  1. Az a baj,hogy a Marshall mégis agyonveri az összes konkurenst,mivel a tiszta hangja messze a legjobb. A pedálokat a Line6 egyáltalán nem szereti, ellenben a Marshall 100%-ig jól dolgozik velük. A Line6-nak szimpla műanyag hangja van,az effektek minősége inkább imitáció. Az,hogy te honnan szerzed be, milyen áron,az szerintem egyáltalán nem általánosítható…
    Ebben az árkategóriában is látszik,hogy a Marshall az Marshall, a többi felett van magasan.

  2. Értelem szerűen az árat átlagra értettem. Biztos lehet olyan árakat találni hogy a marshall és a line6 is egy-áron legyen. Nekem nincs pedálom, de volt alkalmam kipróbálni pedállal és semmi gondom nem volt vele és a beépített effektek is szépen szólnak, nincs velük semmi baj. Elismerem, hogy a marshallnak szebb a tiszta csatornája, de ezt írtam is. A műanyag hang is csak a tisztánál jön elő, de mivel én tovább kötöttem egy házimozi erősítőre, ez megszünt, ebből gondolom, hogy a beépített hangfal vagy a doboz akkusztikája okozhatja. Egyébként ha a pénz nem számítana én is marshallt vennék, de mivel a marshall a legdrágább is jelenleg az erősítők között, így továbbra is azt mondom hogy ár/érték arányban a line6 a jobb.

  3. A Marshall az valóban Marshall. De nem az MG sorozatjelzés alatt gyártott borzalom. MG erősítőn gitározni olyan mint Sokol rádión Metallicát hallgatni. A lényeget hallod és pont a lényeget nem hallod. Line6 tényleg nem szereti a pedálokat. De ez csak azért van mert nem is kell hozzá pedál, hiszen minden benne van. A digitális motyók között magasan a legjobb hangú erősítőket gyártja a Line6. Egyébként meg régi alapigazság, hogy a sound nagy része a kézben van.

Szólj hozzá!