Jobb a jobb?

Ma éjszaka megkezdjük a menetelést Némethon felé, előreláthatóan körülbelül mire a nap felkel, már Ausztria felét bevettük. A művelet végrehajtásának időtartamától függően nagyjából jövőhét szerda este fogunk visszatérni, így addig a kommunikáció némileg akadályoztatva lesz, további utasításokig naplóbejegyzés nem történik.

De addig is gondolkodjuk el…najó ez így reggel egy kicsit erős volt. De azért mégis. Pár napja, vagy talán hete – ki emlékszik már – az is lehet meg se történt, de a képzeletemben erősen körvonalazódik, hogy unokaöcsém közölte, hogy szeretne egy Nagy Magyarország alakú kitűzőt-övcsatot-matricát-szemüveget, nem tudom, valamit. Majd természetesen szülői oldalról jött az elutasító válasz és egy kérdés: Tudod egyáltalán mit jelent az? Vagyis általam egy kicsit továbbgondolva és konkretizálva a kérdést: Tudjuk-e hogy a régi Magyarország térképét kik használják szimbólumuknak és mint ilyen, milyen mögöttes tartalommal rendelkezik? Persze, hogy tudjuk. Többnyire a szélső jobboldal jelképei között szerepel, de egyértelműen a magyar nacionalizmus szimbóluma. Nade! Meg tudjuk-e fogalmazni, hogy mit is jelent szélsőjobboldalinak lenni, milyen érzelmekkel van töltve eme objektíven fizikai jelzőkkel meghatározott politikai oldal. Hát szerintem nagy részünk bajban lenne. Mert az egyértelmű, hogy túlzott mértékű – már már fasiszta – nacionalizmus, radikális és egyben konzervatív keresztény hitvallás jellemzi többnyire ezeket az embereket. De ezek megint csak szavak, amikkel úgyszintén mindenki tisztában van és el lehet magyarázni őket másik szavakkal, amelyeket aztán megint meg lehetne magyarázni és végén eljutunk az elemi iskola első osztályába, miközben az ABC-t elemezzük. Objektív leírását adjuk egy olyan dolognak, ami az emberekben olyan bonyolult érzelmek és meggyőződések halmaza, amit szavakkal szinte lehetetlen leírni. Persze ez nem csak a szélső jobboldalra vonatkozik, hanem minden oldalra ugyanúgy.

Mit is akartam tulajdonképpen ebből az egészből kihozni? Nem tudom. Talán csak unatkozom. De talán azon is elgondolkodtam most, ahogy ezeket leírtam, hogy más szemmel kéne nézni embertársainkat. Mindenki aszerint él és cselekszik amit eddigi élete során megtapasztalt és ennek fényében jónak érez, illetve amitől úgy gondolja ő majd jobban érzi magát. Hiszen bármennyire is tagadjuk az emberek egoisták és minden cselekedtük csak azt a célt szolgálja, hogy önmagukat elfogadják és az életüket könnyebbé tegyék. Még az önzetlen cselekedetek is, hiszen aki úgymond önzetlenül cselekedett, annak öröm hogy másokon tudott segíteni, így végső soron magával is jót tett. Következésképpen azokat az embereket akik nem úgy gondolkodnak, cselekszenek, döntenek mint mi, és esetleg nem értünk egyet döntéseikkel, cselekedeteikkel, azokat nem tojással kell megdobálni, meg gyűlölettel elhalmozni őket, hanem meg kell mutatni nekik, hogy esetleg más módszerrel is eljuthatnak a boldogságig. Persze ez nem könnyű feladat. De azzal, hogy folyton egymást köpködjük nem jutunk előrébb…sőt. De az legviccesebb az egészben, hogy csak annyit akartam most írni, hogy elmegyek Németországba nyaralni és egy hétig nem leszek. Erre tessék már majdnem egy könyvet írtam. Úgy érzem be kéne fejeznem…