Pánikgomb

A közelmúltban Nagy-Britanniában a  közösségi portál segítségével  hálózott be egy 17 éves lányt egy férfi, aki  megerőszakolta majd  megölte a tinit. A gyermekvédők emiatt úgy gondolták, hogy fontos lenne   a Facebookon egy olyan gomb, amellyel a magát veszélyben érző  gyerek  segítséget kérhet.

Most őszintén, de komolyan: ki volt az az okos – gondolom diplomás (ilyenkor szégyellem, hogy én is az vagyok) – ember aki ezt a csodás ötletet kitalálta. Először is, ha valaki úgy érzi, hogy ilyen jellegű veszélyben van a facebookon, az nem adja meg a lakcímét, nem megy el találkozni a csúnya szatír bácsival, nem válaszolgat a leveleire, kilép, és a többi. Vagy ha annyira hülye, hogy nem esik le neki, hogy az állítólag fiatal, jóképű, izmos és a képe alapján valamelyik kevésbé ismert férfi modellre hasonlító chatpartnere valójában egy találkozás alkalmával a tesi erejét felhasználva akarja hímtagját belevezetni szegény pici lány érintetlen lukacskájába, annak egyértelmű engedélyének hiányában – hát az a pánik gombot sem fogja megnyomni nagy valószínűséggel.

A másik ami felmerült bennem, hogy mit fog csinálni ez a gomb? Azonnal felrobbantja a partner gépét? Vagy ha megnyomod, egyből hackerek százai csatlakoznak a hálózatra, hogy kinyomozzák, honnan internetezik az gonosz bácsi, majd pár másodperccel később két SWAT osztag vonul be a házába és szanaszét füst-gránátozzák az ánuszrózsáját? Vagy esetleg csak az adminok kapnak egy e-mailt, hogy ez és ez a felhasználó valószínüleg rosszban sántikál. Ezt az e-mailt természetesen egy idő után el sem fogják olvasni, mivel valószínűleg a felhasználók fele azzal fog szórakozni, hogy nyomkodja ezt a gombot, így senki nem fogja komolyan venni. Vagy ha mégis kitiltják mondjuk a “feljelentett” júzert, akkor szerintük nem fog bruttó 2 percen belül más névvel újra regisztrálni?

Szerintem inkább a kedves anyukáknak kellene felvilágosítaniuk a kis tinilánykákat, hogy nem kell mindenkinek webcamerán mutogatni a puncusukat, aki azt mondja, hogy “hi, asl?” (age/sex/location – kor/nem/lakhely – a gyengébbek kedvéért). Lehet túl sok szót fecséreltem a témára, de ez legalább akkora baromság, mint hogy “nem lehet szegény gyereket megütni, meg a metrón rászólni, mert  az megalázó és megáll a fejlődésbe”. Persze, lehet jól fejlett lesz, de hogy még az anyját is leköpi majd az is tuti. A tanulság pedig az, hogy ne paráználkodjatok nyílvánosan az interneten, mert véletlenül nagy néger kukik fognak teremni a rektumotokban…

One thought on “Pánikgomb

Szólj hozzá!