Bluepanther Zapphire

Régóta gondolkodtam már egy okostelefon beszerzésén, de az ára miatt, illetve mert a funkcióinak a felét sem használnám elvetettem. Pedig nagyon beleszerettem a HTC Tattoo fedőnévre hallgató kis készüléken. Végül végiggondoltam és rájöttem, hogy telefonálni több mint tökéletes a jelenlegi K800i-m, így a GSM funkció tök fölösleges lenne. Tovább gondolkodva egészen odáig jutottam, hogy én tulajdonképpen csak egy MP4 lejátszót akarok. Hát elkezdtem nézelődni ilyen irányban, de rá kellett jönnöm, hogy egy normális méretű kijelzővel rendelkező kütyü, amiben még használható mennyiségű memória is van, olyan 10-12 körül kezdődik. Csak kíváncsiságból megsassantottam, hogy az úgynevezett PNA készülékek mire is képesek és mennyiért vágják utánam őket. Kellemesen meglepődtem. 14.999-ért egy 3,5″-os érintő kijelzővel felszerelt, GPS vevős, MP3, AVI, WMA, WMV, JPEG lejátszásra is képes kis kütyüt tudok venni, ami még 2 GB saját memóriával is rendelkezik plusz SD kártyával bővíthető. Kérdem én: kinek kell majdnem ugyanennyiért egy szar MP4?

A készülék egyébként a címben is látható Bluepanther Zaphire nevet viseli, ami annak ellenére, hogy én nem ismerem, nem is annyira noname. Van rendes kis weboldaluk szoftver és használati útmutató supportal, szép kis terméksimertetőkkel. Tegnap óta tesztelem és nagyon meg vagyok elégedve vele.

bluepanther zapphire autós gps készülék

Az első kérdés ami felmerült miután megvettem, hogy képes-e elfuttatni egy IGO8-at. Mert ugye hiába futkorászik rajta egy Win CE, a kezelő felülete eléggé le van butítva egy PDA-hoz képest, gyakorlatilag 6 lehetőséged van: navigáció, zene, video, kép, e-book és beállítások. Sajnos két funkciót egyszerre nem lehet használni, tehát nem tudok zenét hallgatni miközben fut a navigáció. De visszatérve az IGO-hoz, ugye a kütyüvel kaptam valami kis rendszert, de egyértelmű volt hogy meg a kukába, főleg mert demo verzió és csilliókért tudom megvenni a teljeset. Így elkezdtem kutakodni a neten, hogy megeszi-e a méltán az egyik legnépszerűbb szoftvert. Találtam is egy leírást egy blogban, ami természetesen nem működött, így kábé 2 órás barkácsolás után sikerült ráerőszakolnom a kicsikét. Két nagyon fontos beállítás kell ahhoz hogy működjön:

  • Az IGO könyvtár tartalmát a kütyü MobileNavigator könyvtárába kell bemásolni
  • Az igo8.exe-t át kell nevezni MobileNavigator.exe-re</li>
  • A Sys.txt-ben az igo könyvtár meghatározását a következő értékre kell állítani: “ResidentFlash/MobileNavigator”
  • Illetve tértképtől függően ha memória hibával elszáll, akkor a poi-kat törölni kell. Nekem egy Magyarország térképpel megy, de a teljes EU térképet nem veszi be POI-kkal együtt.
Ja és fontos: Ha úgy tűnik, hogy megfagyott LOADING WARNING INFORMATION felirattal betöltés közben, ne essen senki pánikba. Csak az adatokat konvertálja, ami beletelhet akár 20-30 percbe is. Ez csak az első alkalommal lesz így, ki kell várni. Be Patient! – mondta Yoda mester.
Mindent egybevetve egész fürgén fut rajta a program, és a felhőket is jól tűri a készülék, úgyhogy a navigációra nincs panasz. (IGO-hoz érdemes letölteni a Cigány_vajda nevű navigációs hangot, én betegre röhögtem magam vezetés közben).
Hogy magáról a hardverről is essék pár szó: az érintő képernyő ujjal is jól használható. A készüléknek van súlya, így nem kelti azt az érzetet, hogy gagyi (ez nálam fontos, ha valami túl könnyű az sosem tetszik). Video fájlokkal jól boldogul, képeket is gyorsan megnyitja. Kezelő felülete végtelenül egyszerű, bármelyik nő képes lehet a használatára:) Jár hozzá, autós tartó, autós töltő, hálózati töltő, USB kábel. Ez itt a reklám helye. Szerintem megéri az árát és legyen ez a végszó…