Daybreakers

Mostanában egyre ritkábban nézek filmeket. Ez annak köszönhető, hogy ami régebbi és érdekelt többnyire mindet megnéztem, újak közül meg nem nagyon van olyan amit úgy megnéznék, vagy smucig vagyok kiadni rá a pénzt mozira, vagy még nincs fenn torrenten jó minőségben. Természetesen teljesen legális oldalról van szó, jogdíjat fizetek a letöltésekért! Valószinű…

Tegnap este akadtam össze a Daybreakers című alkotással, amely egy nagyon pozitív élményt nyújtott. Gyengéim közé tartoznak a vámpíros és zombis filmek (A Twilight-ot nem sorolom ide), de a Penge óta nem igazán készítettek igazán jó modern vérszívós múvit. Mostanáig.

A főszerepben a “sötét oldalon” a Jurassic Parkos Sam Neil hozza a figurát, bár az előbbi filmhez képest némileg ellenszenvesebb hatást kelt. A fehér lovag most éppen Ethan Hawk, akit eddig csak a Kiképzés-ben láttam. Nem lehet panasz a játékára, de azért több beleélést is elviseltem volna. Összességében a film nagyon ki van találva, annak ellenére, hogy vannak gyengeségei. Például a “megoldás” mikéntje eléggé le van egyszerűsítve, de talán ez nem von le a film értékéből. Van rengeteg vér, szanaszét csapkodó belek, szóval valóságosan ábrázol egy olyan fiktív világot, amelyről tudjuk, hogy nem oly makulátlan mint némely a témával foglalkozó filmben (khm…Twilight..khm).

Végig képes fenntartani a feszültséget, ami nem arra korlátozódik, hogy folyamatosan sötétből előugrálók rondaságok hozzák ránk a frászt (bár ilyen is van), hanem a főhősökért izgulunk és azért, hogy mi lesz a vége. A drámai szálat is nagyon szépen beépítették, a tömeges kivégzéses jelenet az érzelmi töltet miatt komolyan megrázó volt, amellett hogy képileg és hangilag is nagyon odatettek a készítők. Gratulációm az operatőrnek, a hangtechnikusnak és a vágóknak.

Daybreakers film plakát

Daybreakers
(10/10) 

Összességében én úgy érzem, hogy sikerült maradandót alkotni és egy olyan filmet összehozni, amit még többször is meg akarok nézni. Izgalmas, érdekes, kellően naturalista…egyszóval burn baby, burn….

Szólj hozzá!