Sushis szülinap

Mondd ki a címet gyorsan egymás után sokszor. Hétvégén tartottuk a szülinapomat Piliscsabán kis családi körben. Immár Amerikában is legálisan ihatnám magam a sárga földig egy Los Angelesi casinóban, ennek örömére az ebéd egy részét én készítettem el. A különféle hozzávalók egy részét jó előre megvettem: Nori (algalap), Gari (pácolt gyömbér), Rizsecet. Ezeket szinte sehol nem lehet beszerezni az Ázsia boltok kivételével, melyből a legnagyobb és legjobb a Vásárcsarnok alagsorában működik.  Ezekután pénteken a Cora-ban vettem  lazacfilét (szasimi – nyers hal) , rákot, rák utánzatot, kaviárt.

Szombat délelőtt neki is fogtam a sari (szusi rizs) elkészítéséhez, ami annyiban különbözik a nálunk megszokottól, hogy az összes ráöntött vizet teljese egésszében hagyjuk hogy beszívja, majd még egy kis rizsecettel mégjobban gyurma állagúvá hagyjuk hűlni. Tulajdonképpen az így kapott massza csak nagyon messziről hasonlít az európai ember által ismert rizshez. A kihűlt sarit algalapokra helyezve közepén nyers lazacdarabokkal és egy kis wasabival (zöld torma) megkenve összetekertem és kis darabokra vágtam. És tádám kész a tekka maki (azaz a nyers hallal készült kis tekercs szusi). Ebből csináltam kb 30 darabot, kappa (uborkás) makiból 10 db-ot, tako makiból mittomén hányat meg még egy pár nigirit (rizspárnára helyezett mindenféle finomság) és kész. És mindezt a kedves rokonságommal egyetemben alig 10 perc alatt nullára redukáltuk olyan finom lett.

Jó kis szülinap volt, legjobban drága kuzinkámnak örültem, hogy ott volt, hiszen már hónapok óta nem láttam. Köszönöm mindenkinek a sok szép ajándékot meg mindent. Ja és sry a túl ragozott főzés miatt, de jelenleg totál japánkonyha őrült vagyok :D

Szólj hozzá!