Vektor

Eleinte az ilyen nagy kaliberű paródiákra félve szoktam leülni, mert tapasztalatból tudom, hogy ritkán születik értékelhető kópia. Ám az Alterego csoport nagyszerű ellenpélda erre. Tudatosan felépített történetet kreáltak az eredeti film képsoraira, mely elgondolkodtató, ugyanakkor humoros is. Minden jelenetben sikerült megragadniuk a humorforrást, bár véleményem szerint egy-két helyen nagyon gyerekesre sikerült, de ez abszolút nem ront az összhatáson.

Az a paródia mondanivalóját legjobban talán a trailer bevezető mondatával tudnám szemléltetni, ami egyébként része a filmnek is: “Valami nincsen rendben a világgal. Folyton nézed a tévét, az MTV-t. Régen voltak ronda emberek….rondák és tehetségesek…ma már csak szép embereket látni….tudod mi lett a rondákkal?” Tehát a film alapesete a rengeteg tetszetős kinézetű sztárocska, akik szexbálványok, jó nézni őket, közben a zenéhez még távolról sincs semmi közük, csupán számítógépek és hangtechnikusok ügyes munkája teszi eladhatóvá lemezeiket, aztán pedig playback-koncerteken csápolnak a rajongók.

Minden szereplőnek jól átgondolt személyisége van és minden cselekvésnek van miértje. Egyszerűen nem találtam hibát a filmben. És az eredeti film legnagyobb talányára is megkapjuk a parodikus választ. Biztos sokan gondolkodtak már azon, hogy miért pont Mátrix? Én nem jöttem rá a válaszra de a Vektor készítői igen. “Tudni akarod mi az a Vektor? Ez csupán egy jól hangzó matematikai kifejezés.”

Összegezve az itt leírtakat, minden elismerésem a készítőké (Lengyel Balázs és Mészáros Balázs), akik idejüket nem sajnálva megörvendeztettek bennünket, országunk első kimagasló egész estés szinkronparódiájával.

Szólj hozzá!