A világegyetem tézise

Az Univerzum – néhány tény amelynek ismerete megkönnyíti benne az életet:

1. TERÜLETE: Végtelen. (Végtelen: Nagyobb mint a valaha létezett legnagyobb dolog, továbbá nagyobb sok egyéb dolognál. Nevezetesen sokkal nagyobb mint az elképesztően óriási, a baromi nagy és a “Hű ezt nézd meg mekkora”. A végtelen olyan nagy, hogy a nagyság maga is eltörpül. Olyasmiről van szó, amit leginkább a gigantikusszor kolosszálisszor lélegzetelállítóan hatalmas képzetével tudnánk érzékeltetni.

2. IMPORT: Nincs. Végtelenül nagy területre lehetetlen bármit is importálni, mivel nincs olyan, hogy kívül, ahonnan az import származhatna.

3. EXPORT: Nincs. Lásd: Import.

4. NÉPESSÉG: Nulla. Köztudott, hogy végtelen számú világ létezik, egyszerűen azért mert végtelen tér áll rendelkezésre. Mindazonáltal nem mindegyiken van élet, ezért a lakott világok száma véges. Bármely véges szám osztva végtelennel, jó közelítéssel nullát ad eredményül, így az Univerzum átlagos népsűrűsége nullának mondható. Ebből következik, hogy az egész univerzum népessége maga is zéró, vagyis azok a személyek, akikkel időnként összefutunk, csupán a zabolátlan fantázia termékei.

Szerintem a világ egyik legjobb sci-fi írója (Asimov után természetesen) Douglas Adams. Hiába a vicces hangvétel, hiába a sorozatosan szándékos, oltári nagy baromságok. Ezt a sok hülyeséget olyannyira reális és meggyőző formában adja elő, hogy sokszor már komolyan elhiszi az olvasó, hogy létezik olyan hal, amit ha a fülünkbe rakunk akkor minden nyelvet érteni fogunk. Persze, tudjuk hogy igazából ez marhaság, de ad rá egy koncepciót, ami akár hihetőnek is tűnhet. Ezeket félretéve, vannak olyan szösszenetei is, amik valóban elgondolkodtatóak. Engem például mindig is foglalkoztatott a világegyetem összessége.

Ugye azt mondják, hogy a világegyetem végtelen. De ez számomra elképzelhetetlen. Mindennek kell lenni végének, olyan nincs hogy nincs. Főleg azért hihetetlen, mert azt is mondják az okosok, hogy az ősrobbanás előtt, az egész univerzum egyetlen pontba sűrűsödött. Hogy a gyíkherébe lett egy apró végtelen sűrűségű pontból egy végtelen kiterjedésű űr. És ha tényleg pont volt, akkor az a pont miben volt? A semmiben? De olyan nincs hogy semmi? És az a semmi amiben volt az univerzum, abban van most is, csak a végtelen univerzum kitölti ezt a semmit?

Fogadjuk el azt a tényt, hogy az univerzum végtelen. Ebben az esetben végtelen számú bolygó létezik. Végtelen számú bolygó között végtelen számú az is amin létezhet élet. Szerintem. És itt sántít a népsűrűség=0 elmélet, ami egyébként tök jól hangzik és nagyon tetszett. Viszont ha végtelen darab bolygó van, akkor az egyiken szinte biztos, hogy olyan fejlettségi szintnek kell lennie, hogy bárhova el tudnak jutni. Igaz Einstein azt mondta, hogy a fénynél semmi nem haladhat gyorsabban. De a fizika törvényeit is emberek fogalmazták meg. Mi van ha tévedtek. Mi van, ha csak a mostani tudásunkkal, nem tudjuk belátni, hogy létezhet nagyobb sebesség a fényénél. Szerintem az ufók köztünk járnak. Csak félnek, hogy ha megtudnánk egyből megtámadnánk őket, mert félnénk tőlük. Ezért inkább csak csendben tanulmányoznak minket, észrevétlenül…

One thought on “A világegyetem tézise

Szólj hozzá!