Spontán öngyulladás

Biztos sokan látták a South Park című eszméletlenül észbontóan nagyszerű rajzfilmsorozat azon részét, amikor mindenki csak úgy hirtelen felindulásból felgyullad és elég. Azt a magyarázatot kaptuk rá a műsorban, hogy azért gyulladnak meg mert a nem szellentenek és a felgyülemlett metán gáz belobban. Persze, ez hülgyeség, hisz mitől lobbanna be. Nade! Gondolkodtunk-e már azon, hogy ha visszatartjuk ezt az ingert, vagyis magunkban kényszeresen benttartjuk oszladó ételmaradékunk keletkezett gázait (amelyeknek nagyrésze valóban metán), akkor azok a gázok hova tűnnek?

Persze lehet, hogy elpárolognak a bőrön keresztül vagy, valami ilyesmi, de akkor mi értelme lenne a fingnak? Hisz az büdös és a többi embert megbotránkoztatja. Akkor ha benn tartjuk tényleg felgyülemlik? Tényleg van olyan, hogy spontán öngyulladás – egyszer láttam valami dokumentum filmet erről. Akkor az mitől van? Lehet, hogy a South Park készítői tényleg tudnak valamit…

Egyébként, ha már így a fing témánál tartunk, álljunk meg az etikánál (vagy etikettnél?). Szellenetni ugye nem túl etikus más társaságában, ez érthető, hisz sokszor kellemetlen a szaga (bár senki ne tagadja, hogy a sajátját szereti szagolni). De mi a helyzet a böfögéssel? Az miért gusztustalan? Nem büdös. Egyszerűen csak egy természetes folyamat része, amit ha visszatartunk az kellemetlen. A hang hatás is csak azért gusztustalan, mert ezt nevelték belénk. Az ázsiai országokban például illetlenség, ha nem gurgulázunk egy kiadósat étkezés után – azt jelenti nem ízlett az étel. Rá férne egy alapos módosítás az úgynevezett modern etikett szabályaira.

Szólj hozzá!